IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нестабилност обхваща отслабена Европа, а наблизо се навъртат глобални хищници

Континентът е разделена къща, в която няма сговор дори за ежедневни въпроси

16:01 | 02.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg</em></p>

Снимка: Olivier Matthys/Bloomberg

Навлиза ли Европа в опасна нова епоха на нестабилност? От разгара на Студената война със Съветския съюз континентът не е изглеждал толкова уязвим за враждебни сили, пише Саймън Тисдал в свой коментар за вестник "Гардиън".

Натрупването на външни заплахи и вътрешни разделения, съчетано с отслабващия съюз за сигурност със САЩ, безмилостната руска подривна дейност и войната на жадния за власт Китай срещу западните ценности разкриват фундаментални стратегически слабости.

Европа все повече прилича на обсаден демократичен остров в един анархичен свят, където надигащата се вълна от авторитаризъм, безнаказаност и международно нарушаване на правилата заплашва да я залее. Някои европейски лидери разбират това, по-специално френският президент Еманюел Макрон, но дългосрочните политически решения все им убягват. Например, използването на мигранти от страна на беларуския диктатор Александър Лукашенко за натиск върху ЕС е възмутително.

Все пак този натиск проработи, в смисъл, че служебният канцлер на Германия Ангела Меркел се обади на Лукашенко за разговор, слагайки край на изолацията му след преврата. Нейното едностранно решение разбираемо вбеси балтийските държави, които смятат, че това е отстъпка пред един главорез, а не трайно решение.

Говорейки за главорези, продължаващото сплашване на Украйна от руския президент Владимир Путин рискува да причини всеобхватни проблеми. Последното струпване по границата на над 100 000 руски войници може да е дрункане на оръжие, подобно на провокациите в Донбас и Черно море миналата пролет. Ако не е, Европа ще може да обвинява само себе си. Настойчивостта на Путин произтича пряко от фактическото европейско съгласие с незаконното анексиране на Крим през 2014 г.

Нестабилността в периферията на Европа се простира до Балканите на фона на добре обосновани опасения, че Босна и Херцеговина се връща към конфликт 26 години след Дейтънското мирно споразумение. Възраждащият се етнически национализъм, олицетворен от сепаратисткия босненски сръбски лидер Милорад Додик, се подхранва от Белград и Москва.

По-голям, стратегически проблем е неспособността на ЕС да изпълни обещанията за по-тясна интеграция с региона.

Отношенията на Европа с Турция - ключов пазач срещу мигрантите, също са нефункционални, отчасти благодарение на Реджеп Тайип Ердоган, нейният президент. Когато миналата година той заплаши членките на ЕС Гърция и Кипър, Макрон изпрати военноморски сили в източното Средиземно море. Останалите в Европа седяха със скръстени ръце.

Ердоган се намесва и в Украйна, и в конфликта между Азербайджан и Армения, който се разгаря отново. И все пак Брюксел му плаща, за да задържа бежанците от Близкия изток, така че едва ли смее да предизвика още напрежение.

Порочният кръг от нестабилност, притискащ Европа, е нещо повече от действителен или потенциален въоръжен конфликт. Една от по-големите дилеми е миграцията. Въпреки тежката сирийска бежанска криза от 2015 г., ЕС все още няма договорена обща хуманна политика по въпроса. Това гарантира повече проблеми в бъдеще.

Един от основните възразители, по ирония на съдбата, е Полша, която отхвърля квотите за мигранти. Изправени пред граничен хаос, нейните лицемерни десни лидери, които, като унгарския премиер Виктор Орбан, са в ожесточена битка с Брюксел по въпросите на върховенството на закона и демокрацията, призовават за солидарност от ЕС.

Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Мдааам, как изглеждал светът и Европата в кривото огледало на сатани.стите, непризнаващи понятията "баща", "майка", "син", дъщеря". Ами на мястото на главата идва една друга, по-ценна част на тялото, която определено мисли по-креативно. Според ТИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
Егати, аз Русията я знам като регионална сила, като бензиноколонка и я чаках да фалира. Кога стана "глобален хишник"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
korn
преди 2 години
Европа срещу САЩ, Великобритания, Русия и мюсулманските катуни. Нищо ново. Лошото е че Меркел си замина а този новия германец засега не вдъхва довереие. Различното този път е наличието на богат и технологичен Китай който има сметки за уреждане със САЩ, Великобритания и Русия. Интересното предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Ес се самоунищожава чрез налагане на изврaтенячество и сервилство към САЩ. Путин на е виновен, че Европа е водена към дъното от пълни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
elinelinov
преди 2 години
Саймън Тисдал в свой коментар за вестник "Гардиън".Нестабилност обхваща отслабена Европа, а наблизо се навъртат глобални хищници " Тоя *** пише неща които нямат нищо общо с действителноста.Само като него *** или недоразвити биха повярвали на статията. Пример; На Полска-Белоруската границе имаше приблизително около 3.000- 4.000 емигранти.В 2021 година в ЕС броят на емигрантите е повече от 85.000 хиляди значи 3.000 или 4.000 хил. застрашават Европа а не останалите защото те влизат от други страни и не са опасност- това е идиотизъм само болни като автора от шизофрении биха повярвали.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
от какво и от кого е "отслабена" Европа бе ... ?! Педерраски експерименти двайсе годин ... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Нестабилност обхваща отслабена Европа, а наблизо се навъртат глобални хищници >> Шом се е самоотслабила, значи и чeп за зеле не стува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още