IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да е глобален фармацевтичен лидер, но първо трябва да се промени

Пекин стимулира иновациите на местно ниво, но в глобален план продължава да търпи критики относно кражбите на технологии

08:21 | 21.01.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

В края на 90-те години на миналия век Саманта Ду работи като учен за американският фармацевтичен гигант Pfizer, където е нагърбена с тежка задача: да получи одобрения за продажба на лекарства в Китай, нейната родна страна. Скоро тя открива разликата между щатския пазар, насочен към маркови продукти, и китайския му аналог, съсредоточен върху генеричните и традиционни лекарства.

„Времето за одобрение на лекарствата в Китай отне със седем години повече от обичайното за САЩ или Европа“, споделя Ду, припомняйки си чувството на отговорност, което се заражда у нея, докато работи по задачата. Тя осъзнава, че Китай „ще има нужда от местни компании, както се нуждае и от глобалните фармацевтични и биотехнологични корпорации от Европа и САЩ“.

Историята на Ду е ярък пример за това как политиката, хората и многото пари зараждат началото на глобалната фармацевтична експанзия на Пекин, пише Nikkei Asia Review.

През 2014 г. Ду основа Zai Lab. Компанията се разраства бързо благодарение на усъвършенстваната си терапия на рак и имунологични заболявания, като се листва както на борсата Nasdaq, така и в Хонконг, привличайки вниманието на глобалните инвеститори.

Усилията на Ду се съчетават с усилията на администрацията на китайския държавен глава Си Дзинпин да помогне на Китай да развие своята фармацевтична индустрия. Сега тази страна, отдавна известна с производството на генерични лекарства и суровини за прекурсори, наречени активни фармацевтични съставки (АФС), също започна да създава нови лекарства. По-специално, наблюдава се силен растеж при биологичните фармацевтични продукти, или биологични продукти, които се считат за по-трудни за производство от обикновените лекарства.

Пазарът на фармацевтични продукти в Китай вече е втори по големина в света след този на САЩ, до голяма степен благодарение на вътрешното търсене от болниците. Сега Пекин иска да направи последната стъпка и да надмине САЩ. Въпреки това, китайските методи - от подозрения за кражба на интелектуална собственост до въпроси относно качеството - предизвикаха значителни критики.

Nikkei Asia проучи как Китай се превърна в най-големия глобален доставчик на ваксини срещу COVID-19. Тук изданието разглежда как бързият гамбит става част от много по-мащабното усилие на Пекин да доминира на международния пазар на лекарства.

Китайски иРНК ваксини

В рамките на пандемията от COVID-19 Китай доставя „конвенционални“ ваксини, при които инактивираният вирус предизвиква имунен отговор. Обратно, ваксините, направени от западните гиганти Pfizer и Moderna, са нов тип инокулация, наречена информационна РНК, която „тренира“ имунната система да се бори с вируса.

Историята на това технологично разделение Изток-Запад може би е напът да се промени. Хануън Ли, главен изпълнителен директор на Stemirna Therapeutics – основана през 2016 г. и фокусирана върху продуктите, базирани на РНК – прогнозира през 2019 г., че в рамките на пет години пазарът на иРНК технологията ще „избухне“. Това твърдение се оказа пророческо. И противно на общоприетото схващане, Китай също засили присъствието си при иРНК ваксините, което подчертава възхода му като фармацевтична фабрика.

китай1 китай1

Броят на ваксините според тестовата фаза. Графика: Център за ваксини към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина

Коронавирусната иРНК ваксина, разработена от Stemirna, например, показа ефективност срещу някои варианти на COVID, включително делта, според компанията.

През 2020 г. Fosun Pharma, един от най-големите производители на лекарства в Китай,  си партнира с германската BioNTech, за да ускори разработването и комерсиализацията на ваксината в Китай.

Китайската биофармацевтична компания Everest Medicines получи миналия септември правото да доставя иРНК ваксини, разработени от Providence Therapeutics, канадска биотехнологична компания, в Китай и някои страни от Югоизточна Азия. И Everest, и Fosun обявиха, че разработват и нови ваксини за омикрон варианта на коронавируса.

Като цяло, според Центъра за ваксини към Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, има 20 ваксини срещу COVID-19, разработени от китайски организации, които се тестват клинично към ноември 2021 г. Те варират от тези, които използват стари технологии до най-новите РНК иновации. Китайските компании Sinopharm и CanSino, които са пуснали на пазара конвенционални ваксини, сега са се насочили и към разработването на иРНК препарати.

Някои компании в Китай работят върху свои собствени иРНК ваксини без чуждестранни партньори.

Suzhou Abogen, двегодишен китайски стартъп, си партнира с Walvax, една от най-големите китайски компании за ваксини, и Института по военна медицина към Академията за военни науки. Те са разработили първата иРНК ваксина, одобрена за клинични изпитания в Китай, известна като ARCoV. Изпитания също са одобрени или вече проведени в Мексико, Индонезия и Непал. Според статия, публикувана в Cell, американско научно списание, ARCoV не изисква толкова ниска температура за съхранение, колкото препаратите на Moderna и Pfizer.

Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Големите фарма гиганти не правят ваксини, а бизнес. Какво ще продават, е почти без значение. С мощната подкрепа на СМИ те си пробутват "ваксини" за ланския сняг, които са напълно неефективни срещу новите щамове и особено срещу омикрона, но това не е пречка да се налага задължително мушкане с иглите, при това, през ненормално кратки периоди. Без никаква отговорност за последствията, защото имало пландемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още