IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски съд даде на венецуелската опозиция достъп до злато за 1 млрд. долара

Върховният съд прие британското „ясно и единодушно признаване“ на Гуайдо като президент на страната, но все пак по-долна инстанция също ще има думата

11:01 | 21.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Хуан Гуайдо. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Хуан Гуайдо. Снимка: Bloomberg LP

Британски съдии постановиха в полза на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, давайки му възможност да поеме контрол върху злато на венецуелската държава за над 1 млрд. долара, съхранявано в трезорите на Английската централна банка, съобщава Bloomberg.

Върховният съд прие британското „ясно и единодушно признаване“ на Гуайдо като президент на страната в решение от понеделник. Съдиите обаче постановиха, че на по-ниска инстанция все пак ще трябва да бъде решено дали решенията на венецуелския съд също трябва да бъдат вземани предвид при установяването на това кой в крайна сметка да получи златото.

Досега делото бе разгледано от редица британски съдилища, след като централната банка на Венецуела заведе дело срещу Английската централна банка за достъп до кюлчетата с довода, че се нуждае от средствата за борба с коронавирусната пандемия. В същото време подкрепата за опозиционера Гуайдо отслабва, докато дългогодишният президент Николас Мадуро продължава да държи официалната власт, а управляващата му партия е водеща на местните избори.

Международното признаване на Гуайдо става в ключов за него момент, когато съюзниците започват да се съмняват в жизнеспособността на неговото временно управление, казва Луис Висенте Леон, ръководител на местната социологическа агенция Datanalisis.

„Трябва да помним, че има само няколко конкретни неща, които временното правителство може да контролира и венецуелските ресурси в чужбина са едно от тези неща“, казва той.

Въпреки че бе разпоредено съд на по-долна инстанция да разгледа и ефекта от венецуелските юридически решения, то върховните съдии посочиха, че ако според тези решения Гуайдо не е президент, те „не могат да бъдат признати или да влязат в ефект от съдилища в тази юрисдикция“, защото това би противоречало на позицията на изпълнителната власт.

Сарош Зайвала, адвокат на Венецуелската централна банка, предупреди, че чуждестранните правителства ще се разколебаят да държат средства във Великобритания след решението.

От опозицията в Каракас казват, че ако имат контрол върху златото, за момента няма да се възползват от него като част от усилията на Гуайдо да подсигури активите на страната си в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Хе хе , така така ,после да не стане някоя инфекция с банковия сектор на запада
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още