IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pfizer: Хапчето срещу Covid-19 вероятно действа срещу омикрон

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ преценява дали да разреши употребата на Paxlovid при възрастни с висок риск

15:30 | 14.12.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Предварителните лабораторни тестове дават окуражаващи признаци, че експерименталното хапче срещу Covid-19 на американския фармацевтичен производител Pfizer Inc. може да действа срещу новия омикрон вариант, заявиха от компанията.

Pfizer каза също така във вторник, че окончателният анализ на резултатите от късен етап на проучването потвърждава, че лекарството, наречено Paxlovid, е с 89% ефективност при намаляването на риска от хоспитализация и смърт при възрастни с висок риск от тежко протичане на Covid-19.

Положителните резултати стават ясни в момент, в който Агенцията по храните и лекарствата в САЩ преценява дали да разреши употребата на Paxlovid при възрастни с висок риск, а това решение може да бъде взето преди края на годината, пише The Wall Street Journal.

„Това беше истински успех, който дава огромна надежда за още една високоефективна интервенция“, заяви в интервю за WSJ главният научен директор на Pfizer Микаел Долстен.

Същевременно отделен предварителен анализ стига до извода, че лекарството може да помогне и на хора с нисък риск от тежко протичане на Covid-19, като например ваксинирани лица, които в крайна сметка се разболеят.

В ранния анализ на проучването Paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт със 70% при възрастни с нисък риск от тежка форма на Covid-19, въпреки че не успява да намали или премахне симптомите им в рамките на четири дни.

Участниците в проучването, които са били с висок риск от развитие на тежко заболяване, е трябвало да имат поне една характерна особеност или основно здравословно състояние, като например да са затлъстели или в напреднала възраст. В другото проучване са участвали хора, които не са били ваксинирани и са с нисък риск от развитие на тежко заболяване, например млади и здрави хора, или ваксинирани хора с поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване.

И двете проучвания, при които е тестван Paxlovid, показват, че количеството на вируса, или вирусният товар, при участниците, които са получавали лекарството, е значително по-малко, отколкото при плацебо групите, съобщават от Pfizer.

По-ниският вирусен товар може да означава по-слабо предаване на вируса.

Лекарите и здравните експерти търсят антивирусно средство като Paxlovid, което хората лесно да могат да приемат у дома в рамките на няколко дни след появата на симптомите, за да предотвратят превръщането на случаите в сериозни и налагащи хоспитализация.

Появата на омикрон обаче хвърли сянка върху подхода към такива антивирусни лекарства поради несигурността дали новият щам може да се повлияе от лечението и ваксините.

За да преценят това, производителите на лекарства проучват дали разрешените и експерименталните лекарства и ваксини на Covid-19 са ефективни срещу омикрон. 

Сложните резултати показват, че хапчето може да се превърне в стандартно лечение за пациенти с Covid, изложени на риск от развитие на тежко заболяване. Но смесените резултати при по-здрави пациенти показват, че вероятно ще са необходими още проучвания, преди то да стане основен избор за ваксинирани лица, които развиват разочароващи, но не животозастрашаващи симптоми, предава Bloomberg.

Констатацията за висок риск „подчертава потенциала на кандидат-лекарството да спасява живота на пациенти по целия свят“, каза в изявление главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла. „Ако бъде разрешено или одобрено, това потенциално лекарство може да бъде изключително важен инструмент, който да помогне за потушаването на пандемията“.

Междувременно станаха ясни и резултати от анализ в Южна Африка, където омикрон вариантът се появи за първи път. Оказва се, че две дози от ваксината на Pfizer/BioNTech дават 70% защита от хоспитализация. Резултатите са от голямо изследване в реални условия за потенциалното въздействие на варианта омикрон, съобщи Ройтерс.

В РЮА има рязко увеличаване на заразените с новия коронавирус заради новия вариант.

Резултатите бяха разпространени от най-големия здравен застраховател в РЮА – Discovery Healh. Те се основават на повече от 211 хил. положителни теста за Covid-19, направени от 15 ноември до 7 декември. Около 78 хиляди от тях се приписват на oмикрон. Не е потвърдено обаче, че са от новия вариант. Това означава, че резултатите не са категорични.

Учени в РЮА засега са потвърдили около 550 секвенции на омикрон. Вариантът присъства в 78 процента от секвенциите от ноември, повече от преди доминиращия делта. РЮА предупреди за възникването на Омикрон миналия месец.

На база данните от клиничните изследвания на Discovery, в сътрудничество с Южноафриканския съвет за медицински изследвания, специалистите са изчислили, че ваксината на Pfizer/BioNTech осигурява 70% защита от хоспитализация и 33% - от заразяване през новата вълна за всички възрастови групи. Спадът е спрямо 80% защита от заразяване и 90% ефикасност срещу хоспитализация при варианта делта. Резултатите са предварителни. Важното е обаче, че ваксината все още осигурява добра защита срещу тежко протичане на Covid.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
действа "вероятно" и против дебилизъм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още