IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEAT спира работа в свой завод преди празниците заради дефицита на чипове

Фабриката край Барселона преустановява работа от 17 декември за общо пет дни

11:24 | 14.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Испанското звено на Volkswagen SEAT ограничи допълнително своите операции в основния си завод за сглобяване на автомобили близо до Барселона, преустановявайки производството за пет дни поради глобални проблеми с доставките на полупроводници, съобщава Ройтерс, цитирайки компанията. 

SEAT реши да удължи с една седмица производствената пауза преди коледните празници, която първоначално беше планирана да започне след 23 декември. Сега тя ще стартира от 17 декември.

„Глобалната криза с предлагането на полупроводници, която засяга цялата автомобилна индустрия, ще ни принуди да преустанови работата в завода в Марторел на 17, 20, 21, 22 и 23 декември“, изтъкват от SEAT.

Производствените ограничения ще помрачат възстановяването на марката, чиито продажби се възстановиха от първоначалния удар на пандемията от коронавирус през 2020 г.

Заводът няма да работи и в началото на януари заради празниците.

Заводът в Марторел е произвел около 500 000 автомобила през 2019 г. преди появата на пандемията.

Автомобилните производители по света бяха принудени да извършат рязко съкращаване на производството от началото на годината, тъй като прекъсванията във веригата на доставка и растящото търсене на потребителска електроника доведоха до остър недостиг на чипове.

В понеделник компанията майка обяви, че ще инвестира 2 милиарда евро в изграждането на производствен хъб за батерии в Германия като част от плана си за създаване на специализирано предприятие, което ще бъде фокусирано изцяло върху батериите за електрически превозни средства.

Новото звено ще консолидира обработката на суровини, разработването на батерии и управлението на планираните шест европейски фабрики за клетки.

Президентът на SEAT Уейн Грифитс заяви по-рано тази година, че кризата с полупроводниците е най-голямото предизвикателство, с което се е сблъсквала испанската марка.

"От доставчиците и от групата Volkswagen ни предупредиха, че ще се сблъскаме със значителни предизвикателства през второто тримесечие, вероятно по-големи от тези през първото тримесечие", изтъкна Грифитс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Този дефицит на чипове не е ли резултат от "ония чипове" на Билчо "най-големия филантроп?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още