IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добромир Иванов: Нужна е реформа в управлението на пенсионните фондове

България трябва да вдигне добавената стойност на индустриите си, твърди председателят на Българската стартъп асоциация

17:12 | 07.12.21 г. 1
Добромир Иванов: Нужна е реформа в управлението на пенсионните фондове

Трябва да се вдигне прагът нa пенсионните фондове, които могат да инвестират в алтернативните инвестиционни фонове като venture capital (рисков капитал). Това е ключова реформа, която може да бъде поставена от новото Министерството на иновациите и растежа като приоритетна. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Добромир Иванов, председател на BESCO (Българската стартъп асоциация).

"В момента нашите пенсионни фондове не могат да инвестират в алтернативните инвестиционни фондове, където се изкарват най-много пари", добави той. 

Според госта предложението за създаването на отделно Министерство на иновациите и растежа е добра стъпка от гледна точка на това, че България трябва да вдигне добавената стойност на индустриите си. Цялата икономика на страната ни трябва да бъде с много по-висока добавена стойност. Иновациите и дигитализацията са процеси, които е необходимо да се случат във всяка една индустрия, добави Иванов.

Той предложи още в сферата на капитала да се вдигне прага на BEAM пазара. „Досега той е показал добри резултати и има голям интерес към него. През него могат да се събират около 3 милиона евро годишно, като тази сума трябва да стане 8 милиона евро, колкото разрешава и Европейският съюз. Тези пари биха имали голям ефект върху компаниите“, твърди гостът.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Тоя тарикат не може да предостави данни колко много се изкарвало, обаче бегла проверка показва че много се губи - и БИЙМ пазара го демонстрира отлично, балонирани компании с откази от листване нормално през БФБ. Ясно е, че некадърниците се опитват да глътнат готовите пари, жалкото е че по тоя начин пенсионерите съвсем ще го закъсат - загубите са гарантирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още