IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна спадна с близо 12% в нов знак за напрежението на пазарите

Поевтиняването на криптовалутата е резултат от повсеместното нежеление за поемане на риск заради породената несигурност от новия вариант на COVID-19

10:12 | 04.12.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът регистрира силен спад наред с други криптовалути в събота, още един признак за повсеместното желание за избягване на риск на финансовите пазари, предава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута поевтиня до 42 296 долара, след което ограничи част от срива си. Към 9,47 ч. българско време тя се търгува за 46 898 долара, което е спад с близо 12%.

Етерът, който е втората по големина криптовалута, също поевтиня със 17,4%, след което ограничи загубите до около 10%. Общо секторът на криптовалутите отписа около една пета от стойността си до 2,2 трлн. долара, сочат данните на CoinGecko. Биткойн Биткойн

Колебанията в цената на криптовалута се случват на фона на волатилен период за финансовите пазари. Ускоряването на инфлацията кара централните банки да затягат паричната политика, което застрашава да ограничи попътния вятър за ликвидностите, който подкрепи широк кръг от активи.

Вариантът омикрон също води до желание за избягване на риска заради притеснения какво може да означава той за повторното отваряне на глобалната икономика.

Глобалните фондови пазара отбелязват спад от над 4% спрямо рекорда през ноември, а убежища като облигациите отчитат силен ръст.

Някои задлъжнели купувачи на биткойн са били отнесени при срива в събота, казва Виджай Аяр, ръководител за Азиатско-тихоокеанския регион на криптоборсата Luno в Сингапур.

„Пазарите преживяват сътресения и заради цялата несигурност около омикрон с появата на случаи в много страни. Трудно е да се каже какво означава това за икономиките и пазарите и следователно се поражда несигурност“, коментира той.

Криптоекспозиция на стойност около 2,4 млрд. долара, както дългосрочна, така и краткосрочна, е била ликвидирана в събота, най-много от 7 септември насам, сочат данни на Coinglass.com.

Биткойнът, който е известен с волатилността си, изтри около 21 хил. долара, след като достигна рекорд на 10 ноември.

Той обаче е увеличил цената си с над 60% тази година, възвръщаемост, която надхвърля тази от много други активи, а президентът на Ел Сарвадор Наиб Букеле съобщи, че страната му отново е купила биткойни, прибавяйки още 150 към активите си. Тази година страната прие биткойна като законно разплащателно средство.

„Както обикновено, тъй като криптотрейдърите прибягват до поемане на дълг, това води до поредица от продажби и ликвидация“, отбелязва Антони Тренчев, съосновател на криптокредитора Nexo. „Би трябвало да получим подкрепа при ниво от около 40 хил.-42 хил. долара, след което да отскочим за рали в края на годината. Ако това не се случи, вероятно ще се върнем на дъното през юли от 30 хил.-35 хил. долара“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
За какво ти е енергия за bnb или кро например ? Те са изкопани отдавна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Шиткойна ке падне! Когато подгонят незаконният бизнес... И къде остана зелената енергетика? Няма ток за коли, а има за шиткойни !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
nikiangel
преди 2 години
Като гнила круша падна днес. А шаманите в края на статията заключават, акко не се задържи на 40-42к, ще падне на към 30 :) Аз бих добавил, и 20 са му много, 20 долара, не 20 000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още