IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омикрон – началото на края на пандемията?

Има вероятност коронавирусът да мутира в посока на по-леко преболедуване, липса на повече мутации, самоизолиране и съответно оттегляне, твърди проф. Илко Гетов

08:32 | 03.12.21 г. 2
Омикрон – началото на края на пандемията?

Има вероятност коронавирусът да мутира в посока на по-леко преболедуване, липса на повече мутации, самоизолиране и съответно оттегляне, тоест сам да се самоликвидира. Това мнение изказа проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, в предаването „Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

„На този етап знаем твърде малко за мутацията Омикрон, като има една добра и една лоша новина. Заразява много по-бързо, над 10 пъти по-заразен е от останалите варианти, но заболяването, предизвикано от този вариант, преминава сравнително леко".



На въпроса какво дава основание на инвестиционна банка като JPMorgan да твърди, че омикрон може да е началото на края на пандемията, гостът каза: „Многото мутации и това, че вариантът омикрон е възникнал в имунокомпрометиран индивид - HIV позитивен пациент. Това дава основание за съмнение, че многото вариации са начало, може би, на самоизолирането на вируса и края на пандемията. Много упорито се говори за това, но ние ще знаем повече след около 2-3-4 седмици“.

Сключените договори с компаниите позволяват да им бъде препоръчано и изискано разработването на т.нар. подобрени варианти на ваксините, обясни гостът. „Това обаче ще се случи тогава, когато имаме информация точно колко и каква е промяната на ваксиналната ефикасност относно омикрон. Вече е поискано от компаниите и те в рамките на две то три седмици максимум трябва да представят данни, с които да защитят ваксиналната ефикасност на разработените от тях и одобрени от европейската агенция ваксини. На базата на тази информация ще се прецени дали да се поиска разработването на подобрени, актуализирани варианти на ваксината или продължаваме напред с наличната“.

„Повече от половината от световното население, около 52% са ваксинирани, и това също е основание да смятаме, че по-лесно ще се справим с Омикрон, макар че вече имаме случаи и в Гърция. Имаме основание да смятаме, че се разпространява лесно, но може и да се самоизолира".

Целия разговор вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ооо, изводите са изкарани, теста беше повече от успешен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Явно се опипва почвата за прекратяване на безумието. Ами крайно време беше! Дано да са си извлекли правилните изводи политиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още