IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните цени на храните са все по-близо до рекорден връх

Ръстът през ноември се дължи основно на зърнените и млечните продукти

16:14 | 02.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на храните се доближават все повече до рекорден връх, носейки на потребителите и правителствата по света дори по-големи инфлационни главоболия, съобщава Bloomberg.

Показател на ООН за глобалните цени на храните се е покачил с 1,2% миналия месец, което значи, че слагането на храна на масата може да стане още по-скъпо за домакинствата. Това е и поредното доказателство за ускоряващата се инфлация в най-големите икономики в света, която може да направи вноса на храните за най-бедните държави още по-труден, влошавайки продоволствени кризи.

Цените скачат по различни причини: лошото време удря реколтата, по-високите цени на доставка, недостигът на работна ръка, енергийната криза, засегнала веригите на доставка, както и по-високите цени на торовете. Макар че обикновено отнема известно време разходите за суровини да се отразят на цените в супермаркетите, ралито предизвиква спомени за поскъпването през 2008 и 2011 г., което допринесе за глобални хранителни кризи.

„Това очевидно е лоша новина за потребителите“, коментира Абдулреза Аббасиан, старши икономист в Организацията на ООН по храните и земеделието (FAO).

Ръстът през ноември се дължи основно на зърнените и млечните продукти, а цените на растителните масла и месото са се понижили, сочи доклад на FAO, представен в четвъртък.

По-високите цени на храните притискат бюджета на потребителите, който вече e свит заради кризата с Covid-19 и по-скъпата енергия. Изглежда вероятно потребителите да усетят ефектите от инфлацията през следващите месеци, докато икономиките отново се отварят.

Това създава политическа дилема за централните банки колко бързо да спрат стимулите. Тази седмица председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че на следващата среща Фед трябва да обсъди дали да прекрати програмата за изкупуване на акции по-рано и се отказа от думата „преходна“, когато описва високата инфлация.

Макар че е малко вероятно цените на храните да се сринат скоро, по-стегнатата парична политика и опасенията около омикрон варианта на коронавируса вероятно ще бият спирачки на ралито, тъй като „пазарът очаква забавяне на търсенето“, казва Аббасиан.

Въпреки това дългосрочните перспективи остават несигурни, тъй като високите за разходи за торове и вероятността лошо време да удари реколтата може да ограничат предлагането на храни, каза той.

Миналия месец FAO заяви, че световните разходи за внос на храни ще се покачат дори повече от очакваното до рекордно ниво тази година заради високите цени на суровините и превоза. Особен повод за тревога е, че разходите за внос в по-бедните страни растат по-бързо от тези в развитите икономики – нещо, което става все по-голям проблем за регионите, които разчитат на доставки за предлагането.

Представители от райони като Северна Африка – един от най-големите вносители на зърнени продукти в света – и Турция вече срещат трудности в това да предпазят гражданите си от скъпите храни. Сърбия пък ограничи цените на някои суровини, включително млякото и брашното, за да ограничи покачването на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Торовете не само поскъпват, но се формира и сериозен дефицит. Като се има предвид колко обработваеми площи по света разчитат на изкуствено наторяване, за да дават адекватни реколти, това означава и ГЛАД !!! Разбира се - в статийката срамежливо премълчават за причината - изкуствено предизвикат дефицит на природен газ !!! И нито дума за виновниците за това... кой съсипа европейските газови компании? На фонът на това, Русия ударно увеличава износът на храни....Русия вече не само топли ЕС, но и го хрантути - ЕС, който някога имаше големи излишъци на храни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
сега са вече цени... що не пак стойност бре? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още