IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на имоти във виртуални светове поставят рекорди

Компаниите, които купуват дигитална земя в онлайн светове, очакват, че цените на имотите ще нараснат с присъединяването на все повече хора

21:00 | 02.12.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Lam Yik/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

Нажеженият жилищен пазар в САЩ не се ограничава само до топлите градове от Слънчевия пояс. Той е и в метавселената, където се стичат геймъри, а дигиталните имотни продажби поставят нови рекорди, пише Wall Street Journal.

Все повече инвестиционни компании придобиват дигитална земя в светове като Sandbox и Decentraland, където играчи симулират преживявания в реалния живот – от ходене на концерти до пазаруване. Те смятат, че отделни хора и компании ще влагат пари в използването на виртуални домове и търговски площи и че стойността на имотите ще расте, тъй като все повече хора ще се присъединяват към тези светове.

Интересът на инвеститорите към виртуални имоти получи подкрепа миналия месец, след като Facebook се преименува на Meta Platforms и заяви, че ще се съсредоточи върху онлайн световете, обичайно наричани метавселена.

Интересът достигна нов връх във вторник, когато Republic Realm, компания, разработваща недвижими имоти в метавселената, съобщи, че е платила 4,3 млн. долара за земя в света Sandbox, най-голямата виртуална продажба на имот, обявена до момента. Сделката беше потвърдена и от данни на сайта NonFungible.com, който следи дигиталните продажби на земя.

Republic Realm е купила дигиталната земя от компанията за видеоигри Atari и двете компании съобщиха, че планират да си партнират в разработването на някои от имотите.

Придобивката подобри рекорд, поставен едва миналата седмица от филиал на канадската инвестиционна компания Tokens.com, която съобщи, че е платила около 2,5 млн. долара за земя във Fashion District в света Decentraland.

„Това е като да купите земя в Манхатън преди 250 години, когато кварталът се изграждаше“, коментира Андрю Кигел, главен изпълнителен директор на Tokens.com.

Тези виртуални светове, често създавани от разработчици на видеоигри, включват градове, където аватар на потребителя може да се разхожда, и магазини, където може да си купи ново зимно палто или картина, която да закачи на стената на виртуалния си дом. Тези дигитални светове включват апартаменти, където потребителите могат да се срещат с аватари на приятелите си от реалния живот. Участниците плащат в криптовалута, за да играят във виртуални казина или да се наслаждават на по-екстравагантни преживявания като виртуални яхти.

Инвеститорите в недвижими имоти опитват да продадат домове, които са близо до приятели на потребителите и до виртуални атракции. Те също така развиват търговски площи, които се надяват да отдадат под наем на виртуални търговци на дребно срещу наем, определен в твърда валута или в криптовалута. Собствеността върху земята се регистрира чрез т. нар. незаменяеми токени. Продажбите на имоти обикновено се осъществяват в криптовалута, която е уникална за всяка метавселена.

Инвестицията може да е рискована. За разлика от истинските имоти, които обичайно запазват известна стойност дори по време на спад на пазара, стойността на виртуалните имоти може да падне до нула, ако светът, в който се намират, излезе от мода и хората престанат да го посещават.

Цените може да бъдат потиснати и от волатилността на криптовалутите, казва Зак Арънс, генерален партньор в компанията за рисков капитал MetaPop, съсредоточена върху недвижимите имоти. „Ако купя сграда за 40 етера и след това цената на криптовалутата намалее от 4000 долара на 100 долара, това е фундаментален риск, който не поемам, когато купувам физически имот”, отбелязва той.

Republic Realm опитва да намали риска с купуването на земя в редица различни виртуални светове, казва съоснователят Джанин Йорио. Компанията управлява два инвестиционни инструмента от реалния свят, съсредоточени върху виртуални недвижими имоти, и притежава 2500 терена с дигитална земя в 19 свята. Йорио отбелязва, че има десетгодишен опит като ръководител на инвестиции в имоти първо в компанията NorthStar Realty Finance, а след това и в Standard Hotels, след което се е пренасочила към финтех индустрията.

Компанията или купува земя директно от създателя на света, или от трети страни чрез публични листвания или сделки „на зелено“, казва Йорио. В някои случаи тя решава просто да държи празна земя и да изчака, докато цената ѝ се повиши. В други случаи плаща на архитект да проектира виртуални домове и молове и на разработчик на игри, за да ги изгради.

Както във физическия свят градоустройствени правила ограничават какво и къде може да построи дадена компания в метавселената и поне на теория твърде голямо строителство може да доведе до пренасищане на пазара. Но за разлика от реалния свят сградите в метавселената може да не се съобразяват със законите на физиката, тъй като изглежда сякаш кръжат над земята.

„И след това вземаме наем точно като обичаен собственик на имоти“, казва Йорио. Компанията има мениджър за управление на активи, който да разглежда жалби на наематели и да променя искания. Сред сградите ѝ влизат мол, отдаден под наем на търговци на дребно, продаващи дрехи на аватари, и комплекс от около сто вили на частни острови, които са продадени на отделни хора.

Tokens.com, която е публична компания, строи в момента 18-етажен небостъргач в Decentraland, който се надява да отдаде под наем на правни кантори и криптоборси, които могат да използват сградата за събития или реклама.

Тя смята да построи имоти на земята, която купи във Fashion District в Decentraland и иска да ги отдаде под наем на модни компании като пространства за събития и търговия на дребно.

„Можем да създадем нещо, което е еквивалент на Родео драйв или на Пето авеню, където ще дойдат дрехи на Gucci и Adidas“, казва Кигел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Пробвах така наречената метавселена през Roblox,oще миналата година .Заради ограниченията детето ми искаше нон стоп да играем ,и понеже тя е в Испания ,доста време прекарвахме там.Това различни виртуални мини светове ,с къщи ,улици,едно към едно проекция на реалния свят ,с реален чат в реално време с участници от цялото земно кълбо,имат си къщи ,улици,ходи се на работа ,и т.н.НО тук идва НАЙ ВАЖНАТА ЧАСТ, която е загатната и в статията ,всяка една игра,или свят който е с различна идея от останалите и като дизайнт и като идея бързо омръзва на участниците и ако да речем сега се подлъжете по приказките за инвестиции в тези метавселени ,ще бъдете жестоко изиграни и ограбени защото там няма стойност именно поради това че всичко омръзва бързо,няма фундамент за нещо устойчиво .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
salaga
преди 2 години
Мда, Матрицата се реализира в действителността.Физическото тяло се наспива, закусва някаква каша от тубичка, из... ква се в торбичка без да помръдне, и мозъкът се включва във метавселената.Като се умори, заспива...И цикъла се повтаря.Така си го представям бъдещето.Само не ми е ясно защо ще са им необходими на господарите на света тия туловища и тяхното поддържане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
salaga
преди 2 години
Мда, Матрицата се реализира в действителността.Физическото тяло се наспива, закусва някаква каша от тубичка, из... ква се в торбичка без да помръдне, и мозъкът се включва във метавселената.Като се умори, заспива...И цикъла се повтаря.Така си го представям бъдещето.Само не ми е ясно защо ще са им необходими на господарите на света тия туловища и тяхното поддържане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Имаше един термин за такива хора, които не искат да изпуснат следващия "влак".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Свършиха парцелите на Луната и на Марс, та се втурна народа в матрицата :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Човешката глупост поставя рекорди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Ако измислите начин да плюскaте виртуални праcета в тия виртуални светове - ама така че да се засищат реалните ви туловища - и аз ще си купя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още