IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кошмарът с митата се завръща за Apple

Компанията се бори такива да не бъдат налагани върху Apple Watch и компоненти за Mac Pro

13:42 | 02.12.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Apple е подкрепила временните откази от налагане на мита върху Apple Watch и компоненти за Mac Pro, сочи информация на уебсайта на търговския представител на Съединените щати, пише CNBC.

Подадените от компанията декларации са публична стъпка в процес, който може да възстанови предоставеното от правителството изключване от 7,5-процентните мита върху вноса на Apple Watch и 25% върху компонентите за Mac Pro. Те са обект на мита, защото се внасят от Китай. Най-важният продукт на Apple – iPhone, не е обект на подобно облагане.

Този ход е напомняне, че компаниите все още се борят с митата, наложени по време на администрацията на Доналд Тръмп в разгара на търговската война с Китай, особено след като повечето изключения трябваше да изтекат в края на 2020 г. или в началото на тази година.

Завършените Apple Watch и част от компонентите за Mac Pro са сред внасяните продукти, които са засегнати. Apple Watch е основен продукт за Apple, който продаде над 30 млн. бройки миналата година по данни на Counterpoint Research, докато Mac Pro е компютър от висок клас, който струва 6000 долара и повече.

Американският търговски представител заяви през октомври, че ще обмисли възстановяване на някои изключения като ще разгледа всеки случай отделно, особено ако продукт може да се доставя само от Китай. Освен това призова компаниите, които подкрепят изключенията, да отговорят на въпроси, включително дали продуктите могат да бъдат произведени в Съединените щати или в други държави, но не в Китай.

Окончателното производство на продуктите на Apple се случва почти изцяло в континенталната част на Китай, въпреки че Apple полага усилия да диверсифицира производствената си база.

В документите относно митата върху Apple Watch Apple посочва, че продуктът е „проектиран в САЩ умен часовник“, който трябва да получи изключение, защото е широко използван от потребителите за мобилна свързаност и здравни приложения.

Apple твърди, че часовникът „в момента е достъпен от трети страни в ограничени количества“, което предполага, че компанията е тествала производство извън Китай.

Apple също така подкрепя изключенията на седем компонента за Mac Pro, включително тракпадове, мишка, захранване и платки. В документите си Apple посочва, че компонентите не се предлагат от източници извън Китай и са сложни, като се правят по поръчка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Ползвам продукти на apple още от 1986-та годинахахахахахахахахахахаха, и продължаваш да ги ползваш даже след като се прероди ??? Не мога да повярвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Така е :) Аз лично съм много доволен ! Ползвам продукти на apple още от 1986-та година :) Честно да си кажа нямам нито един повреден до момента !Даже и такива на по 20-30 години все още работят ! Добре ,че взех и акции на време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ми махнете завода от Китай и няма да плащате мита бе, кво ревете?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
$6000 струва най-осакатената база ... топ версията струва $54000 ... :))) ... и за изминалото тримесечие са продали малко над 7млн броя ... тия са машина за пари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Ей затова някои са милиардери, а народа е беден. Кражба от данъци се нарича.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още