IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се изстреля до исторически рекорд

Отново основен двигател на повишаването на цените е енергията

12:47 | 30.11.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в еврозоната се изстреля до исторически рекорд за единната валута, задминавайки всички прогнози и засилвайки предизвикателството пред Европейската централна банка преди важната среща следващия месец за бъдещето на паричните стимули.

Инфлацията в 19-членната зона се с ускорила до 4,9% през ноември, сочат предварителните прогнози на европейската статистическа служба Евростат. За сравнение, през предишния месец инфлацията бе на ниво от 4,1%, а консенсусната прогноза в проучване на Bloomberg сред 40 икономисти бе за 4,5%.

 

 

Потребителските цени през последните месеци трайно вървят нагоре, а за последно прагът от 3%, който бе отчетен през август, бе преминат през 2012 г. Това е и значително увеличение спрямо целта на Европейската централна банка за инфлация от около 2%.

Основният тласък на потребителските цени през октомври се дължи на енергията, която поскъпва с цели 27,4%, което е с 4 пр.п. повече от ръста в цените през октомври.

Темпът на растеж на цените при услугите е доста по-слаб – 2,7%, макар че и той се ускорява спрямо стойностите от 2,1% през предишния месец.

При цените на неенергийните индустриални стоки се наблюдава по-лек ръст – до 2,4% спрямо 2,1% през октомври.

В категорията „Храни, алкохол и тютюневи изделия“ ръстът е до 2,2% спрямо 1,9% през предишния месец.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, също се покачва до 2,6% от 2,1% през октомври.

Очаквайки ръст на потребителските цени този месец, представителите на ЕЦБ увеличиха усилията си през последните дни да убедят гражданите, че са изправени пред натиск върху разходите за живот, случващ се веднъж на поколение, който няма да продължи дълго и е предизвикан от поскъпването на енергията и еднократни фактори.

Макар че председателят на ЕЦБ Кристин Лагард поддържа тази теза, някои нейни колеги предупреждават, че може да е нужно повече време ценовият натиск да отслабне, предизвиквайки спекулации за бъдещия курс на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
das
преди 2 години
Постижението е добро, но нека да не забравяме, че това е преходна инфлация. Много пъти ЕЦБ ни каза да не се радваме преждевременно на инфлацията, защото засега постижението е преходно и едва ли инфлацията ще се задържи на тези нива повече от 10-тина години. Така, че нека да не бъдем прекалени оптимисти с постижението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Добро си е постижението, 4.9% си е едни 5% инфлация, кой ти бяга от такива нива? Дълги години се борихме да постигнем поне едни 2% инфлация, ето че усилията ни най-после се отплащат и дават резултат. Поне да се знае защо сме се мъчили толкова време, сега ако успеем да стигнем и едни 10% инфлация ще е върха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още