IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студената вълна в Европа пак изнерви газовите пазари

Заради ниските резерви в газохранилищата цената на газа ще остане висока през цялата зима

15:32 | 30.11.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След краткото успокоение цената на природния газ в Европа отново тръгва нагоре и фючърсите за януари на нидерландския хъб TTF, който е референтен и за българския пазар, се търгуват за 93 евро за мегаватчас, спрямо 65 евро в началото на ноември. Причината е необичайно студената вълна, която обхваща части от континента и върна страховете от недостатъчните резерви в газохранилищата, пише Ройтерс.

До голяма степен пазарите се бяха успокоили, след като Русия започна да нагнетява газ в съоръженията, с които оперира в Европа. Имаше и надежди, че доставките ще се увеличат, когато влезе в експлоатация и "Северен поток 2".

Но вместо това отоплителният сезон започна със студени вълни още в началото на октомври, а в допълнение и в момента процедурата по сертифицирането на газпоровода е замразена и не е ясно колко време ще отнеме да потече газ от Русия за Германия по тръбите.

Заради по-ниските от нормалното температури от началото на октомври до края на ноември от газохранилищата в 27-те държави от ЕС и Великобритания вече са използвани около 58 тераватчаса, което е най-високото ниво за този момент от годината за последните 10 години. А газовата година започна с най-ниското ниво на резерви в газохранилищата от 2013 година насам.

Енергийната криза на Европа не си е отишла, макар и вече да не е водеща новина, изместена от опасенията за новия вариант на коронавируса, пише още Ройтерс. Опасенията на анализаторите са, че цените на газа ще продължат да растат поне до края на февруари, когато вече наближава краят на отоплителния сезон в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Ти четеш, а пръдлеФ произвежда газ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Стоенчик, аз пък съм доволен, като чета новият деветмесечен отчет на Газпром - т.е. отчет, хванал едва началото на сосният скок на цените - и то отчет, отчитащ печалби в поскъпваща през цялата година рубличка !!! Нз откога те моля да обясниш шестмесечният отчет на Газпром и да кажеш как той се съотнася с твоите твърдения... е, сега имаш да обясняваш деветмесечен. А аз ще си тупна в джобчето по около доларче дивидент на акция. Дано все някога да разбереш, че при тия цени (дължащи се немалко на забавянето на пускането на СП 2), "патокът" ще се изплати и без да работи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
В Европа никой не пише за природният газ, а притеснения относно него липсват. Евентуално някой кремълски лакeй(платен като Шрьодер например) започва да стене, как ще замръзнем. Хранилищата са над 70% пълни, а даже преди два дни путин проумя, че потреблението на газ пада. Не се сбъдна мечтата му Европа да припка, за да му пусне тръбата в експлоатация. Лично аз съм много доволвен, виждайки как газпром продава на германия и Австрия на 270$ за 1000, а те препродават по 1000$ на спота. Жyжани ще изгуби едни 20-30 000 000 000 долара, а след това ще се напъвада ги печели. Жyжи, жyжи, вчтър те вее на бял кон качен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Как е, СП-2 вижда ли се през кривият макарон. Юни, юли кога? И оператора да няма нищо общо с газпром!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Да не забравяме, че зелю ще вкисва и ще отделя био-метан, а пръдлеф също отделя газове. Метан ще има :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
markov
преди 2 години
Нема да се плашите . САЩ, Катар, Австралия ще залеят ЕС газ за без пари. Проблема е че ще трябва малко да се почака но ориентировъчно Юни-Юли ще има предостатъчни количества ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още