IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За две седмици омикрон вариантът може да се превърне в напълно доминиращ у нас

Възможно е този щам на коронавируса да се окаже 5 пъти по-заразен от първия, смята проф. Ива Христова

15:10 | 29.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Adam Glanzman / Bloomberg</em></p>

Снимка: Adam Glanzman / Bloomberg

За две седмици след появата му в България новият вариант на коронавируса - омикрон, може да се превърне в напълно доминиращ у нас. Това е прогнозата на Националния център по заразни и паразитни болести. Според математици новият щам ще доведе до пета COVID вълна още в началото на следващата година.

До момента експертите са на мнение, че новият вариант може да е до 5 пъти по-заразен в сравнение с първия, открит в Ухан. Най-уязвими ще са неваксинирани и непреболедувалите. При ваксинираните защитата може да се окаже по-слаба, но няма данни вирусът изцяло да прескача имунитета, изграден от препаратите.

До 10 дни ще разберем и дали новият вариант вече е и у нас.

Възможно е омикрон да се окаже цели 5 пъти по-заразен от първия вариант на коронавируса, смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„Британският вариант беше с 60% по-заразен от изходния - уханския вариант. След това следваше делта, който беше с 60% по-заразен спрямо британския вариант. А тук изведнъж имаме много високо покачване. Най-незащитени ще бъдат неваксинираните и неболедувалите”, каза тя по Нова телевизия.

Според епидемиолози този път дори преминалите през инфекцията ще се окажат уязвими. „Повечето от идентифицираните като тревожни мутации има индикации, че дават на новия вариант сила да презаразява отново, да пробива имунитета и имунната защита”, коментира д-р Петър Марков.

От Националния център по заразни и паразитни болести започват мащабно проучване на съмнителни проби, дадени при тестове на летища и граници. „Ще има тясно следене на всички възможни пътища, от които може да влезе. Мисля, че все още не е в България. Единични са случаите в по-големите европейски страни, които имат много по-засилен туристически трафик”, посочи проф. Ива Христова.

Ако бъде регистриран у нас обаче, на омикрон ще е нужно много по-кратко време, в сравнение с предишни варианти, да се превърне в изцяло доминиращ, прогнозират математици. Според Николай Витанов за около три седмици новият щам ще измести текущия. Общо взето докъм Коледа, Нова Година няма да имаме особени проблеми, заяви той.

Така най-добрият сценарий е петата вълна да дойде през януари, когато четвъртата вече е отшумяла. Ако се застъпят обаче медиците ни отново ще са изправени пред голям натиск, казват експерти. Затова препоръчват страната ни да последва примера на държавите, въвеждащи нови ограничения.

„Очаквам през тази седмица затягане и у нас”, каза проф. Ива Христова. Най-добрата защита засега остава имунизирането, допълва тя.

Новият щам на коронавируса - омикрон, се разпространява около три пъти по-бързо от предишните. Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка, коментира вчера проф. Радка Аргирова, член на експертния съвет към министъра на здравеопазването.

Световната здравна организация нарече новооткрития африкански щам на коронавируса на гръцката буква "омикрон" и го определи като "вариант, будещ безпокойство". Вариантът, наречен B.1.1.529, е открит в Южна Африка сред малък брой хора, посочват от СЗО. 

Световната здравна организация определи вероятността за по-нататъшно разпространение в световен мащаб на щама омикрон като висока, съобщи Ройтерс. Организацията допълва, че общите рискове, свързани с появата на новия вариант на вируса, се оценяват като много високи. "Новият щам на коронавируса омикрон може да доведе до заболявания със сериозни последици", се казва в изявление на СЗО.

Големият брой мутации може да направи вируса по-преносим и опасен, допълва СЗО.

Организацията призова за ускоряване на ваксинацията на населението на страните поради появата на новия щам.

Преди няколко дни учени съобщиха за появата в Ботсвана и Южна Африка на щам на коронавирус B.1.1.529, който съдържа 32 мутации в S-протеина, необходим на патогена, за да заразява клетките. Според изследователите много от новите промени в генома на SARS-CoV-2 показват, че този вариант е силно трансмисивен и устойчив на защитните антитела на преболедувалите и ваксинираните лица, въпреки че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения. Експертите предполагат, че B.1.1.529 първоначално се е развил при имунокомпрометиран човек, вероятно болен от СПИН или ХИВ, предава БГНЕС.

По данни на чуждестранни медии в Южна Африка са потвърдени около стотина заразени. Има няколко случая в Хонконг, Израел, Белгия, Чешката република, Германия, Обединеното кралство, Италия, Австралия и вероятно в Нидерландия и Австрия. Всички тези случаи са "вносни".

Европейският съюз и много други страни забраниха влизането на хора от някои африкански държави.

Първоначалните данни сочат, че рискът от реинфекция се увеличава при омикрон варианта. Това означава, че хора, които вече са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят повторно с омикрон в сравнение с останалите варианти с особено значение,  съобщават от Министерството на здравеопазването.

Все още няма достатъчно информация дали инфекцията с омикрон варианта протича по-тежко в сравнение с другите варианти, включително делта. Първоначалните данни показват увеличаване на хоспитализациите в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия брой заболели. Все още липсват данни симптомите вследствие от заразяване с омикрон варианта, да са различни от тези, предизвикани от инфекция с другите варианти на SARS-CoV-2. Всички варианти на COVID-19, включително доминиращият в световен мащаб делта, могат да причинят тежко заболяване или смърт, затова превенцията е ключова.    

Относно ефективността на ваксините: СЗО и експерти (технически партньори на организацията) проучват потенциалното влияние на новия вариант върху ваксините.

Световната здравна организация обаче е категорична, че ваксините срещу SARS-CoV-2 остават най-ефективното средство за намаляване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
иначе по темата... на първия вариант му бяха нужни два месеца зада стигне до тук без никви ограничения по летища ... а сега цък.. за две седмици и то при ограничения, сертификати и тнт... интересна закономерност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Картаген трябва да бъде унищожен е цитат на Катон Стари, по спомен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
V.At.
преди 2 години
Цитирам:Първоначалните данни сочат, че рискът от реинфекция се увеличава при омикрон варианта. Това означава, че хора, които вече са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят повторно с омикрон в сравнение с останалите варианти с особено значение, съобщават от Министерството на здравеопазването.Е, питам, на каква статистика обосновавате тези"Първоначални данни". Изобщо кой ви даде изпита по медицинска статистика? То бива нагла войстваща неграмотност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
MORONIC вариантът за един ден се превърна в доминиращ в основната среда за разпространение на коронавирус - медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
V.At.
преди 2 години
Има един коментатор Сула, който всеки свой анализ, коментар завършва с "Картаген трябва да бъде унищожен". Напоследък, каквото и да пишат, каквото и да стане, без какъвто и да е анализ, всичко завършава с "Ваксинирайте се!" Имитатори,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
analog
преди 2 години
Щамът който предизвиквал леко главоболие и болки в ставите щял да стане доминантен? Да отваряме шампанското!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
mnz
преди 2 години
Може и да успеем да превърнем варианта в доминиращ у нас, но все още не е сигурно. Важното е, че държавата ни продължава да не предприема мерки, полетите си продължават на общо основание, всеки си пътува където му скимне ... Въпрос на време е. Училищата и тази учебна година ще я изкарат на дистанционно необучение, вече 3-та поредна година, но все някой трябва да дава жертви. Важното е да има икономика, кръчмите да работят и музиката да свири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още