IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков: Основна цел е да бъде изкоренена репутацията за корупцията у нас

По думите му това ще спомогне и за външните, и за външноикономическите ни отношения

22:00 | 27.11.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: &quot;Продължаваме промяната&quot;</em></p>

Снимка: "Продължаваме промяната"

Една от основните цели на "Продължаваме промяната" (ПП) е да бъде изкоренена репутацията за корупцията в България. Това заяви съпредседателят на партията Кирил Петков по време на дискусия за "Международните отношения", която е част от поредица от разговори за изготвяне на коалиционно споразумение за управление на страната между "Продължаваме промяната" (ПП), "Демократична България"(ДБ), "Има такъв народ"(ИТН) и "БСП за България"(БСП), съобщи БТА.

По думите му това ще спомогне и за външните, и за външноикономическите ни отношения. Той обясни, че целта е България да стане страната, която най-бързо е успяла да изкорени в такива огромни мащаби този проблем.

От своя страна Даниел Лорер, експерт по въпросите на международните отношения от ПП, посочи, че мисията на външната политика на България е да се създаде изцяло нов имидж на страната.

"Имидж на държава, която е свободна, демократична, изчистена от корупция, имидж на държава, която е пример как това може да се случи", обясни Лорер.

Като приоритет за ПП Петков визира българите, които учат в престижни чужди университети и настоя за изготвянето на програма, с която те да се върнат обратно.

Даниел Лорер допълни, че за привличането на международни инвеститори, МВнР има сериозна роля. От ПП предлагат създаването на доброволен дигитален регистър на българите в чужбина. Лорер обясни, че така ще се знае не само тяхното местоположение, но и каква е местоработата им, както и квалификацията, която имат. Идеята е така да бъдат привличани чуждестранни инвеститори, обясни той. "Когато чужд инвеститор иска да дойде у нас и той е от определена сфера и държава, той би бил изключително заинтригуван, ако може да вземе кадри от същата тази страна, стига ние да можем да кажем кои са и къде са те", констатира експертът.

Лорер отбеляза, че за ПП е важно да бъде привлечена поне една европейска агенция у нас. "Предишните правителства не показаха воля да го направят. Европейските агенции са факел на европейските ценности и за нас е важно да покажем, че България иска да бъде домакин на поне една такава европейска агенция", коментира той. Той настоя за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която определи като ексклузивен клуб на богатите държави по света.

Лорер настоя България да е по-активна в международни и регионални институции. Като приоритет той изтъкна работата за безвизов режим със САЩ. Друга мярка е атестацията и систематичната оценка на качеството на консулските услуги. От ПП предлагат финансова подкрепа за български културни организации, но след реформата в ДАБЧ. "Много неприятно бе за нас да видим висш държавен администратор от ДАБЧ в списъка на засегнатите лица по санкциите "Магнитски". Изкореняването на тези практики ще бъде абсолютен фокус както на ПП, така и на цялата коалиция, която се надяваме да влезе в управлението в страната", отбеляза експертът.

Друга идея на ПП е създаването на така наречения фонд "Стамболов", вдъхновен от оригинални бюджети на Стефан Стамболов, запазени в архивите на Министерство на финансите. "Става въпрос за стипендии за българи, които да завършват обучението си в елитни университети, след което да се върнат и работят у нас поне пет години", коментира експертът.

Относно темата България и Европа, Даниел Лорер заяви, че е важно България да бъде активна в евроатлантическото пространство и по икономически, и по технологични проекти. "Искаме България да бъде виждана като лидер на Балканите, ние вече показваме, че имаме технологичните възможности за това, ако добавим изчистена от корупция институционална среда, смятаме че няма да има кой да ни спре", категоричен бе той.

Относно сценария "Европа на две скорости" от ПП издигат като ключови приоритети влизане в Шенген и присъединяване към еврозоната. По думите на Лорер е необходима информационна кампания какво означава за България присъединяването към еврото. От ПП искат и поне удвоен търговски обмен със съседните балкански страни, както и задълбочаване на търговските, културните и образователните връзки със съседни нам държави.

Относно Република Северна Македония, Лорер отбеляза, че за ПП е важно да запазим добронамерения тон на преговорите и всички досегашни елементи от преговорната позиция на България. Преди всичко нашето желание е да започнат да се създават двустранните комисии в един кратък срок, коментира Лорер. Сред приоритетите той визира изграждането на директна авиолиния София - Скопие, коридор номер осем, общ културен календар, съвместни научни форуми. Лорер акцентира и върху адаптация на учебниците в Македония, така че езикът на омраза да изчезне оттам, това по думите на експерта е "неминуемо условие". Нека да подпомогнем интеграцията им в ЕС с помощта на нашата техническа експертиза, посочи Даниел Лорер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Основната цел трябва да бтде изкореняването на корумпираната престъпна паплачч от политика, съд, прокуратура и полиция. Такива мръсниции работят за престъпността в ущърб на интересите на обществото. Всички корумпирани нищожестваа в затвора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Таз бърборилня взе да става тегава.С бат Румен Гечев и Румен Овчаров и с леля Емилия Масларова без никакво съмнение ще постигнете лавозамайващи успехи в тази ви цел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Какъв хумор - и става Лорер да говори, оня Лорер, чиято жена доскоро беше министър и се махна за да му отвори път :) без корупция, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 2 години
Хората с настоящи комунисти и управляваща комунистическа партия отидоха на Марс, хайде спрете да лъжете с тези мантри как България ще върже и я спират само някакви служби. То няма хора, пък още има такива дето си мечтаят да ги вкарат в затвора. По скоро бих препоръчал и Герб да се включи в това нещо, да не е изолиран и капацитета от качественни хора да бъде използван..качественни - подготвени. В Обединението е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Прав сте г-н Петков,трябва да се изкорени РЕПУТАЦИЯТА за корупцията НО ТЯ ДА ОСТАНЕ,защото като гледам във властта влизате с орди сътрудници на Държавна сигурност,БКП,и БСП,стари кримки източили държавата с години,хора които са за затвора .Жалко,защото за пореден път българския народ беше изпързалян за да влезе БСП енд къмпани,и да продължим постарому.Първо беше Радев който разръчка крадците от ГЕРБ,тогава вкарахте Трифонов който е патерица на БСП и вие с Асен като лъскава харвардска фасада,а зад всичко това виждаме просто лицето на комунистическия режим.Без лустрация,съд и присъди за всички свързани с бившия комуснистически режим,техните деца и внуци промяната е просто подмяна.Разкарахте едни крадци за да дадете път на други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още