IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Украйна ще губи 1,3 млрд. долара годишно от "Северен поток" 2

Страната има договор за транзит на руски природен газ до края на 2024 година

15:37 | 26.11.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Украйна ще губи 1,3 млрд. долара годишно от транзитни такси до 2024 година при пускането в експлоатация на "Северен поток" 2. Това е записано в прегледа на Международния валутен фонд (МВФ) по стендбай споразумението с Украйна, подписано през лятото на 2020 година.

В последните пет години страната получаваше по 2,5 млрд. долара годишно за транзита на руския природен газ в Европа. Очакванията са, че през 2021 година приходите от транзитни такси ще бъдат с 40% по-ниски. След пускането в експлоатация на "Северен поток" 2 Киев ще получава по 1,2 млрд. долара годишно до 2024 година.

През 2019 година "Нафтогаз" и "Газпром" подписаха петгодишен договор за транзит на руския природен газ в Европа с възможност за продължаване с още 10 години. В него беше предвиден преносът на 65 млрд. куб. метра газ през 2020 година и след това намаление до 40 млрд. куб. метра годишно до 2024 година.

На този етап няма яснота дали двете страни ще подпишат нов договор за транзит на фона на работещия "Турски поток" и при въвеждането в експлоатация на "Северен поток" 2. В началото на октомври "Газпром" подписа договори за доставка на газ с Унгария и с Хърватия, които предвиждавт основната част от газа да преминава през "Турски поток" и територията на България. 

От "Газпром" коментират, че биха използвали и трасето през Украйна, ако условията са изгодни за компанията.

Капацитетът за пренос на украинската газопреносна мрежа към Европа е около 178 млрд. куб. метра годишно. Според анализатори обаче страната едва ли може да го използва в пълен обем, защото мрежата се нуждае от модернизация.

Строителството на "Северен поток" 2 приключи в началото на септември, но проектът чака одобрение от германските власти. Оценката трябва да покаже дали газопроводът отговаря на европейските изисквания. В момента процедурата е спряна и се изчаква проектната компания Nord Stream 2 AG, която е със седалище в Швейцария, да регистрира дъщерно дружество в Германия, което да управлява проекта.

В доклада на МВФ е отбелязано още, че пускането на "Северен поток" 2 може да влоши енергийната сигурност на Украйна.

В оценката си за развитието на страната от фонда отчитат, че местните власти са постигнали успех в гаранциите за независимост на централната банка, възстановяване на интегритета на институциите, които се борят с корупцията, както и за провеждането на структурни реформи. Това е позволило приключването на първия преглед на споразумението и отварянето на 699 млн. долара (500 млн. права на тираж) за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
Напоследък гледам доста украински телевизионни предавания /Youtube/ в които се коментира ситуацията. Има доста разумни хора които обясняват добре за какво става въпрос. В едно от предаванията пак се коментираше "виртуалният реверс" и високата цена за потребителите. Газта се закупува от украинска компания регистрирана в Швейцария /предполагам частна/. След това газта се препродава на Нефтогаз като в/у цената се добавя транзитната такса от Украйна до Швейцария и обратно. На въпроса защо не договорят директно доставката от Газпром за Нефтогаз и така да отпадне двойната такса за транзит нах и така високата цена на газа в момента. Отговорът ме порази. Американските собственици не желаят. /Това неволно ми напомни за едни електроцентрали./ Мога да разбера и собствениците. След като са намерили начин да правят големи печалби на гърба на потребителите защо да се отказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
vankata89
преди 2 години
По - добре да възхваляваш Путин на топло отколкото да го псуваш на студено хахах :). И наще политици да не се правят на много човечни и загрежени за укритата а пък в същотото време изобщо да не им дреме за гладните в мадакаскар някак си лицемерно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
vankata89
преди 2 години
Простите укри се скараха с руснаците и сега Русия ще ги заобиколи. И на кой му дреме че частна компания ще заобиколи Украйна нали все пак цар пазар. Американците и Европейците ги излъгъха че ще ги приемат и ги скараха с Руснаците сега укритата да си сърбат попарата която сами си надробиха. И май не руснаците са им виновни че тия не могат да изплуват. Друго си да е изповядваш евроатлантически цености да имаш гей паради, зелени сделки и акцизи и да мръзнеш демократично хахаха.Не че Руснаците са хубав партниьор ама като гледам и запада не им помага особено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Какво да се прави така е в бизнеса и в живота Един печели друг губи Но украйнците н трябва да са оптимисти да вярват безрезервно на демокрацията и по конкретно на САЩ и Ес ,ето колите минават на ток ,който ще се произвежда от възобновяеми източници Просто газта и нефта ще отпаднат като енерго носители от там и нуждата газопреносна мрежа Те просто трябва да започнат демонтиране на газопроводите ,които освен всичко са и символ на руското робство Ето да вземат пример от нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още