IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Търсим начин да осигурим приемлива цена на газа за Сърбия

Русия е продължила договора за доствка с още 6 месеца при сегашната цена на газа, заяви сръбсият президент Вучич след разговор с руския си колега

20:15 | 25.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Вучич (вляво) и Путин (вдясно) разговаряха в Сочи. Снимка: Kremlin.ru</em></p>

Вучич (вляво) и Путин (вдясно) разговаряха в Сочи. Снимка: Kremlin.ru

Москва и Белград ще се опитат да намерят приемлива цена на природния газ, стана ясно от срещата на президентите на двете страни Владимир Путин и Александър Вучич. Двамата разговаряха в Сочи, става ясно от стенограмата от срещата, публикувана на сайта на Кремъл.

След срещата Александър Вучич заяви пред журналисти, че Русия е удължила договора за доставка, който изтича в края на годината с още 6 месеца при същите условия при цена от 270 долара за 1000 куб. метра..

"Зная, че един въпрос ви вълнува особено - свързан е с изтичащия договор за доставка на природен газ в Сърбия", коментира по време на срещата руският президент и допълва, че ще поръча на "държавните субекти" да намерят решение, което е "приемливо за нашите сръбски приятели".

От своя страна Вучич отбелязва, че доставките на газ действително са много важна тема на разговорите между двамата. "Заедно построихме газопровода от българската граница до границата на Унгария", припомня той.

Сръбският президент коментира още, че отношенията между двете страни се развиват много добре във всички области. "Както знаете, ние сме стратегически партньори и Сърбия смята това за привилегия", заявява още той.

В момента Сърбия получава природния газ през територията на България, по тръбите на "Балкански поток" при цена от 270 долара за 1000 куб. метра, което е доста под пазарната цена в Европа в момента. Договорът изтича в края на годината.

По информация на ТАСС първите предложения на Русия са за доставки при цена 780-790 долара за 1000 куб. метра. Вучич е коментирал пред руските представители, че страната му не може да си позволи да плаща такава цена.

Двамата президенти са коментирали още и ситуацията с коронавируса, е видно от сайта на Кремъл. Путин отбелязва, че Русия е позволила производството на ваксината "Спутник V" в Белград, което дава възможност за доставки не само в Сърбия, но и в съседни държави. Двете държави регулярно провеждат съвместни военни обучения, отбелязват още Вучич и Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Е намериха я ,275 е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още