IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подгответе се за още вълни на коронавируса и нови блокади

Бустерната доза увеличава много повече антителата от първия ваксинационен курс и има надежда, че може да помогне, смятат в ЕМА

13:37 | 25.11.21 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Болниците се пълнят с ваксинирани и неваксинирани срещу коронавируса, протести по улиците на европейските градове, маски по коледните базари, ако въобще отворят - това е новото нормално, пише в коментар европейското издание Politico. След месеци на отменени рестрикции случаите отново растат и хората виждат какво означава "да живеем с вируса" и това не им харесва.

Те не харесват обаче и задължителните маски или блокадите, които се налагат дори и в региони с висок процент на ваксинирани. Но реалността е такава - ваксините не са сигурни срещу по-заразния вариант делта на вируса, особено като се има предвид липсата на ограничения и големи групи от населението, които отказват да бъдат ваксинирани.

Затова и сега пандемията се завръща с пълна сила в Европа.

Само преди ден (24 ноември) Германия отчете рекорден брой новозаразени на седмична база - 400 на 100 хил. души. Страната вече съобщава за пълни спешни отделения, като допълнително прие и пациенти от Нидерландия. Белгия, Нидерландия и Ирландия върнаха задължителния ПСР тест, а заради ниското ниво на ваксиниране страните от Източна Европа отчитат висока смъртност.

От Европейския център по превенция и контрол на заболяванията (ECDC) предупредиха, че нивото на ваксиниране в ЕС е недостатъчно, за да ограничи коронавируса и хоспитализациите през зимните месеци. Оттам призоваха за налагане на мерки, които вероятно ще продължат и до Коледа, ако няма подобрение на ситуацията.

Новата вълна се надига в началото на грипния сезон, който сам по себе си е достатъчен да препълни болниците, предупреждават още от агенцията. А това вече е гаранция за катастрофа на системата.

Въпросът, който вълнува мнозина, е дали бустерната доза също няма да се окаже недостатъчна само след няколко месеца. Разбира се, тепърва ще видим, но от Европейската агенция по лекарствата (EMA) са обнадеждени - след бустерната доза антителата се покачват много повече, отколокото след първоначалния курс, тоест има подсказки, че имунитетът може да бъде по-дългосрочен.

"Каквито и мерки да бъдат наложени, вирусът се научи как да ги заобиколи", коментира обаче Валтер Рикарди, съветник в италианското Министерство на здравеопазването. Вариантът делта е толкова по-заразен от първоначалния, че нито ваксините, нито дистанцията сами по себе си могат да го спрат.

"Дори и да използваме всички опции по рационален начин, ние никога няма да се завърнем към нормалността, или поне не в краткосрочен период", смята още експертът и допълва, че поне още 2-3 години ще преминат по този начин - с пандемични вълни.

Проблемът на рестрикциите - дали само маски или пълни блокади, е, че те действат, ако бъдат въведени навреме. И още повече - ако бъдат приети и спазвани от хората. Това прави живота на политиците особено труден, защото общественото мнение мутира даже по-бързо от вируса.

Австрия първа върна пълната блокада. Канцлерът на страната Александър Шаленберг коментира, че причината за това е не само желанието да се облекчи здравната система, а и да накара австрийците, от които 1/3 не желаят да се ваксинират, да седнат и да помислят за избора си.

И ако все още се противопоставят - от 1 февруари 2022 година в страната ще бъде въведена задължителна ваксинация.

Но дори и Португалия, където реално почти всички са ваксинирани - 86% от населението в страната, все още не могат да кажат, че пандемията е свършила. Новите случаи и хоспитализациите също започват да се увеличават и властите обмислят завръщането на някои ограничения.

В Антверпен, където 80% от населението е ваксинирано, включително и 96% от хората над 65 години, маските на закрито вече официално се завръщат.

За много от ваксинираните, които смятаха, че всичко е приключило поне за тях, завръщането на ограниченията е като "студен душ". Това разгневи много хора, които излязоха на протести срещу ограниченията. Полицията използва водни оръдия, за да разпръсне 35 хил. протестиращи в Брюксел в края на миналата седмица. Подобни действия на полицията имаше и в Ротердам, където трима души попаднаха в болница.

Къде е проблемът?

За много хора проблем е статистиката. Във Фландрия например се оказва, че 70% от хората в болниците са напълно ваксинирани. Но това е толкова логично, защото по-голямата част от хората там са ваксинирани. Неваксинираните все още заболяват по-тежко и по-често.

Високата заболеваемост и на ваксинираните доказва само едно - ваксините не предоставят пълна защита, особено за варианта делта, както и че имунитета намалява - повечето хора в Западна Европа бяха ваксинирани преди повече от 6 месеца.

"Доказателствата показват, че възможността на сегашните ваксини да ограничат предаването на варианта делта е по-малка спрямо варианта алфа", казват в съобщение от ECDC.

Но дори и хипотетично цялото население да бъде ваксинирано, все още има проблемни зони - уязвимите групи, а именно възрастните хора и хората със заболявания.

Ситуацията обаче се усложнява, ако няма високо ниво на ваксиниране. Затова и политиците толкова настояват за това. В Австрия се коментира, че след отмяната на 10-дневната блокада, ограниченията ще останат за неваксинираните. В Германия също се повдига темата за задължителна ваксинация, а в някои провинции правят живота на неваксинираните невъзможен, включително изискване за доказателство за ваксина, преболедуване или негативен тест, за да се качат в обществения транспорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още