IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Продължаваме промяната" планира България да остане ядрена държава

Независима оценка ще даде отговор къде и кога ще бъде най-изгодно да бъдат изградени нови ядрени мощности

15:59 | 23.11.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg

Независим експертeн анализ ще даде отговор за необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, площадка и тип реактори. Оценката ще даде отговор за най-ниската цена и как може да бъде реализирана новата мощност във времето. 

За това се разбраха след дълги спорове участниците в преговорите в сферата "Енергетика", организирани от "Продължаваме промяната" по повод сформирането на бъдещо правителство. В дискусията участваха представителите на БСП (Таско Ерменсков и Румен Овчаров), "Има такъв народ" (ИТН) (Иван Хиновски) и "Демократична България" (Мартин Димитров, Георги Стефанов и Трайчо Трайков).

"Поемаме ангажимент за следващите четири години", уточни един от лидерите на "Промяната продължава" Асен Василев.

Таско Ерменков коментира, че БСП умишлено се отказва да посочи конкретно АЕЦ "Белене" като възможност за нова ядрена мощност и настоява решението за това да бъде взето на базата на оценка.

От "Демократична България" обаче са против задължителен ангажимент за изграждане на нови централи, а решение да бъде взето само след анализ за тяхната необходимост. Удължаването на срока за експлоатация на двата работещи блока обаче е безспорно, допълни Мартин Димитров.

Въпросът е къде ще бъде ядрената енергетика след 2050 година, отбеляза Георги Стефанов. Румен Овчаров е убеден, че Брюксел ще преразгледа своето мнение относно ядрената енергетика и тя ще бъде призната като зелена и допълни, че нови мощности са нужни, след като затваряме въглищните ни централи.

От ИТН предложиха на площадката на АЕЦ "Белене" да бъде построен завод за водород, тъй като условията за производството на зелен водород там са перфектни, а има и инвестиционен интерес. Това предложение може да бъде реализирано, ако площадката не бъде използвана за ядрена централа. Като начало продукцията ще бъде за износ, поясни Иван Хиновски.Той обаче допълни, че незабавно трябва да започне строителството на седми блок в съществуващата ни централа, както и да се следят технологиите за малките модулни реактори.

В програмата на "Промяната продължава" е предвидено България да остане ядрена държава, да не прекъсва ядрената енергетика, категоричен беше Асен Василев, допълвайки, че няма как да останем без ядрена мощност. Според него е най-удачно това да бъде реализирано чрез развитие на АЕЦ "Козлодуй", но строителството на нови реактори може да бъде отложено във времето в зависимост от нуждите. Трябва да се работи активно и за удължаване на срока за експлоатация на V и VІ блок в АЕЦ "Козлодуй".

Разходите за втората ядрена централа ще бъдат ограничени до "за поддръжка и охрана" и ще бъдат публични, решиха още участниците в дискусията.

Представителите на четирите партии бързо се разбраха за бъдещето на въглищните региони. "Марица Изток" ще продължи да работи като енергиен комплекс, като обаче ще се търсят и възможности за максимално продължаване на работата на сегашните енергийни мощности, чрез използване на технологиите за улавяне на емисии. От ИТН предложиха да има смяна на горивото и да бъде изградена паро-газова мощност.

Ще бъдат положени усилия и за запазването на поминъка на хората във всички въглищни региони, макар и по време на дискусията да беше посочено, че не всички са от значението на "Марица Изток" за енергийната система.Те  трябва да бъдат превърнати в нисковъглеродни енергийни зони, запазвайки капацитета - хората и инфраструктурата, коментираха по време на дискусиите от "Демократична България".

Спор предизвикаха европейските директиви относно въглеродната неутралност. Румен Овчаров беше категоричен, че България изпълнява още днес изискването за намаляване на емисиите с 55% до 2030 година, защото горите поглъщат всичкия емитиран въглероден диоксид от енергетиката. От "Демократична България" обаче го опровергаха, че се включват всички сектори на икономиката ни, както и сградите. Мит е, че горите поглъщат емисиите ни, дори и от енергетиката, обясни Георги Стефанов.

Подготовката за декарбонизацията на иконокимата е част от основните стратегии на ИТН за енергетиката. От партията настояват още за стратегии за обработка на ядреното гориво, чиято липса спъва развитието на нови ядрени мощности, както и за собствен добив на петрол и природен газ и за минното дело. Иван Хиновски беше категоричен, че без яснота по тези теми, развитие не е възможно.

Участниците успяха да постигнат съгласие по няколко ключови за енергетиката теми, включително и за ускореното изграждане на газовата връзка с Гърция (IGB), преглед на договора с доставка на газ от Азербайджан, диверсификацията на източниците на газ и повече гъвкавост при покупката на газ, както и за анализи на потенциала за използване на геотермалната енергия.

Ще има експертен шестмесечен преглед на газовите договори, което да доведе до по-голяма гъвкавост на доставките. По време на дискусията от БСП контрираха, че това би направило доставките по-малко сигурни.

В момента цената на газа от Азербайджан е по-ниска, но заради 9-месечния лаг на отражението на цените на алтернативните горива на петролните пазари. Това означава, че след няколко месеца този енергиен източник може да се окаже по-скъп от този на спот пазарите, коментира Румен Овчаров. Той препоръча "да не се лашкаме" от едната крайност в друга по отношение на ценообразуването на енергийните суровини.

По предложение на "Продължаваме промяната" в следващите 12-18 месеца ще бъде направен опис на геотермалните ресурси. Ще бъде преоценен и потенциалът за нови водни централи, включително и проточни по р. Дунав, централи по Горна Арда, Тунджа и Яденица.

Евентуалното правителство на "Продължаваме промяната" ще започне отново с одит на държавните енергийни дружества, както и на търговци на енергия. При установяване на нарушения, те ще бъдат предадени на компетентните органи, гарантира Асен Василев.

По предложение на "Демократична България" ще бъде сменен съставът на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и ще бъде повишен експертния потенциал, който разследва нарушенията на пазара.

Ако мандатът на "Продължаваме промяната" бъде реализиран, ще има и промяна в работата на енергийната борса и насърчаване на сключване на дългосрочни договори. Асен Василев коментира още, че неговата партия има идея да бъдат изработени типови договори, одобрявани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с включена пределна цена и предвидени големи неустойки при неизпълнение на ангажименти. При рецидиви ще бъде отнеман лицензът на търговеца, каза още лидерът на "Продължаваме промяната".

На този етап обаче бъдещите управляващи не са склонни да подкрепят предложение за намаляване на ДДС върху цената на електроенергията, каквото приложиха няколко европейски държави в подкрепа на домакинствата и бизнеса заради скъпата електроенергия. "Помощта трябва да е целева", коментира Асен Василев и допълни, че въвеждането на диференцирани ставки на данъка би довело до хаос.

Предложението беше направено от представителите на БСП, според които ДДС може да бъде намалена от 20% до 9%. Социалистите поискаха и допълнително облагане за производителите, които са натрупали "свръхпечалба", което също не беше подкрепено от другите участници в дискусията.

Помощта на бизнеса ще продължи и през следващите месеци, но ще бъде обект на допълнителни преговори как точно. Участниците в тази дискусия настояха акцентът да бъде върху малките и средните предприятия като една от идеите е да има праг на потреблението, над който да не се предлага компенсация.

Служебното правителство в момента анализира и възможност за подпомагане на електроразпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за покупката на електроенергия за технологични разходи. Тези дружества купуват тази енергия от борсата и съответно има голяма разлика между цената, която е определил енергийния регулатор на 1 юли 2021 година. КЕВР ще компенсира тези разходи, но едва след средата на следващата година.

От ИТН предложиха те да могат да купуват ток от обществения доставчик (НЕК), тоест на цена на регулирания пазар. Според БСП обаче няма логика, защото ЕРП-тата са търговски дружества и трябва да бъдат на свободния пазар, затова е нужен механизъм за компенсация, а не да се връщат отново на регулирания пазар.

Преговорните екипи на експертно ниво ще работят за подобряване на схемите за насърчаване на енергийната ефективност, както и за преглед на нормативната база в различни области, включително и за създаването и функционирането на данъчните складове. 

"Продължаваме промяната" ще настояват пред ЕК страната да може да спира износа на електроенергия не само в условия на форсмажор, както и ще работи за ограничаване на резервирания капацитет по входните газови точки до 50% за един участник, ако това е възможно. 

Всички промени ще бъдат изработени в съзвучие със законодателството и правилата за държавна помощ на ЕС.

Преговарящите постигнаха съгласие и относно няколко социални аспекта, свързани с високите цени на енергията. Сред тях е подкрепата на уязвимите потребители в случай, че електроенергията за бита поскъпне съществено от 1 януари 2022 година. Ще има разширение на обхвата и размера на помощите, които се отпускат по съществуващата в момента схема за енергийни помощи.

От БСП настояват до 200 киловатчаса от потреблението на бедни домакинства - с доход 430-500 лева, безработни и пенсионери, да бъдат безплатни. Опасенията на останалите партии обаче бяха, че може да се правят злоупотреби и да не бъде прецизирано количеството електроенергия. Това облекчение ще може да бъде ползвано само в първите три месеца на годината. Точният механизъм как тази помощ ще бъде реализирана ще бъде възложена на социалното министерство.

Още преди това ще бъде направен опит Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) въобще да не преглежда ценовото решение.

БСП предложиха организациите, предлагащи публични и социални услуги - болници, общини, детски градини и училища и т.н. , да могат да се върнат на регулирания енергиен пазар, или да се компенсират увеличените разходи, които имат за електроенергия в момента заради излизането на свободния пазар. От ИТН изказаха съмнения, че ще се наложи нотификация за държавна помощ към ЕК в този случай.

Като възможност за защита на потребителите заради високите цени на енергията от БСП предлагат възможности за изравнени сметки на годишна база, ако потребителите поискат такъв вариант. Допълнително през зимата захранването да не бъде прекъсвано при до две неплатени сметки за домакинствата, които не са в състояние да платят сметките си - безработни, енергийно уязвими и т.н. 

Идеята беше приета от всички партии, макар и от ИТН изказаха опасения, че годишните сметки може би ще натежат на енергийните дружества и дали не е в противоречие на идеята за оздравяване на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
fon
преди 2 години
Токът от нови АЕЦ е изключително скъп, а не евтин. Тия дискутиращите да научат първо това. И викнали Р.Овч. който бе осъден, макар и условно въпреки целия си гръб, но си остава доказан престъпник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
ми едно време май имаше пари ... училища се строяха и детски градини ... някъде да е построено училище през благодатта ЕС ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
ххаххаа ... безплатен ток ... хаххаа ... ядрена централа ... хаххаа ... започна се ... форумните енергетици се сцепиха за два въглищни блока , че работиха на нормална цена каквато е по света че и отдолу , сметай какво ще стане с безплатния и ефффтин ядрен ток ... :))) ... и това в държавата , в която няма пари за полицейски коли , ами чакаме помощи от ЕС за да си ги купим , в държавата в която няма пари дори за смяна на дограмите на училищата , ами чакаме помощи от ЕС за да си ги сменим ... хаха ... та ние ремонтите на градинките правим с пари от ЕС ... :))) ... ядрена централа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Освен това и средно образование. Или по добре ако имаш средно помощ Х 2, ако имаш висше помощ Х 3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
Не е добре да се дава безплатна енергия макар и на бедни семейства. По-скоро някакво приспадане от данъци е по-подходяща мярка макар и местни и само ако децата им посещават редовно училище и ако имат до 3 деца. Така ще се стимулират изрядните платци и разумните родители. За болници, училища и т.н. ще е сложно, защото за ЕК това ще е стъпка назад. Друг е въпросът без ограничаване на износа как би било постижимо това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още