IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън подготвя законопроект за развитие на мрежата от зарядни станции

Целта на предложението на британския премиер е да се добавят по 145 хил. зарядни пункта годишно към наличната мрежа в страната до края на това десетилетие

09:56 | 22.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Британският премиер Борис Джонсън ще представи своите планове за драстично разширяване на мрежата от зарядни станции за електромобили в Обединеното кралство с хоризонт до 2030 г., когато правителството на страната се очаква да забрани продажбите на нови бензинови и дизелови превозни средства, съобщава Bloomberg.

Целта на предложението на Джонсън е да се добавят по 145 хил. зарядни пункта годишно към наличната мрежа до края на това десетилетие, надграждайки наличните към момента 250 хил. устройства, инсталирани в домовете и на обществени места. 

Великобритания може да се похвали с една от най-големите зарядни мрежи в Европа, но добавянето на нови станции се извършва с по-бавен темп в сравнение с налагането на електрическите автомобили. Мерките на Джонсън ще ускорят инсталирането на зарядни пунктове, усвоявайки част от 620-те млн. паунда, предвидени за финансиране на британския преход към електрическа мобилност, които правителството предвиди през октомври в своята стратегия за въглероден неутралитет.

„Ще изискваме новите жилища и сгради да разполагат със зарядни устройства за електромобили“, става ясно от речта на британския премиер, който се очаква да говори в понеделник пред CBI, най-голямата бизнес група в страната.

Финансирането на разширението на зарядната инфраструктура на Великобритания има за цел да отговори на критиките, че страната не разполага с необходимия брой станции, с който да отговори на темпа на въвеждане на електрически превозни средства, докато наличната инфраструктура не е надеждна.

Повече от 5,2% от 26 хил. обществени зарядни станции в Обединеното кралство не са използвани, според проучване на Channel 4 и приложението Zap-Map. Изследването показва, че 10% от инсталираните бързи зарядни станции, които се използват предимно при по-дълги пътувания, не работят.

„Това е проблем, който трябва да се реши“, изтъква Мелани Шуфълботам, съосновател на Zap-Map. „Когато говоря с мрежовите оператори, те знаят колко е важна надеждността и че това е нещото, което търсят шофьорите на електромобили“, добавя тя.

Британското правителство също така обяви нова тригодишна програма в размер на 150 млн. паунда под формата на кредити за малкия бизнес и за иновации. Част от средствата ще подкрепят екологичните технологии, докато други са насочени към повишаване на уменията на работниците.

„Инвестираме в нови проекти за генериране на водород чрез вятъра енергия“, показва още документа с подготвената реч на Джонсън.

Кабинетът на премиера се очаква да прокара законопроекта за разширение на зарядната инфраструктура в парламента до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
А електрика откъде ще осигурят? С ветрени мелници и фотки на лунна светлина? Та те нямат готова електроенергетика за масовото преминаване към електрокари. Защо навремето електрокарите замениха с мотокари? И ги оставиха само там, където действително е наложително - примерно в затворени помещения. Гонят Михаля, хубаво. Но защо всички трябва да гоним Михаля? Не е ли време да преместим орбитата на Луната, че е започнала да се отдалечава от Земята и това ще доведе до истинска катастрофа? Или още не са се сетили за това? Първо ще изтрепем кравите, а после и хората, защото забавят въртенето на Земята и влияят върху лунната орбита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още