IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia: Метавселената ще спести на компаниите милиарди долари

Очаква се виртуалните светове да подкрепят бизнеса на компанията с чипове

14:48 | 20.11.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Компаниите инвестират пари в създаването на т. нар. метавселена, защото това може да им спести значителни промени в реалния свят, коментира главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуанг, цитиран от CNBC.

В интервю за медията той очерта визията си за свързани вселени във виртуална реалност, които надхвърлят улесняването на отдиха и търговията. Хуанг твърди, че вярва, че компаниите могат да разчитат на метавселената, за да намалят разточителството и да повишат оперативната си ефективност, като спестят милиарди долари.

„Прахосваме цял куп неща, за да свръхкомпенсираме заради факта, че не стиулираме. Искаме да стимулираме всички заводи в метавселени. Искаме да стимулираме световните енергийни мрежи в метавселената“, заяви още той.

Базираната в Калифорния Nvidia е най-големият производител на видеокарти и чипове с изкуствен интелект в света. Въпреки че търсенето на нейните полупроводници вече расте, все по-голямото внимание и инвестициите, насочени към метавселената, са добре дошли за Nvidia. Това е така, защото чиповете ѝ са особено важни за изчислителните устойства, които ще управляват метавселената.

Концепцията за виртуалните светове съществува от десетилетия в научната фантастика, но Wall Street сега забелязва, че редица технологични гиганти като компанията майка на Facebook – Meta, насочват ресурси към създаването им.

Хуанг даде интервюто за CNBC само два дни, след като Nvidia отчете по-високи от очакваното приходи и печалба за третото тримесечие. Цената на акциите на Nvidia е нараснала с 29% този месец и с 66,6% през последните три месеца.

Пазарната капитализация на компанията вече достига 824,6 млрд. долара. Това я прави седмата по пазарна стойност компания в S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Ами или бизнеса им намаля а оттам започват да се смаляват (кошмарът на всеки мениджър) или измислят всякакви безполезни и вредни глупости за да се задържат горе в хранителната верига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Стига с тия глупости! Пак продажба на обещания и фантазии,,а негативните ефекти никой от тия не ги обсъжда, щото са се наточили за печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
mrynmryn
преди 2 години
Чудно нвидиа от къде ще вземе още карти за поддръжката на тая "метавселена", при положение, че сега продават 100% от продукцията си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още