IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическото напрежение между Турция и България расте

Късно в четвъртък Анкара е привикала българския посланик Ангел Чолаков, в четвъртък вечерта се проведе протест пред турското посолство в София

08:28 | 19.11.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До напрежение между присъстващи и полиция се стигна на протест пред турското посолство в София.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

До напрежение между присъстващи и полиция се стигна на протест пред турското посолство в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Политическото напрежение и размяната на реплики между Турция и България продължават да ескалират. Късно в четвъртък на спешна среща в Министерството на външните работи на Турция е бил привикан посланикът на България в Турция Ангел Чолаков.

Часове по-рано пък в София се стигна до напрежение между присъстващи и полиция на протест пред турското посолство. Протестът с неясен организатор бе анонсиран предварително във Facebook, а на място част от събралите се споделят, че са притеснени за евентуално вмешателство от страната на Турция на балотажа на президентските избори в неделя. Ден по-рано от ДПС дадоха негласен сигнал на електората си да гласува за проф. Анастас Герджиков, зад когото застана ГЕРБ.

  

По-рано в четвъртък бе проведена среща между постоянния секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Турция в София Айлин Секизкьок. На срещата в МВнР с турския посланик българската страна е изразила очакване турските институции и официални лица да се въздържат от политически послания, имащи отношение към изборния процес у нас.

На срещата в турското Министерство на външните работи с посланик Чолаков турската страна е отхвърлила твърденията, че официални институции в страната се бъркат във вътрешните работи на България и пренасочват избирателите по време на българските избори, съобщи БНР, цитирайки телевизия ТРТ.

Турската страна е изложила позиция, в която привикването на турската посланичка в българското Външно министерство и „поставянето на дневен ред на неоснователни твърдения от страна на българските институции било посрещнато с неразбиране”. Било посочено, че Анкара очаква с гласуването в Турция да не се злоупотребява в българската вътрешна политика. На посланик Чолаков, е била връчена нота, съобщи още ТРТ.

По-рано в четвъртък и служебният вътрешен министър Бойко Рашков обвини Турция в намеса във вътрешните работи на страната ни по време на изборите за президент и парламент на 14 ноември, като се позова на публикации в турски медии.

„Разбира се с някои факти, на които станахме свидетели всички ние, българските граждани, във връзка с поведението на някои представителни органи в нашата източна, или югоизточна, съседка Турция, включително, което може да се тълкува, след като касае директно политически процес у нас – избори за формиране на висшата държавна власт, като намеса във вътрешните работи на Република България“, заяви Рашков.

Той е получил оплаквания от български граждани от турския етнос в Кърджали, че са били заплашвани, че „ако не гласуват за ДПС, някой отново щял да им променя имената на български“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 6
Setver
преди 2 години
Излишно е да се подклажда напрежение между България и Турция. И двете са си независими държави, всеки има свободата и правата да си решава сам какво иска и за кого да гласува. Това, че има хора недоволни от управлението последното десетилетие, които предпочитат да симпатизират на Турция е съвсем различен въпрос. Правото на самоопределение на хората е основно човешко право. В Бълагрия има региони, далече от столицата и забравени от държавата ни, като Кърджалийско и Лудогорско, където хората са свикнали сами да се справят с всичко без помощ от държавата, и където български се говори рядко, защото няма полза от него. Там хората следва сами да се самоопределят както решат, дори и с референдуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още