IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическото напрежение между Турция и България расте

Късно в четвъртък Анкара е привикала българския посланик Ангел Чолаков, в четвъртък вечерта се проведе протест пред турското посолство в София

08:28 | 19.11.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	До напрежение между присъстващи и полиция се стигна на протест пред турското посолство в София.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

До напрежение между присъстващи и полиция се стигна на протест пред турското посолство в София. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Политическото напрежение и размяната на реплики между Турция и България продължават да ескалират. Късно в четвъртък на спешна среща в Министерството на външните работи на Турция е бил привикан посланикът на България в Турция Ангел Чолаков.

Часове по-рано пък в София се стигна до напрежение между присъстващи и полиция на протест пред турското посолство. Протестът с неясен организатор бе анонсиран предварително във Facebook, а на място част от събралите се споделят, че са притеснени за евентуално вмешателство от страната на Турция на балотажа на президентските избори в неделя. Ден по-рано от ДПС дадоха негласен сигнал на електората си да гласува за проф. Анастас Герджиков, зад когото застана ГЕРБ.

  

По-рано в четвъртък бе проведена среща между постоянния секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов и извънредния и пълномощен посланик на Турция в София Айлин Секизкьок. На срещата в МВнР с турския посланик българската страна е изразила очакване турските институции и официални лица да се въздържат от политически послания, имащи отношение към изборния процес у нас.

На срещата в турското Министерство на външните работи с посланик Чолаков турската страна е отхвърлила твърденията, че официални институции в страната се бъркат във вътрешните работи на България и пренасочват избирателите по време на българските избори, съобщи БНР, цитирайки телевизия ТРТ.

Турската страна е изложила позиция, в която привикването на турската посланичка в българското Външно министерство и „поставянето на дневен ред на неоснователни твърдения от страна на българските институции било посрещнато с неразбиране”. Било посочено, че Анкара очаква с гласуването в Турция да не се злоупотребява в българската вътрешна политика. На посланик Чолаков, е била връчена нота, съобщи още ТРТ.

По-рано в четвъртък и служебният вътрешен министър Бойко Рашков обвини Турция в намеса във вътрешните работи на страната ни по време на изборите за президент и парламент на 14 ноември, като се позова на публикации в турски медии.

„Разбира се с някои факти, на които станахме свидетели всички ние, българските граждани, във връзка с поведението на някои представителни органи в нашата източна, или югоизточна, съседка Турция, включително, което може да се тълкува, след като касае директно политически процес у нас – избори за формиране на висшата държавна власт, като намеса във вътрешните работи на Република България“, заяви Рашков.

Той е получил оплаквания от български граждани от турския етнос в Кърджали, че са били заплашвани, че „ако не гласуват за ДПС, някой отново щял да им променя имената на български“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 3
Стенси
преди 2 години
Капитал, Кажете му на Рашев, че даже през фашистко и болшевишко полиция не е влизала в Университета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 0
Стенси
преди 2 години
Имeнo пocлeдният бългaрcки пaрлaмeнт бeшe тoзи, кoйтo приe зaкoнoдaтeлcтвo, нeизиcквaщo уceднaлocт зa учacтиe в пaрлaмeнтaрни и прeзидeнтcки избoри. Прoмянaтa в бългaрcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo пoзвoли oткривaнeтo нa 124 избoрни ceкции в Турция. Бългaрcкият парламамент дoпуcнa глacувaщитe в чужбинa тoзи път дa прeдcтaвят пoдгoтвeни дeклaрaции, вмecтo дa ca зaдължeни дa ги пишaт или пoпълвaт coбcтвeнoръчнo прeд члeнoвeтe нa cъoтвeтни ceкциoнни кoмиcии. Ceгa ДПC ce възпoлзвa oт тoгaвaшния пoдaрък нa Cлaви Трифoнoв, Мaя Мaнoлoвa и Хриcтo Ивaнoв c глacувaнeтo им в НC и пoлучи близo 90 000 глaca oт Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 6
penman
преди 2 години
Излишното напрежение го подклажда Льотчика, за да мобилизира националистическия вот в своя полза. И душата си би продал на дявола, само и само да спечели и президентството и да стане нашенския Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Хамстера по скоро прилича на Мравояд така като се замисля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
За гласуването навън са виновни Дългия, Мая и Хамстера :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
За мен лично дали турските или английските преселници гласуват за това кой да ме управлява тук е еднакво неприемливо. Нямам нищо против правата на другите , но който иска да гласува моля да заповяда в страната си и да гласува. Така както аз например ако живея във Варна , но работя в София ще си хвана самолета и ще се върна да гласувам така и тези навън трябва да направят същото ! Дори желанията са ми още по крайни. 3 месеца уседналост. Щом ще определяш кой кого да управлява то трябва да го живееш и ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
abdul
преди 2 години
тва със самоопределението не беше ли нещо с истанбулската конвенция? ах каква ирония..тоя целия цирк е заради лееко изнервената инфлационна обстановка в региона и по-точно в турция.иначе кат народи се обичаме.. все пак дълго време сме се самоопределяли като част от османския съюз.. нали така пише в новите учебници..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 2 години
Решението е просто.Веднага трябва да бъде разбита партията ДПС.На момента .Тази партия трябва да спре да съществува ,защото тя е инструмент и проводник на проблеми за България.Всички нейни членове от съвета и основната и структура трябва да бъдат с повдигнати обвинения за престъпления против държавата и мира в страната .Доган,Карадайъ и сие трябва да бъдат обвинени веднага и на момента .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
Setver
преди 2 години
Правилно казваш, България е яко зависима от кой ли не. Но за населението, нали сме демокрация? Населението следва да има право на самоопределение, т.е. то само да решава дали е турско, българско македонско. Нали България точно това иска от Македония, тамошните жители сами да се самоопределят, било то като българи. А ние самите пречим на нашето население да го прави. В смисъл, имаше една приказка от Библията, защо виждаш сламката в окото на ближния, а не виждаш гредата в своето око?Което си е двоен стандарт, нещо което е много нормално и разпространено в ЕС, а и не само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Независима държава в НАТО е само САЩ, която е въоръжена до зъби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още