IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: България има нужда от насоки как дългосрочно да харчи европейските пари

По кохезионната политика на ЕС България ще получи 11 млрд. евро, коментира служебният вицепремиер

13:39 | 18.11.21 г. 3
<p>
	<em>Атанас Пеканов по време на заседание на 46-то Народно събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Атанас Пеканов по време на заседание на 46-то Народно събрание. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"България има нужда от стратегически документи, от ясна визия как дългосрочно различните европейски инструменти да подпоматат гражданите", коментира служебният вицепремиер, отговарящ за европейските средства, Атанас Пеканов преди началото на Съвета по общи въпроси, който се провежда в Брюксел.

Основната тема на заседанието е именно разпределението на европейските фондове за следващия програмен период - 2021-2027 година, и добри практики как тези средства се използват в полза на европейските граждани, коментира още той в изявление пред журналисти, излъчено във видеосистемата на ЕК.

Пеканов обясни още, че в Плана за възстановяване са предвидени мерки за подобрянане на административния капацитет, за да се справим с предизвикателствата. Някои от тях са ясни - например неравномерното развитие на страната, заради което по-голямата част от средствата по кохезионната политика на ЕС ще бъдат насочени именно към бедните региони.

"Кохезионната политика трябва да помага на най-бедните, на тези, които имат най-голяма нужда от средства", категоричен е вицепремиерът.

София е на финалната права по преговорите с ЕК за оперативните програми и Споразумението за партньорство и очакванията са до края на годината те да бъдат завършени. Това ще отключи 11 млрд. евро средства от кохезионните програми на общността. Тези средства са извън очакваните по Плана за възстановяване 6,6 млрд. евро.

Изправени сме пред големи предизвикателства тази есен, коментира и министърът по европейските въпроси на Финландия Тюти Тупурайен. Тя посочи, че водещите теми са върховенството на закона и нарушаването на този принцип в някои европейски държави, напрежението по външната граница с Беларус и климатичните промени, както и четвъртата вълна на коронавируса в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Ех мечти! Сам знаете, че не е възможно това. Пък и не е логично обосновано. Първо, ние сме в ЕС и работим по неговите правила. Мене, ако ме питате, в СИВ и Плановата комисия се водеше по-отговорна и далновидна за развитието на страните политика. Но не мога да променя нещата. Споделям заглавието на статията - поне разумно да се харчат парите. Борисов ни показа чудеса и неговите калинки бяха доволни. После - ако се дадат на хората директно тези пари, нещо като базов доход (?) какво ще се случи и как? А темата за износа на енергия и човешки капитал не идва директно от темата на заглавието. Тя е кардинална от падането на бившата соцсистема досега. Към тези две последици ние САМИ си допринесохме. Справка Меглена Кунева и да завършим с борисов, сбъркания пожарникар и охранител, който знаеше само да се слага на Началниците (и трупа в чекмеджетата).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
България няма нужда от подобно нещо. Идеолозите, които искат да си финансират безумните политики имат нужда от това.Българите имат нужда или директно да им се раздадат тези пари, или изобщо да не им се събират, т.е. да спрем да даваме и да взимаме пари от ЕС и най-вече да спрем да внасяме инфлация и да изнасяме енергия и какво ли още не вкл. ресурси и кръвен данък под формата на живи млади хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още