IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бен Ходжис: Русия трябва да бъде спряна в Украйна

Ако дипломатическата и икономическата мощ на ЕС, САЩ и Великобритания не са достатъчни да възпрат Москва, чака ни дълга, студена зима, предупреждава експертът

20:21 | 17.11.21 г. 27
<p>
	<em>Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg</em></p>

Снимка: Vincent Mundy/Bloomberg

През последните няколко седмици Западът все повече вижда аспектите на пълната потенциална сила на руската агресия. Те включват заплашително военно струпване на границата с Украйна, използване на енергийния пазар срещу Молдова и подкрепа за хибридната война на Беларус с мигранти по границата с Европейския съюз (ЕС).

Липсата на яснота в намеренията на Москва и нежеланието на Кремъл да спазва международното право и споразуменията само изострят ситуацията, пише за Politico.eu Бен Ходжис, ръководител стратегически изследвания в Центъра за анализ на европейските политики, бивш командващ генерал на американската армия в Европа (2014-2017).

Разширяването на кинетичния конфликт в Украйна може и да не е предвидено, но Русия е поставила повечето от елементите на място, ако реши да го направи, допълва той.

Предвид все по-очевидната заплаха ЕС най-накрая беше подтикнат да действа. Силните изявления за солидарност с Полша, Литва и Латвия ще означават малко, ако не бъдат подкрепени от осезаеми стъпки за защитата на най-източните нации в Европа. Нуждаем се от съгласувани европейски усилия за възпиране на руската агресия във всичките ѝ форми, коментира Ходжис.

Ожесточената кампания на Русия за подкопаване на украинското правителство комбинира традиционната военна агресия с хибридна война: кибератаки срещу правителствени сайтове, политическа дезинформация и натиск върху търговските и енергийните пазари.

След военната инвазия на Русия през 2014 г. в Крим и Източна Украйна са убити над 14 000 украинци. До днес руските сили — включително сепаратистите, които те ръководят и подкрепят, продължават да нарушават прекратяването на огъня, като убиват и раняват украински войници и рутинно пречат на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да изпълнява мисията си за наблюдение в и около Донбас в Украйна.

Въпреки че не е ясно дали Русия има за цел да превземе или окупира цяла Украйна, ясно е, че Кремъл е готов да използва всичките си способности, за да наложи „червените линии“, които руският президент Владимир Путин досега отказваше да определи, посочва Ходжис.

Русия демонстрира отново и отново своята готовност да пренебрегне международното право и да извършва нападения на западна територия. Нейната продължаваща окупация на 20 процента от Грузия, нейните миротворци в Приднестровието и актовете на саботаж в Чехия, Германия, Черна гора и Обединеното кралство демонстрират същото грубо пренебрежение, което продължава да проявява в Украйна, подчертава той.

Успоредно с военните си усилия Русия води икономическа война срещу Украйна. Преди инвазията Русия забрани ключов украински износ и използва енергийната сигурност срещу съседа си, като отклонява доставките на газ от украинските тръбопроводи.

Москва инструктира банките да намалят финансирането за украинските индустрии, да затворят фабрики и да отменят критични инфраструктурни проекти. Под този натиск Украйна беше принудена да приеме еврооблигационен заем от Русия през 2013 г.

Русия сега преследва Украйна във Върховния съд на Обединеното кралство, като се опитва да изцеди плащане за този заем от 3 млрд. долара. Военната, икономическата и киберагресията на Русия вече доведе до многократно по-големи разходи за украинската икономика - като оставим настрана факта, че първоначалната сделка е подписана от бившия президент Виктор Янукович, съюзник на Кремъл, който впоследствие избяга в Русия след демонстрациите през 2014 г.

Ако нашите съдебни системи не могат да защитят Украйна и други страни от „законите“ на Кремъл, можем да очакваме все по-голямо използване на този вид тактики в бъдеще, прогнозира Бен Ходжис.

Това е класическо руско поведение – като използва всякакви инструменти, лостове, заплахи, език, правни тълкувания и дезинформация, с които разполага, за да разстройва и дестабилизира, допълва той. Лидерите на ЕС вече трябва да са добре запознати с това; много от същите мерки се използват и в отношенията на Русия с ЕС. От кампаниите за дезинформация, проведени в Испания и Италия, и кибератаките срещу Полша и Германия, до широко докладваната руска вълна от дезинформация около кампаниите за COVID-19.

Някои от поддръжниците на Украйна вече признават естеството и потенциала на заплахата, която Русия представлява в момента. Бъдещата оръжейна сделка между Обединеното кралство и Украйна, която има за цел да помогне за модернизирането на украинските въоръжени сили, ни напомня за това.

Докато срещите на високо ниво могат да оставят положителни впечатления, те често не успяват да предоставят реална подкрепа на Украйна срещу руската агресия. Това трябва да се промени скоро, преди да е станало твърде късно, посочва Ходжис.

ЕС има всички основания да подкрепи Киев в този критичен момент. Украйна е европейска нация, която последователно показва желанието си да се интегрира допълнително със Запада, но нейният суверенитет ежедневно се нарушава от Кремъл. Ако комбинираната дипломатическа и икономическа мощ на ЕС, съвместно със САЩ и Великобритания, не са достатъчни, за да възпират Русия, тогава ни чака дълга, студена зима, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Прочее, не Русия, ами ФАЩ трябва да бъдат спрени. Навсякъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Каролев беше Владо и още е отскоро под земята, че и да се върти. Особено, за руските кораби. От тях, е останало само името и грубата компоновка мммда, "благодарение" на олигархията, която, разграби и замрази руската косм.програма. Иначе, и чета, и слушам, и пиша и говоря руски -според наши и тамошни носители - твърде добре и, ако не ми дадоха оценка 5.5.5.5 по STANAG 6001 , то беше ПО ДИРЕКТИВА в нашето МО , тази степен, да се присъжда само на етнически руснаци, какъвто, не съм. Е, именно там и намерих точните коментари но, те не се схождат изобщо с америКОНските. Ще рече, не е зле да се внимава, какво ти пробутват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Руските *** у нас през последните години много страдат, че Мъск занули Роскосмос, а тази смешна организация вече десетилетие неуспешно влачи нелепия си проект за ракетата Ангара. Сергей Каролев сигурно ще се върти в гроба, ако научи, че тия глуппаци все още ползват "Союз".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 3
cherney
преди 2 години
Да, всичко е точно, само дето двамата руски космонавти и един от американските им колеги се евакуираха в "Союз", а други четирима от седемте на МКС бяха в Дракона. Ако говориш руски / съмнявам се, доколкото повечето русофили не умеят/ можеш да видиш и някой руски коментар извън руската пропаганда по федералните им канали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абе, чичко, от МКС преместиха целия екипаж, включително и руснаците, то русоробчето е навито на пружина, каквото и да се види,.да отрича! Аман от празни глави, ей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Орбитата (в случая, кръгова) ОСВЕН радиус, се характеризира още и с наклон(ение), а местоположението на космическия апарат, още и с едни градуси по окръжността. При положение, че оебитата на спътника е с 28-30 км НАД тази на МКС като радиус, а ударът е с кунетично оръжие (сиреч, въздейства с пряко механично попадение), ще ни кажеш ли, как разните там осколки, БИХА МОГЛИ да достигнат МКС? Освен това, на какъв градус по окръжността, е бил спътникът "целинА, Космос 1408" и на какъв - МКС? И, изобщо, докога ше повтарят някои, като папагали, онова, що им спуснат отнякъде? Запитахте ли се, ЗАЩО САЩ Е НЕ СА ПОДАЛИ ПОНЕ.НОТА ДО ПОСОЛСТВОТО НА РФ? Такава нота, би означавала, че ИМАТ НЕОПРОВЕРЖИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА за тази "опасност", нали така? Вместо това, човекът на ДД (Държавния Департамент, МВнР на САЩ), на пресконференцията по ТОЗИ повода на въпрос на АМЕРИКАНСКИ журналист, дали има нота, мънка като първолак, хванат да преписва. Вземете се в ръце, не бъдете папагали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
Черешката на тортата за Русия е от онзи ден, когато свалиха сателит в близост до орбитата на МКС, поставяйки в опасност дори собствените си двама космонавти. Общо взето, завършени ***.оти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Пръдлеф, я разкажи как американците са доставяли въглища със самолети на западен Берлин :) Хайде, че пак да се посмеем на кухата ти кpaтуна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
Тва не трябваше ли да е в секция "спонсорирани"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Бен Ходжис: Русия трябва да бъде спряна в Украйна == Англия трябва да бъде спряна в Уелс !! За Шотландия и Ирландия и дума да не става !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още