IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо JP Morgan съди Tesla за над 162 млн. долара?

Най-голямата банка в Америка и най-високо оценяваният производител на автомобили в света влязоха в спор за варанти на акции

11:08 | 17.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мъск е продал около 7,3 млн. акции на Tesla на стойност около 7,8 млрд. долара за няколко дни.&nbsp;<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Мъск е продал около 7,3 млн. акции на Tesla на стойност около 7,8 млрд. долара за няколко дни. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Вълната от продажби на акции на Tesla Inc. от страна на Илон Мъск продължава вече втора седмица, след като главният изпълнителен директор на производителя на автомобили продаде в понеделник повече от 934 000 акции на стойност около 930 млн. долара, като същевременно упражни и опции за акции.

В същото време американската инвестиционна банка JP Morgan Chase & Co. заведе дело срещу Tesla по твърдения за нарушаване на договора за варанти за акции, които имат падеж през тази година. Финансовата институция заяви, че се стреми да възстанови повече от 162 милиона долара чрез делото, заведено в понеделник в Окръжния съд на Ню Йорк, пише The Wall Steet Journal.

JP Morgan казва, че Tesla е била длъжна да достави акциите или пари в брой, ако цената на ценните книжа на производителя на автомобили се озове над цената по изпълнение на варантите към момента на изтичане на договора между компаниите, какъвто е случаят. „Tesla очевидно игнорира ясното си договорно задължение да плати изцяло на JPMorgan“, се твърди в делото.

Спорът между най-голямата банка в Америка и най-високо оценявания производител на автомобили в света за варантите се усложнява от твърдението на Мъск през 2018 г., че е осигурил финансиране, за да свали Tesla от борсата, само за да отмени изявлението си скоро след това. Първоначалното твърдение накара Комисията по ценни книжа и борси да съди Мъск за измама, което доведе до няколко действия срещу него, включително отказа му от позицията на председател на Tesla.

По време на тези събития JP Morgan на два пъти преоцени опциите - ход, който Tesla оспори като „неразумен“ по това време, показват съдебни документи. Банката отхвърля категоризацията на Tesla и твърди, че действията ѝ за коригиране на цените на варантите се изисквали по договор. Цената на акциите на Tesla към момента на изтичане на варанта тази година беше над оригиналната и коригираната цена, казва банката в документа.

Tesla не коментира делото пред WSJ.

Продажбите в понеделник означават, че Мъск е продал около 7,3 млн. акции на Tesla на стойност около 7,8 млрд. долара, след като преди малко повече от седмица даде сигнал, че ще разпродаде до 10% от акциите си в компанията.

Последните продажби се случиха, след като Мъск, най-богатият човек в света, се подигра на сенатора Бърни Сандърс през уикенда. Бившият кандидат за президент написа, че ултрабогатите трябва да плащат справедливия си дял от данъците.

80-годишният Сандърс, който безуспешно се бори за президентската номинация на Демократическата партия през 2016 и 2020 г., в събота написа в Twitter,  че „трябва да изискваме изключително богатите да изплатят справедливия си дял“.

Мъск, чието състояние от 286 млрд. долара го превърна в мишена за привържениците на данъка върху богатството, отговори с остра язвителност: „Продължавам да забравям, че все още си жив“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Тоя е пътник вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още