IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск към Бърни Сандърс: Все забравям, че си жив

Трябва да изискваме изключително богатите да плащат справедливия си дял от данъците, написа по-рано в Twitter сенаторът

09:11 | 15.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илон Мъск при свое посещение в Германия. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Илон Мъск при свое посещение в Германия. Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск влезе в спор с Бърни Сандърс в неделя, след като американският сенатор поиска богатите да плащат своя „справедлив дял“ от данъците, предава Bloomberg.

80-годишният Сандърс, който безуспешно се бори за президентската номинация на Демократическата партия през 2016 и 2020 г., в събота написа в Twitter,  че „трябва да изискваме изключително богатите да изплатят справедливия си дял“.

Мъск, чието състояние от 286 млрд. долара го превърна в мишена за привържениците на данъка върху богатството, отговори с остра язвителност: „Продължавам да забравям, че все още си жив“.

Главният изпълнителен директор и милиардер, който вече беше разпродал акции от своята компания на общата стойност от 6,9 млрд. долара към 12 ноември, написа още: „Искаш ли да продам повече акции, Бърни? Просто кажи думата“.

Туитът на Сандърс бе публикуван на фона на усилията на Вашингтон да увеличи данъците за свръхбогатите.

Демократите в Сената на САЩ разкриха предложение за облагане на акциите на милиардери и други търгуеми активи, за да помогнат за финансирането на програмата за социални разходи на президента Джо Байдън и за затваряне на вратичка, която позволява на собствениците на акции да отлагат данъците върху капиталовите печалби за неопределено време.

Преди седмица Мъск написа в Twitter, че ще продаде 10% от акциите си, ако потребителите на платформата за социални медии одобрят този ход. За продажбата на акциите гласуваха около 57,9% от участващите в анкетата.

Анкетата беше противоречива по редица причини. От една страна, някои от трансакциите на Мъск бяха извършени по план за търговия, който той предварително уреди през септември, много преди да се консултира с многото си последователи в социалните медии. Мъск също така посочи, че предложението е свързано с бушуващия дебат в САЩ дали милиардерите плащат достатъчно данъци и дали трябва да се наложат налози върху нереализираните капиталови печалби.

Мъск не спомена в предишните си туитове, че има милиони опции за акции, които трябва да бъдат упражнени, преди да изтекат през август 2022 г. Той каза през септември, че е вероятно да упражни „огромен блок“ от тези опции към края на 2021 г.

През октомври Мъск каза, че Tesla ще премести централата си от Калифорния в Остин, Тексас - щат, който не налага данък върху доходите. В събота Мъск написа в Twitter, че живее в малък дом в Южен Тексас през последните две години. „Чувствам се по-уютно да живея в малка къща“, написа той.

Сандърс, независим сенатор от Върмонт, който е подкрепян от демократите, председателства бюджетната комисия на Сената и отдавна се застъпва за това богатите да плащат повече данъци. През март той написа в социалната мрежа, че количеството богатство, натрупано от Мъск и основателя на Amazon.com Джеф Безос, е „неморално“.

Мъск наскоро упрекна и американския сенатор Рон Уайдън, демократ от Орегон и председател на финансовата комисия на Сената, който също настоява за въвеждането на данък върху богатството на милиардерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Имхотеп
преди 2 години
И аз да съм, и аз няма да ща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Не ще да плаща измамника :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още