IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Tesla се готвят за най-голямото двудневно поевтиняване от 14 месеца

Поевтиняването във вторник е от над 10%

20:46 | 09.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Акциите на Tesla Inc. поевтиняват значително във вторник, готвейки се да изпратят най-голямото си двудневно понижение на цената от 14 месеца на фона на поредица от лоши новини.

Компанията изтрива над 170 млрд. долара от стойността си, като към 20:30 ч. българско време акциите поевтиняват с 10,2%. Въпреки това от началото на годината поскъпването остава близо 50%, а пазарната капитализация продължава да е над 1 трлн. долара.

В понеделник активът приключи сесията със спад от 4,8% в цената.

Пикът за книжата се оказа анкетата в Twitter на изпълнителния директор Илон Мъск за това дали да продаде 10% от деля си в производителя на автомобили.

Ясно е на какво мнение е братът на Илон Мъск. Още преди изпълнителният директор да пусне допитването, Кимбъл Мъск е продал част от своя дял в компанията. Той се е разделил с 88,5 хил. акции на 5 ноември, става ясно от документи, популнени същия ден. Той е продал книжата при средна стойност от 1229,91 долара с посредничеството на JPMorgan. Това се равнява на около 109 млн. долара и са около 15% от дела на Кимбъл в ценни книжа, без опциите.

„Акциите са изключително надценени от дългосрочна перспектива и инвеститорите се затрудняват с оценката“, коментира Мат Портильо, анализатор за Tudor Pickering. Той отбеляза, че анкетата на Мъск е дала на инвеститорите извинение да се оттеглят леко.

Въпреки всичко нещата изглеждат добре за Tesla в годишна перспектива. Цената на книжата е нагоре с 46% за 2021 г. Повечето от ръстовете се дължат на отчетените силни резултати и доставки за третото тримесечие, които значително надминаха прогнозите. Също така ефект оказа и сделката с Hertz Global Holdings за голяма поръчка на автомобили.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
cherney
преди 2 години
Тесла не плаща дивидент. Дивидент плащат компании, които са приключили с идеите си за развитие и не знаят какво да правят с генерирания кеш от дейността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Акциите на Tesla се готвят > Ленчеййй, отдавна са сготвени! Супер цена и мизерен дивидент чат-пат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още