IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Мъск отново се погрижи за шоуто в Tesla

Мнозинството от последователите му гласува в Twitter той да продаде 10% от акциите си

08:33 | 08.11.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск винаги се е грижил в компанията му да има поне малко шоу. Сега той въведе нещо като „императивен мандат“ за икономиката - и всъщност накара последователите си в Twitter да гласуват за това дали трябва да се раздели с 10% от акциите си в Tesla.

Тогава обаче би дължал данъци. Досега той бе плащал нулеви данъци за огромното увеличение на стойността на портфейла си. Мъск е инвестирал голяма част от оцененото си на над 330 млрд. долара състояние в акции.

„Напоследък много се говори за нереализираните печалби като средство за избягване на данъци“, написа Мъск в събота вечерта. „Така че предлагам да продам 10% от акциите си на Tesla".

Туитът съдържаше анкета, която даваше отговори с „да“ и „не“ и трябваше да продължи 24 часа.

И така - всъщност почти 58% от последователите му в Twitter гласуваха за продажбата на ценните книжа. Общо 3,5 милиона гласа бяха подадени в рамките на 1 часа в неделя през нощта, източноевропейско време.

 

Мъск не предостави никаква информация колко бързо ще продаде пакета от акции. В Съединените щати често има предварително договорени графици за продажба на акции от топ мениджърите. Мъск вече заговори за продажба на акции през септември.

Според изчисленията на Bloomberg пакетът ще отговаря на 80% от средния дневен обем на търговия на акциите на Tesla. Въз основа на 170,5 милиона акции, притежавани от Мъск, десетте процента биха стрували около 21 млрд. долара по текущата цена. Bloomberg изчислява общото състояние на Мъск в списъка си с милиардери на 338 млрд. долара. Предприемачът звезда държи и голям дял в космическата компания SpaceX.

В САЩ, наред с други, в момента има много дискусии за реформиране на данъчната система, което може да започне с т. нар. „данък богатство“. Мъск намекна за това със своя туит в анкетата. Печалбите от акции се облагат с данък, когато книжата се продават и се реализира печалба. Това се счита за една от причините, поради които американските корпорации обичат да изкупуват обратно собствените си акции - и по този начин да поддържат курсовете, вместо да изплащат парите като дивиденти. Критиците се оплакват, че богатите граждани могат да използват това за изграждане на богатство, без да се налага да плащат данъци. В хода на планираните от президента на САЩ Джо Байдън данъчни реформи се водят дискусии за промяна на това правило.

По-специално и в Конгреса се обсъжда т. нар. „данък за милиардери” от 23,8 процента върху печалбите от ценни книжа, независимо дали са реализирани чрез продажба, или не. Това ще засегне приблизително 700 американски данъкоплатци, които имат активи над 1 млрд. долара или които имат годишен доход за три последователни години от 100 млн. долара. Парите, събрани по този начин, ще са предназначени да помогнат за финансирането на планираните от Байдън социални и климатични реформи.

Това се отнася и за основателя на Amazon Джеф Безос, както и за медийния милиардер Майкъл Блумбърг и инвеститорите Уорън Бъфет, Карл Айкан и Джордж Сорос.

„Ще се придържам към резултатите от това проучване, независимо какво ще се окаже решението“, написа Мъск в Twitter, където има 62,7 милиона последователи. Анализаторите обаче посочват също, че на Мъск може така или иначе да се наложи да продаде голям брой акции, за да плати данъци върху опциите, които изтичат през 2022 г.

Така че гласуването може да е било и страхотен PR трик. Доналд Тръмп някога използваше Twitter като личен рупор за фалшиви новини, Мъск, от друга страна, прави нещо много хитро тук - PR за акционерите. Само преди две седмици предприемачът предложи на директора на Световната продоволствена програма на ООН Дейвид Бийзли продажба на акции от Twitter: Ако той можел да му обясни как да спре глада в света с 6 млрд. долара, тогава той „веднага“ щял да продаде акции за тази стойност. Бийзли повтори призив от миналата седмица след туит по-рано този месец, в който поиска милиардери като Мъск да „се намесят сега, еднократно“.

Ако Световната продоволствена програма, използвайки прозрачни и открити данни, „може да обясни под тази публикация как точно 6 млрд. долара ще разрешат проблема с глада в света, аз ще продам веднага акции на Tesla и ще го направя“, написа Мъск в пост в Twitter.

А всеки, който инвестира в Tesla, мобе би трябва да се придържа към мотото на известния спекулант Андре Костолани: „Печалбите на фондовия пазар са компенсация за болката и страданието. Първо идва болката, след това парите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
да... обаче тоалетната е устата на колегата кАсманафт! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Общо 3,5 милиона гласа бяха подадени в рамките на 1 часа в неделя през нощта, източноевропейско време.... по голяма активност от нашите избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Тук си много прав. Жалко,че SpaceX все още е частна а аз искам да включа и космически кораби в портфолиото. За момента залагам на boeing може би ще се включа и на virgin скоро ще видим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Ами дано сплитнат. Аз взех миналата година малко :) Винаги участвам на всичко ... както и с криптото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
в союзите НЯМА тоалетни ... !! ... на космическата станция има , но в корабите союз няма ... тва само в главите на чyгуните с тоалетните е проблем и е от първостепенна важност ... а това , че проектира и построи ракета и кораб за многократна употреба и изстрелва и прибира тройно повече космонавти от могучая не е проблем . хе , че той държи и управлява повече космически кораби на околоземна орбита от безаналоговите . той изстрелва стотици сателити всеки месец , докато безаналоговите едвам десетина на година . тук е редно да добавиш и другата легенда с химическият молив ... може да добавиш и онова с ракетните двигатели и ще завършиш дискусията щастлив и с изпълнен дълг ... :))) ... ми расте му фирмата . и оборота расте и фабриките растат и продажбите растат . виж в могучая закриват автомобилни фабрики и продажбите на коли падат ... тва проблем ли е ... ?! ... да инвестират там хората бре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
0pk
преди 2 години
Работата е там, че от време оно са си с работещи тоалетни рашките, докато високотехнологичните мъскокапсули летят опикани. А за акциите на теслата, ама ич не ги и мисля - при следващото улеснение на 2222 ще ги докара. Докато има балъци да вкарват в една пирамида, тя няма да спре да расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хех ... в союзите са с памперси от време оно ... там тоалетни по принцип си няма ... :))) ... акциите на мъска не ги мисли , виж дневният обем който се търгува , виж и на някой от традиционните автомобилни производители ... леле е сега видях , докарал е цената до $1222 за брой , май пак върви към сплит ... https://ycharts.com/companies/TSLA/average_volume_30
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
0pk
преди 2 години
Нааакните мъсконавти малко шоу бяха, та сега майтап си бил правил с продажбата на акции. Ти смятай, ако се намери балък да ги купи - веднага ще ги продаде човека :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още