IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново хапче срещу Covid на Pfizer намалява хоспитализацията и смъртността с 89%

Фармацевтичната компания планира да подаде откритията за спешно разрешение от американските регулатори възможно най-скоро

14:41 | 05.11.21 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фармацевтичната компания Pfizer обяви, че нейно хапче срещу Covid-19 е намалило хоспитализацията и смъртните случаи при високорискови пациенти с 89% - резултат с потенциал да промени начина, по който се лекува болестта, причинявана от коронавируса, и да измени хода на пандемията. Акциите на компанията скочиха с 11% след новината, предава Bloomberg.

Производителят на лекарства обяви в петък, че вече не приема нови пациенти в клинично проучване на лекарството „заради огромната ефикасност“ и планира да подаде откритията за спешно разрешение от американските регулатори възможно най-скоро.

Резултатите означават, че сега има два обещаващи кандидата за лечение на пациенти с Covid-19 в началото на заболяването. Миналия месец Merck и партньорът му Ridgeback Biotherapeutics подадоха документи пред регулаторите за експерименталното си хапче, след като клинично проучване показа, че то намалява риска от сериозно разболяване или смърт наполовина при пациенти с лек до умерен Covid-19.

Акциите на Pfizer поскъпнаха с 11% в предпазарната търговия в САЩ, а тези на Merck поевтиняха с 6,6%. Някои производители на ваксини отчитат спадове, като цената на Moderna намалява с 4,5%, a на германския партньор на Pfizer – BioNTech, с 4%.

Хапче, което може да се пие у дома при първите симптоми, е от жизнена важност, за да се овладее глобалната криза от Covid-19, стига то да е широко разпространено. Говорител на Pfizer заяви, че заявките пред други регулаторни агенции ще бъдат подадени малко след САЩ.

В проучването на Pfizer сред 1219 неваксинирани пълнолетни пет дни лечение с хапчето драматично е намалило нивото на хоспитализация, когато взимането му е започнало от 3 до 5 дни след първите симптоми, заяви компанията. Лекарството – Paxlovid, се свързва с ензим, наречен протеаза, за да спре вируса да се репликира. Някои лекарства за HIV работят по подобен начин.

Като цяло само 0,8% от хората, започнали лечение в рамките на три дни от първите симптоми, са стигнали до болница, без нито един да е починал. В същото време 7% от хората, които са получили плацебо в този прозорец, по-късно са били хоспитализирани или са починали. Същите резултати са били получени, когато взимането на лекарството е започнало до 5 дни след първите симптоми. Резултатите, които засега не са публикувани в медицински журнал, са статистически значими във висока степен, заявиха от компанията.

Нуждата от лечение на Covid-19 е толкова остра, че Merck се съгласи да позволи генерични производители да кандидатстват за лицензи, за да произвеждат хапчето му за над 100 страни с ниски и средни доходи, още преди то да е получило разрешение за ползване в САЩ. Великобритания в четвъртък стана първата страна в света, която даде зелена светлина за медикамента.

Сега хапчето на Pfizer, което работи по различен механизъм, явно е довело дори до по-добри резултати при високорискови пациенти. Проучването е било спряно по-рано от независими наблюдатели, тъй като ефектът е бил толкова впечатляващ.

В допълнение към сегашното проучване сред високорискови пациенти Pfizer тества лекарството и при пациенти със стандартен риск – проучване, което включва някои ваксинирани лица, които са се заразили внезапно.

В трето голямо проучване Pfizer изследва дали лекарството може да бъде използвано като профилактично лечение за хора, които живеят със заразен с Covid-19, което означава, че хапчето ще бъде взимано, за да се избегне заразяване.

Pfizer заяви, че планира да предлага антивирусната терапия на диференциална цена по време на пандемията. Страните с по-висок среден и висок доход ще плащат повече от страните с по-нисък доход, заяви компанията. Производителят обаче не даде допълнителна информация за цените.

Говорител на Pfizer каза, че компанията в момента очаква да произведе над 180 хил. опаковки от лекарството тази година и поне 50 млн. опаковки до края на 2022 г., като 21 млн. от тях ще бъдат произведени през първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
ваксинирането си е най-добрата превантивна мярка ... хапчето , поне доколкото се разбира , върши перфектно работа , ако някой от работният колектив или семейството се е разболял/заразил и да се пие профилактично от контактните ... ваксините ще работят поне 2 години за имунитета , вероятно и повече при здрав човек ... най-много да е необходима бустерна доза през 2 или 3 години ... възможно и през по-продължителен период ... само за много възрастните хора се препоръчва през 6 месеца , и то в тази пандемична обстановка в момента ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
Varfor
преди 2 години
Без да се шегувам, залагам на ваксинация през 6 месеца в комбинация с профилактика с тези хапове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
Bingomatic2
преди 2 години
Да се надяваме, че фашизираните ваксъри ще отпуснат малко хватката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
то и сега не всичко ти се разбира като пишеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 14
дядя Вова
преди 2 години
След хапчето ще ми останат ли коса, зъби, бял тен на кожата и пр. нормалности?! Или ще мога като сектантите направо да почна и на чужди езици да "говоря" - и обичайно никой нищо да не разбира..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още