IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Covid-19 е заличил 28 милиона години живот

Според ново проучване продължителността на живота в България е намаляла с близо 2 години за мъжете и с 1,37 години за жените

13:06 | 04.11.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Covid-19 е причинил загубата на 28 млн. години живот, сочи най-голямото проучване досега, което оценява мащаба на влиянието на пандемията, пише The Guardian.

Огромната жертва бе разкрита в проучване, водено от Оксфорския университет, което изчислява изгубените години живот в 37 страни. Проучването измерва броя на смъртните случаи и възрастта, на която е настъпила смъртта, като това го прави най-подробната оценка досега за влиянието на Covid-19.

Наред със значителния спад в продължителността на живота в повечето страни, броят на годините, изгубени от преждевременна смърт, расте. Изследователите казват, че реалната смъртност вероятно е дори по-висока, тъй като не включват повечето страни от Азия, Африка и Латинска Америка в проучването заради липсата на данни.

Д-р Назрул Ислам от департамента по обществено здраве в Нюфийлд към Оксфорд, който ръководи проучването, казва, че с екипа си са били „шокирани“ от откритията, които са публикувани в медицинския журнал BMJ.

“В един момент трябваше да спрем, за да прегледаме всичко“, казва Ислам, който също е изгубил близки и колеги от Covid. Въпреки че има личен опит с въздействието на болестта, Ислам все пак е бил изненадан от данните. „Нищо не е ме шокирало толкова много в живота ми, колкото пандемията“, казва той.

Изследователите казват, че разбирането на пълното влияние на Covid – най-лошата обществена здравна криза от век насам, е изискало не само преброяване на допълнителните смъртни случаи, но и анализ колко преждевременни са били те. Използвайки показателя загубени години живот (YLL), международен екип изследователи, ръководени от Ислам, е оценил промените в продължителността на живота и допълнителните години живот, загубени по всякакви причини през 2020 г.

Те сравняват наблюдаваната продължителност на живота и изгубените години живот през 2020 г. с тези, които биха били очаквани въз основа на историческите тенденции в периода 2005-2019 г., в 37 страни с висок среден и висок доход.

Между 2005 и 2019 г. продължителността на живота при мъжете и жените се е увеличила във всички страни в проучването. През 2020 г. има спад в продължителността на живота при мъжете и жените във всяка страна с изключение на Нова Зеландия, Тайван и Норвегия, където има увеличение, и Дания, Исландия и Южна Корея, където не са намерени доказателства за промени.

Най-големият спад в продължителността на живота в години е в Русия (-2,33 г. за мъжете и -2,14 г. за жените), САЩ (-2,27 г. за мъжете и -1,61 г. за жените) и България (-1,96 г. за мъжете и -1,37 г. за жените). Спадът в продължителността на живота в години в Англия и Уелс е -1,2 г. при мъжете и -0,8 г. при жените.

1 1

През 2020 г. изгубените години живот са били по-високи от очакваното във всички страни с изключение на Тайван и Нова Зеландия, където е имало спад на показателя, и Исландия, Южна Корея, Дания и Норвегия, където остава без промяна.

В останалите 31 страни над 222 млн. години живот за били изгубени през 2020 г., което е с 28,1 млн. повече от очакваното (17,3 млн. г. при мъжете и 10,8 г. при жените).

Най-много изгубени години живот на 100 хил. души има в Русия (7020 г. при мъжете и 4760 г. при жените), България (7260 г. при мъжете и 3730 г. при жените) и Литва (5430 г. при мъжете и 2640 г. при жените).

2 2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
проблем и пандемия има с и заради вируса ...другото са "обикновени" данни за смъртност. смях...вируса ке умре,а след него и ние от "обикновените неща" като ССЗ, рак и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
знам че съм ... благодаря ... :))) ... пак заповядай ... говорим за добавената смъртност извън обикновенните данни според статистиката и в светлината на пандемията ... знаеш пътя , смятай сам каквото ти трябва в обемни части ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Iblis
преди 2 години
Страхотен си. Благодаря ти. А сега сметни умиращите от сърдечно съдови заболявания, плод на съвременния начин на живот. Имай предвид, че в САЩ средно на 40с. умира един със ССЗ и как долната граница пада въпреки развитието на медицината. Очаквам съпоставка с размера на игрища за американски футбол ;) Манталитет 'ко да пра'иш ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
У нас специално и хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
neon7
преди 2 години
СТИГА ЛЪЖИ !!! В ИТАЛИЯ ЗАПОЧНАХА ДА ПРИЗНАВАТ ИЗМАМИТЕ, В БЪЛГАРИЯ НЕ Е ПО- РАЗЛИЧНО!................................................................................................Италианският Висш институт по здравеопазване коригира надолу оценката си за броя на хората, починали от Ковида, в сравнение с тези, починали с Ковида, от над 130 000 на по-малко от 4 000. Да, прочетохте правилно. Оказва се, че 97,1 % от смъртните случаи, приписвани досега на Ковид, не са се дължали пряко на Ковид.Според последния си доклад за смъртността от Covid Институтът твърди, че COVID-19 е убил по-малко хора от средния пристъп на сезонен грип. Според статистическата извадка от медицински документи, събрана от Института, само 2,9% от смъртните случаи, регистрирани от края на февруари 2020 г., се дължат на COVID-19. Така от 130 468 смъртни случая, регистрирани от официалната статистика от началото на пандемията, само 3783 се дължат само на вируса. Всички останали италианци, които са загубили живота си, са имали между едно и пет предшестващи заболявания. От починалите на възраст над 67 години 7% са имали повече от три съпътстващи заболявания, а 18% - поне две. По данни на Института 65,8% от италианците, починали след заразяване с Covid, са боледували от артериална хипертония (високо кръвно налягане), 23,5% са имали деменция, 29,3% - диабет, а 24,8% - предсърдно мъждене. Към това се прибавят и 17,4 % с белодробни проблеми, 16,3 % са имали рак през последните пет години и 15,7 % са страдали от предишни сърдечни недостатъци.https://***.iltempo.it/attualita/202...chis-29134543/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
лесно се смята , щом във футболни игрища ти е по-прегледно ... всеки с манталитета си ... :))) ... 28000000 години живот са около 390000 човешки живота (от пеленаче до преклонна възраст) ... един ковчег е с размер около 200х80см и 40см височина ... на едно футболно игрище се събират около 3100 ковчега плътно един до друг ... или това прави около 126 футболни игрища пълни с ковчези , или едно пълно с ковчези на височина 50 метра ... това е изгубеният общо живот (от пеленаче до преклонна възраст ) ... нещо като зала арена армеец пълна догоре и паркинга й ... някаква представа придоби ли ... ?! ... или ако искаш друга разбивка да сметна ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis23
преди 2 години
разбира се в Русия там направо труповете по улицата със снегорините ги почистват и са на 1во място ... а в Рашастан като пият х2 бутилочки водка на вечеря или ние като пием по шише ракия и2 кутии цигари Ковида е виновен ... :)) От измислената кихавица се каза в официален доклад че 80% не е Ковидот виновен обаче преписвачите си следват комунистическата доктрина за фалшиви новини и продължават да сеят идиотии след идиотии .... Интересно ми е колко ли от Тиквесторо са си купили сертификатите ?! ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Iblis
преди 2 години
или дължината на колко футболни игрища е....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Може ли да го сметнете и колко пъти се нанася до луната, още по-въздействащо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 2 години
здравната система, бялата мафия и политиците са виновни за ситуацията... не измествайте фокуса, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още