IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се отказва от технологията за лицево разпознаване

Ходът може да бъде стъпка към убеждаване на критиците, че компанията приема опасенията за поверителността на данните по-сериозно

22:30 | 02.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Facebook се отказва от технологията за лицево разпознаване

Facebook възнамерява да се откаже от своята система за лицево разпознаване и да изтрие съответните данни за повече от 1 млрд. потребители. Това е една от най-големите промени в обработката на лицевото разпознаване в историята на технологиите, пише Джером Песенти, вицепрезидент по изкуствения интелект в наскоро преименуваната компания майка на Facebook Meta, в публикация в корпоративния блог. Компанията се опитвала да претегли положителните случаи „срещу нарастващите обществени опасения“ при използване на системата, особено след като държавните агенции все още не са установили ясни правила, предава Bloomberg.

Повече от една трета от ежедневно активните потребители на Facebook са се съгласили с условията за ползване, за да могат лицата им да бъдат разпознати от системата на онлайн платформата. Това са около 640 милиона души.

Гигантът в социалните медии използва лицево разпознаване от 2010 г., за да насърчи хората да маркират приятели или членове на семейството в снимки и видеоклипове и да предупреждава хората, ако друг потребител качи снимка, в която се намират. В крайна сметка мрежата добави някои ограничения за поверителност и от 2017 г. позволява на хората да се откажат от разпознаването на лица. През 2019 г. Facebook изключи функцията по подразбиране, въпреки че потребителите может да изберат да я включат.

В понеделник компанията заяви, че ще затвори тази система от съображения за поверителност и ще изтрие повече от 1 млрд. „шаблони за разпознаване на лица“, които е събирал през годините. Повече от една трета от ежедневно активните потребители на Facebook в момента използват тази функция, пише компанията в публикация в блога си.

Заличаването ще се извърши в глобален мащаб и се очаква да приключи до декември, каза говорител на Facebook.

Промяната означава, че някои популярни инструменти на социалната мрежа вече няма да работят: когато потребител публикува снимка, алгоритъмът вече няма да разпознава кои са хората, които са на нея.

Разпознаването на лица, базирано на изкуствен интелект, е противоречива практика в цялата индустрия – не само при Facebook. По-рано потребители на мрежата се оплакваха, че технологията за лицево разпознаване позволява на администратори на социалната мрежа да събират и съхраняват техни биометрични данни. През 2015 г. жители на американския щат Илинойс подадоха колективен иск срещу компанията.

Тя беше обвинена в събиране на биометрични данни без съгласието на потребителите, което нарушава законите на Илинойс. През 2021 г. двете страни се договориха компанията да изплати обезщетения: всеки от ищците трябва да получи най-малко 345 долара. Meta трябва да плати общо 650 млн. долара.

„Всяка нова технология носи със себе си потенциал както за полза, така и предизвиква загриженост, а ние искаме да намерим правилния баланс“, пише Meta в публикацията. „В случая на лицевото разпознаване неговата дългосрочна роля в обществото трябва да се обсъжда открито и сред онези, които ще бъдат най-силно засегнати от него“.

Amazon.com Inc., Microsoft Corp. и Google на Alphabet Inc. също са били съдени за използването на софтуер за лицево разпознаване. Amazon, която продава камери за сигурност Ring и други потребителски продукти за домашно наблюдение, спря използването на технологията за разпознаване на лица в своя облачен изчислителен блок за целите на правоприлагането след твърдения, че системата се затруднява с идентифицирането на цветнокожите хора.

Clearview AI Inc., друг доставчик на технологии за лицево разпознаване, е обект на оплаквания от организации за поверителност в САЩ и Европа. Неправителствени организации обвиниха Clearview, че изтрива изображения от профили в социалните медии и интернет, потенциално нарушавайки условията за използване на някои уебсайтове.

Ходът на Meta се случва след години на интензивен контрол от регулаторни органи и защитници на поверителността, които казват, че компанията е била безразсъдна при боравенето с потребителските данни. Meta си създава репутация на компания, която не приема достатъчно сериозно защитата на потребителските данни, имидж, който беше засилен от свързано поверителността извънсъдебно споразумение на стойност 5 млрд. долара с Федералната търговска комисия на САЩ през 2019 г. след разследване на нейните практики за поверителност. Ръководителите на компанията рутинно се призовават пред законодателите, за да отговорят на въпроси относно нейните бизнес практики и събирането на данни.

Но сега Meta се опитва да изгради нова технологична платформа, наречена метавселена, където хората ще взаимодействат в онлайн пространства под формата на дигитални аватари. За да успее проектът, Meta ще се нуждае от подкрепа от регулаторни органи, колеги от индустрията и потенциални потребители. Отказът от  технологията за лицево разпознаване може да бъде стъпка към убеждаване на критиците, че компанията приема опасенията за поверителността на данните по-сериозно.

Базираната в Менло Парк, Калифорния, Meta очерта и един от недостатъците на премахването на лицевото разпознаване от социалната мрежа – Facebook няма да може да идентифицира хората в алтернативен текст, система, използвана, за да помогне на потребителите с увредено зрение да прочетат описанието на снимка или видеоклип.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
meta може да не го използва , но базата данни от службите за сигурност ще продължи да се използва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ми то с тез маски кел файда от тва лицево разпознаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Facebook се отказва от технологията за лицево разпознаване затова пък менталното им разпознаване работи с поне 1500 параметъра. 10 пъти повече от теста Минесота (за космонавти).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още