IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мира Кожухарова: 10 хил. Covid болни в болница е границата за тотален локдаун

Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините, посочи съветникът на здравния министър

10:38 | 01.11.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Възможно е да се стигне до тотален национален локдаун. Всичко ще спре, когато болниците не могат да ни осигурят грижите, от които имаме нужда. Интервалът между 6000 и 8000 болнични легла, заети за неинтензивно болни, е приемлив, над 10 000 е границата, която нашата здравна система не може да поеме, защото няма толкова персонал. Не става дума за легла, а за персонал. Това заяви по БНТ съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.

Ако не ограничим броя на болните хора и на заетите интензивни легла, вървим към тотален локдаун, предупреди специалистът, като допълни, че се надява да не се стигне до пълно затваряне.

Кожухарова обясни, че хората могат да бъдат затворени за 2-3 седмици вкъщи, да не ходят никъде и след като отново се завърнат в обществото, заразата отново тръгва. „Локдаунът не разрешава проблема. Той може да бъде разрешен чрез ваксинацията. Ако това е последната вълна - добре, но няма да е последната“, предупреди специалистът.

По думите й локдаун на практика вече е въведен и ако се прочете заповедта на министъра, пише "забранява се, спира се", но има възможност да не се забранява и да не се спира, ако всички са безопасни, ваксинирани или преболедували. "Едно заведение или един фитнес, вече са затворени. За да работи фитнесът, собственикът му трябва да заяви, че персоналът е ваксиниран и безопасен", уточни Кожухарова. 

По-голямото затягане означава да се премахне точка 31 от заповедта на здравния министър, която дава възможност да се ползват сертификати, посочи епидемиологът.

По думите й зеленият сертификат е въведен навреме.

Според епидемиолога твърдението, че не може да се въвежда зелен сертификат при 20% ваксинирани противоречи на нормалната логика. Това твърдение реално е - "Ваксинирани са малко над 20% от населението и в тази ситуация няма нужда да вземем мерки, нека си се разпространява вирусът". По думите на експерта зеленият сертификат няма смисъл в страните, в които има много висок обхват на ваксинация, защото цели ограничаване на циркулацията на вируса.

„Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините", допълни проф. Мира Кожухарова.

Тя подчерта, че проблемът може да бъде разрешен единствено на база на ваксинация, защото това не е последната вълна.

"Имаме нужда от зелени сертификати, докато постигнем нормален ваксинален обхват. Въвеждането на сертификат за антитела означава да престанат да се тестват хората за вируса", поясни проф. Мира Кожухарова. Според нея това би бил грешен подход.

"През тази седмица, която започна, децата не трябва да се връщат на училище, но те не могат да стоят месеци наред вкъщи, защото резултатите от тази пандемия ще ги виждат хората след 15-20 години и те ще бъдат страшни", каза още проф. Мира Кожухарова.

Миналата седмица министърът на образованието Николай Денков обяви, че крайната дата за връщането на малките деца в училище е 8 ноември, но според заместника му Димитър Петров това е най-ранната дата – тогава трябва да бъдат осигурени нужните щадящи тестове.

"Има Covid легла, но проблемът е с интензивните. Предстои да бъдат отворени нови. Критична е ситуацията и с персонала, но това не можем да го решим нито за 6 месеца, нито за 2 години. Ако ситуацията остане много критична, вероятно ще потърсим помощ от други държави, но и там положението не е розово", заяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров по Bulgaria ON AIR .

Министерството на здравеопазването ще намери респиратори за около половината новоразкрити интензивни легла, както и други необходими консумативи. Зам.-министър Петров също така обяви, че в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" ще бъде разкрита структура с до 40 легла.

"Идеята е тази структура при всяка вълна от Covid да може да се преобразува в отделение за интензивно лечение. Те ще работят обаче с външни екипи", поясни здравният зам.-министър.

Петров смята, че няма да се стигне до въвеждането на типичен локдаун.

"Намираме се в ситуация на частичен и почти пълен локдаун – има ограничения за почти всичко, но може да се работи със "зелен сертификат". Сертификатът не е ограничение, а възможност", подчерта той.

По думите му зеленият сертификат няма алтернатива, защото иначе другите държави ще сложат България в "червена" зона заради слабото ваксинално покритие и така напълно ще се убие зимният туристически сезон у нас.

Директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова изрази мнение, че сега най-адекватен е локдаун за възрастното население, така както е в Русия.

„Най-незащитената част от населението трябва да се прибере вкъщи, да не общува, да не се вози в градския транспорт, където най-често се разпространява заболяването. Тотален локдаун на държавата ще бъде катастрофален за много бизнеси, за образованието“, посочи тя по bTV.

1457 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Това са 8,6% от направените 16 968 теста. 87,51% от случаите за деня не са ваксинирани.

Активните случаи вече са 99 724 - пореден ден на рекорден брой активни случаи от началото на пандемията.

332 пациенти с Covid-19 са приети в болница, 92% от тях не са ваксинирани. Общият брой на хоспитализираните достигна 7973, като 680 са в интензивни отделения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
доста неадекватен пример ... и това от човек който се мисли за от тия дето са по-по-най! ... и човек който вярва че глобалното затопляне е измислено зада ограничи руските доставки на газ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
data
преди 2 години
Когато "сухите съчки" станат персонални е малко тегаво , ама те са си ........ , и това ще им мине . По интересното е че се мислят за супер оригинални като отхвърлят научните достижения , е за тяхно успокоение ще ги информирам че неса . Винаги когато науката е правила скок в дадена област са се намирали купчина ненормалници който да отхвърлят очеизваждащото . Люимият ми пример е с Галилео Галилей - 1630 г дифинира Хелиоцентричната теория , 2008 г Католическата църква негласно се съгласява с това че земята е кръгла. Къв е извода - невежите са упорити :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
пълен локдаун никога не е имало ... щото всички комунални услуги си работеха , а те се поддържат от хора . всички хранителни стоки и аптеки си работеха , а те се поддържат от един куп хора дето си бачкат и не ги виждате . пълен локдаун за дейности , с които можеш , но и без които спокойно можеш да минеш ... и понеже ревът по улиците и се тръшкат един куп такива , брутално неграмотни индивиди , как некой е длъжен да ги компенсира , затова ще бъдат оставени да се оправят кой както може . идолът им мангър им го рече в прав текст : сухите съчки ще изгорят ... и точно това се случва в момента ... :))) ... за вчера 81 омрели с ковид , за справка в израел с ковид са се споминали 9 ... та тъй ... м/у другото не се омира трудно от тежък ковид , нито боли нито имаш спазми некакви , изпадаш от кислородния глад в летаргия и не могат да те извадят от нея , изстиваш постепенно , унася те като сън , всичко приключва за 10-12 часа ако не те мъчат да те върнат обратно в живият свят ... и според мен не е необходимо да се потят лекари и сестри да оправят неваксинирани булгаропитеци . по един поп на 20-30 човека стига . Бащицата им нареди там легла в арена-армееец , да ги нареди пак и да ги карат там , съответно по другите спортни зали из областните градове , нема кво да пълнят болниците и да се изнервят всички ... ще приключи всичко за година и си продължаваме по-старому ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
neon7
преди 2 години
Д-р Георги Тодоров разяснява противоречията в очевидните манипулации на здравните власти -https://***.otizvora.com/2021/10/14240/eto-kak-se-otchitat-bolni-dokazano-ot-samiya-zam-ministur/--------------------------------- Какво се случва днес?Гореописаният механизъм е част от Наредба, издадена по Закона за здравето, и действа перфектно днес докладват си всеки случай, който им прилича или е ОРЗ от 01.10 до 01.04 на следващата година! Само че днес има една подробност не са спрели изследванията.Днес е ясно според тази действаща и задължителна за всеки лекар наредба, че:1. Всяко респираторно заболяване следва да се докладва с отчетна форма до РЗИ. Ако не го направиш като ОПЛ, си закононарушител. ОПЛ го правят автоматично от 21 г. до днес.2. В условията на обявен за циркулиращ главно COVID-19 всяко остро-респираторно заболяване (ОРЗ), по закон и наредба, и даже по медицинска практика, се счита за остро-респираторно заболяване, причинено от COVID-19.3. Днес съществуващата нормативна уредба, качена дори и в сайта на ИНФОРМАЦИОННО обслужване АД, която потвърждава, че: COVID-19 се установява с тест или при докладване по установения ред.Самият Златанов (заместник министъра на здравеопазването) в няколко свои изказвания потвърди гореизложеното. Да обобщим:Всеки случай, който е докладван от ОПЛ и/или лаборатория, е регистриран като COVID-19, тоест докладваните от ОПЛ (общо-практикуващите лекари) респираторни заболявания са COVID-19! И от лабораториите са COVID-19.Ето го крещящото несъответствие пациентите отишли при общопрактикуващите лекари са болни от остро-респираторно заболяване, но тези от лабораториите не са! Те ходят в лабораториите, защото са изнудвани, за да могат да пътуват или за да си направят сертификата. В заключение:Сумират се пациентите със симптоми, които не са изследвани с тези, които са безсимптомни и изследвани, и така се генерира една бройка от 5,000+ случая, които се докладват в портала за коронавирус. Ето защо имаме несъответствие на докладваните реално болни случаи към броя на направите проби.Броя на намерените положителни проби е не по голям от 1,2% от наистина направените, а установените ОРЗ в страната не са само COVID-19, както ни убеждават! Спазен е принципът, който се прилага от началото на ПЛАН-демията, че дяволът е в детайлите и затова когато ги познаваме, можем ясно да разобличим тези, които откровено ни лъжат всеки ден.В името на какво го правят? Дали самите те са наясно, че това е автогол и в тяхната врата? Но ние ще им поискаме сметка! Нямаме друг избор! И мислете, винаги мислете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Зеленият сертификат доведе до тестване на много хора, увеличи се интересът към ваксините, посочи съветникът на здравния министър >> Така е, всяка овца в стадото трябва да се маркира. Всяка година, за да не блеят много-много..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
mrynmryn
преди 2 години
И преди ковида, има ли избори в следващите 6 месеца, нищо не се правеше. Ако не раздаваш пари - чакаш да минат и така. Та когато имаш 3 пъти избори за 1 година, то цялата е нулева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
ert
преди 2 години
Сигурно е така, но в БГ-то плановете никога не се спазват. И 15к да станат в болница, пак няма да има пълен локдаун в БГ-то, защото в БГ-то живота е евтин и нищо не струва. Всичко в БГ-то е див капитализъм, всичко за бизнеса и нищо за хората, и така вече 30г. Имаше план за 7к в болница и локдау, но нищо не се направи, сега чекаме да станат 9к, после ще чекаме да станат 10к, и така плана винаги ще се променя, че да може да се работи до умиргачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още