IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ върви към охлаждане, очакванията за стагфлация са пресилени

Има потенциал пред 2022 г. цената на петрола да стигне 100 долара за барел, смята Цветослав Цачев

16:24 | 31.10.21 г. 1
Икономиката на САЩ върви към охлаждане, очакванията за стагфлация са пресилени

Оценката на Tesla от над 1 трилиона долара е показателна за понякога нелогичното движение на пазарите през изминалата година. Има завишен интерес към криптовалутите като защита от инфлацията, докато златото не реагира. Очакванията за стагфлация са пресилени, но може да се очаква охлаждане на икономиката в САЩ, както вече се вижда в Китай. Това ще позволи на Федералният резерв да забави повишаването на лихвите и изтеглянето на стимулите до втората половина на 2022 г. и така да спаси капиталовия пазар от около 20% срив. Това коментира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана Трейдинг", в ефира на предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Въобще има ли нещо нормално тази година - нещата станаха много странни както започнем с алтернативните криптовалути и туитове на Илон Мъск до огромната стойност на Tesla", отбеляза Цачев

Най-горещият фонд за технологични книжа Ark Investments продаде акциите си на Tesla преди излизането на финансовия отчет и купи акции на Twitter - последните паднаха с 10%, въпреки че компанията отбеляза 37% ръст на приходите, напомни той.

Плановете на фалиралата миналата година, но възкръснала с нови собственици компания за коли Hertz, която направи рекордната поръчка за 100 хил. коли от Tesla, включват да дават част от автомобилите на шофьори на Uber. От Hertz твърдят, че излиза по-евтино да си вземеш електромобил под наем, отколкото да си го закупиш, което "означава, че компанията трябва да губи пари в този случай", каза Цачев.

Докато има метали за евтини батерии, жизненият цикъл на електромобилите ще е по-голям от този на традиционните коли с двигател с вътрешно горене, призна Цачев. "Когато се увеличи няколко пъти производството и търсенето, минната индустрия няма да може да осигури достатъчно батерии. Това е големият проблем."

Основният пазар на Tesla е в САЩ и той е в стагнация, смята Цачев.

"Европа е бързо растящият пазар. В САЩ електромобилите държат стабилно ниво от 2.5%." Наблюдава се и голям ръст в Китай, а това са два различни пазара.  "На Tesla й предстоят много по-предизвикателни времена от гледна точка на пазара."

Инвеститорите очакват промени в лихвените политики на централни банки, които още не дават отражение на пазарите. Може да има по-ранно от очакваното изтегляне на стимулите от Федералния резерв на САЩ - Банката на Канада вече предприе подобни стъпки.

"Пазарът малко не е готов за такова развитие. Цената на златото не реагира с рязко покачване, както би трябвало в такъв процес. Всички инвестиции, подходящи за среда на инфлация, с хоризонт до пет години също не реагират. Явно интересът отива към криптоактивите."

Според Цачев Федералният резерв и другите централни банки първо ще трябва да спрат да купуват нови облигации и да ускорят спирането на покупките на ценни книжа.

Това не е задължително да свали пазарите, смята той. "Излизат добри корпоративни отчети в почти всички сектори."

В резултат на действията на централните банки краткосрочните ценни книжа ще имат висок доход заради покачването на лихвите, а дългосрочните - по-нисък, защото икономиката започва да се забавя. През 2022 г. финансовите акции може да изостанат от пазара за сметка на нецикличните сектори - храни, суровини, фармацевтика, петрол. Всички компании, без значение на сектора, които имат ниско ниво на дълг и правят добри печалби, ще се представят добре в условията на повишена инфлация.

Има потенциал през 2022 г. цената на петрола да стигне 100 долара за барел и да се задържи там. Петролният сектор не се възползва от инвестиционния бум през последните пет години и в момента много производители не могат да отговорят на търсенето на горива, което ще остане силно. Не можем да заместим тези горива в следващите десет години, смята Цачев.

"Дори само за добивът на металите и минералите, които трябват за батериите, се изисква колосално количество петрол, което не може да бъде заместено по друг начин."

В коментар за случващото се в Китай, Цачев заяви, че трябва да се следи дали ефектът от проблемите на Evergrande няма да се разпространи и дали пазарът ще бъде "разпродаден" на ниво, което да изгони инвеститорите. "Все още нямаме това ниво. Основната част от дълговете на Evergrande са след няколко години и имат време да продават каквото могат. Компании, които са взели прекалено много дълг ще бъдат разформировани", прогнозира той.

Какво още може да се очаква от петролните компании, как се отразяват инфлационните очаквания и ще влезе ли световната икономика в рецесия може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Цачев малко ме озадачава.Би трябвало да знае, че в Европа най-продаваната кола за миналият месец беше Тесла модел 3.Арк не са продали акциите си в Тесла, продадоха една съвсем малка част от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още