IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е разделен пред енергийната криза

Енергийните министри на ЕС ще разискват мерки за ограничаване на скока на цените на енергията

09:58 | 26.10.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страните от ЕС се оказват все по-дълбоко разделени преди извънредното заседание на енергийните министрите, което ще се проведе днес (26 октомври) в Люксембург. На съвета ще се търси решение на растящите цени на енергията. Част от членовете настояват за промяна на регулациите, а други са твърдо против, пише Ройтерс.

Франция, Испания, Чехия и Гърция искат по-дългосрочно решение, което да намали нестабилността на пазарите. Министрите от тези държави ще настояват днес пред своите колеги за съвместно закупуване на природен газ, създаване на резерви за спешни случаи и разделянето на европейските цени на електроенергията и газа. Полша пък ще настоява за забавяне на изпълнението на политиките по Зелената сделка.

Унгарският премиер Виктор Орбан коментира зелените политики на общността като "утопична фантазия", докато повечето държави от общността настояват за по-бърз зелен преход, който да намали зависимостта на ЕС от вноса на изкопаеми горива. Страните внасят почти 100% от петрола и газа, както 44% от въглищата, които потребява.

Но в същото време девет държави, включително и Германия, която е локомотивът на европейската икономика, са против извършването на пазарни реформи. "Това няма да доведе до смекчаване на сегашното покачване на цените, свързани с пазара на изкопаеми горива", отбелязват те в съвместно изявление.

В началото на октомври ЕК представи своите насоки към европейските членове за намаляване на тежестта на енергийната криза. Една от тях беше свързана с искане европейските регулатори да анализират структурата на енергийните пазари. Но така и не се появиха доказателства, че различни правила и структура ще разрешат проблемите.

Източник на Ройтерс е категоричен, че държавите нямат намерение да извършват интервенции на пазара, включително и разделянето на цените на електроенергията и газа, макар и това да e възможност. Идеята за общи покупки на газ пък би отнела месеци на преговори с всички заинтересовани страни и не може да бъде наречена мярка за бързо решаване на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Какво е "милярда"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
karadjata
преди 2 години
Ами да поискат от ЕЦБ да вземе да шортне яко газта ще напечатат няколко милярда евраци и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още