IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова руска кибератака е таргетирала стотици американски мрежи

Microsoft е предупредила редица свои клиенти за случилото се

21:32 | 25.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Базираната в Русия агенция, която стои зад миналогодишната голяма кибератака срещу SolarWinds, е таргетирала още стотици компании и организации в рамките на най-новата си вълна от атаки на базирани в Съединените щати компютърни системи, обяви Microsoft в блога си.

На 24 октомври Microsoft написа, че от Novelium последно са се прицелили в доставчици на технологични облачни услуги и такива, занимаващи се с препродажби. Тези атаки са част от по-широка кампания през лятото, твърди Microsoft, допълвайки, че е уведомила 609 от клиентите си между 1 юли и 19 октомври, че са били атакувани, предава Ройтерс.

Само малък процент от скорошните опити за пробив са били успешни, твърди Microsoft пред New York Times, който първи писа за случващото се. Компанията обаче не разкрива повече подробности.

Американските власти, занимаващи се с киберзащита, не са открити веднага, за да потвърдят информацията.

Пред New York Times те са заявили, че тече операция, а според старши представител на администрацията проблемите е можело да бъдат предотвратени, „ако доставчиците на облачни услуги бяха имплементирали базови практики за киберсигурност“.

„Тази скорошна активност е пореден индикатор, че Русия се опитва дългосрочно, систематично да получи достъп до редица точки от технологичната верига на доставките и да установи механизъм за следене – сега или в бъдеще – на обектите, които представляват интерес за руското правителство“, пише Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
а те така те искам ... разсипиги тия кибери мибери бимбайци ... :))) ... едно време кви рассийски скриптове имаше , тва са скриптове ли са ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Дееебилна статия/история: "ако доставчиците на облачни услуги бяха имплементирали базови практики за киберсигурност." Някой от писачите да е чувал за скрипт кидис?! Едни хлапета биха им разказали на такива играта от някой остров в някой океан... минавайки през нещо руско. А и изобщо няма нужда да се крият - пак няма кой да ги тракне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
дядя Вова
преди 2 години
++100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
хаха ... кой ми с ра у гащите ... ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още