IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите се провалиха като пари. Но регулаторите могат да ги спасят

Блокчейнът може да бъде впрегнат за трансформация на традиционните фиатни пари - превръщайки ги в по-евтин и удобен вариант за използване

12:42 | 31.10.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Криптовалутите до този момент не успяват да изместят издаваните от правителствата традиционни пари, нито да предизвикат революцията, която повечето им почитатели предвиждат. Но какво ако всъщност технологията в основата им може да бъде впрегната за трансформация на традиционните фиатни пари – като, например, ги направи по-лесни и евтини за използване от повече хора по света.

Тази цел може и да се окаже постижима – с помощта на правителствата, които криптоактивите трябваше да засенчат, пишат екип редактори в материал за Bloomberg.

При традиционните пари има още много какво да се желае. Повечето хора ги съхраняват в големи банки, които понякога използват уловки или дори директно измама, за да налагат такси на своите потребители – и които често се оказват притеснително уязвими по време на кризи. Движението на пари може да отнеме дни, особено ако те трябва да си проправят път през античната и лесна за хакване мрежа от кредитори, които управляват международните трансфери. А за тези, които нямат банкова сметка, нещата стават още по-зле. В същото време тегленето от банкомати, използването на карти и прехвърлянето на средства става с цената на големи такси.

Биткойнът, оригиналната криптовалута, бе създаден, за да елиминира всичко това. Всеки с интернет може да си направи анонимен акаунт, контролиран с частен ключ. Потребителите може да изпращат дигитални токени навсякъде по света и по всяко време благодарение на доброволна мрежа от компютри, които записват трансакцията чрез блокчейн.  Криптографията и децентрализирането защитават от злоупотреби и повреди.

Технологията зад криптовалутите вдъхва надежда не само за по-справедлив вид финанси, но също и за по-голяма сигурност: смъртта на една или друга голяма международна банка ще причини далеч по-малко щети, ако плащанията могат да продължат и без нея.

Биткойнът даде началото на цяло едно движение, но поне до този момент се провали като валута. Криптовалутите в най-чистата им форма са прекалено волатилни, за да бъдат полезни, освен може би за спекулации, незаконна търговия и от време на време финансиране на активисти срещу потиснически режими. Необходимата изчислителна мощ за блокчейна го прави бавен и скъп начин за извършване на по-малки трансакции, да не говорим за щетите върху природата.

Хората също така се страхуват да не загубят криптоключовете си (около една пета от всички биткойни са загубени по този начин), заключвайки средствата си в приложения за криптопротфейли или други платформи, които често биват хаквани. Повечето криптофенове се налага да използват същите видове посредници – борси, PayPal, криптомати (на същия принцип като банкоматите) – които технологията цели да замени. Засега голяма част от тези бизнеси са значително по-малко безопасни и по-скъпи от традиционните си варианти. А бързото им разпространение застрашава още повече финансовата стабилност.

Но въпреки това не всичко е загубено. Криптоиновациите може тепърва да ни представят една по-добра платежна система.

Вижте стейбълкойните. Те се борят с волатилността, обвързвайки се с фиатните пари – като на практика признават най-големия дефект на чистите криптовалути. Те биха могли да работят с по-ефективен блокчейн от този на биткойна и да имат по-малък въглероден отпечатък. В момента те се използват предимно от спекуланти, които държат в тях пари, докато решат на какво да заложат или за печалба от лихви на нерегулирани кредитни пулове. В крайна сметка инфраструктурата, която те използват, може дори да предостави инфрактруктурата, по която да се придвижват държавните дигитални пари.

Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 9
дядя Вова
преди 2 години
Защо никой журналист не надуе гайдата, че вашето крипто за година изхвърля повече СО2 повече от всички самолети по целият свят ?! А?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Нали уж идеята на криптото е да е децентрализирана, а регулаторите щели да я оправят, това не противоречи ли на 1-вото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Хората обичат свободата. Дори донякъде и свободата от банките е хубаво нещо. Не е въпрос само на вяра, а и на ред удобства. Нещо от което вие нямате нужда няма и как да го разберете. И както почти 40 години слушам как долара е фалирал и не струва нищо, така вече 10 години слушам как повечето хора припяват същата песничка и за биткоина пък той се надсмива над всичките ви прогнози и мнения и не спира възходящият си тренд. Със сигурност някой ден ще дойде краят му, както и края на Земята и живота върху нея. Но дотогава какво, само ще седим и ще приказваме, че живота е лъжа защото ще свърши някой ден с превръщането на слънцето в свръхнова. Не! По-добре да живеем и да постигаме неща напук на всички прогнози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Геро от Германия
преди 2 години
Колко ли ги е страх банките и банковата система заедно с всички маймуни накачени на клона, за да пишат постоянно такива манипулативни и неверни статии. Банковата система не била застрашена, провалили се били криптовалутите, а в същото време същите тези банки създават фондове за попечителство на крипто, опитват се да правят CBDC, приемат ETF и какво ли още не само и само да не изпуснат влакът и естествено пускат такива статии да насаждат несигурност докато те си пълнят кошниците.Преди няколко дни пратих до позната в Америка точно 38 долара в Litecoin. Беше събота вечерта, след 10 минути парите бяха там, а таксата за изпращането беше няколко цента. Направете един банков трансфер на 38 долара и се насладете на,, минималната такса" дето ще вземат от банката и то в работно време! Та, провал викате, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Поредната преведена статия, тотално без понятие защо се появиха криптосите и защо няма да бъдат регулирани ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
alphaomega
преди 2 години
Това беше ясно още в момента в който се появи бялата артия на "Сатоши накамото". Цялата концепция е едно технологично безумие.Провалът е заложен още от самото начало в първичния сорс код на Биткойн. После всички разработчици копираха на сляпо този сорс без да мислят за проблемите и всеки си добави по някаква глупост от него и накрая се получи едно голямо нищо плюс няколко хиляди шиткойна които хептен за нищо не стават. Една крипто валута за да успее да се наложи като разплащателно сред масите трябва да притежава всички преимущества които притежават хартиените пари и в същото време да се отстранят всички недостатъци. Това означава на първо място плащанията трябва да са безплатни, анонимни и непроследими. Да няма никакви зависимости от посредници и някакви трети страни които да верифицират транзакциите. Криптовалутата трябва да бъде едно просто приложение което инсталираш на какво си искаш устройство и моментално да може да правиш входящи и изходящи преводи за секунди без никакви ограничения. Така наречените "стейбъл койни" не отговарят на нито едно от тези условия затова и те ще се провалят по същия начин.Сега на биткойна му остана само едно качество и то е да се ползва като електронно злато. Но това ще изтрае само докато има вярващи в идеята. Цената не я коментирам. Тя може и 10 милиона да стигне а може и да падне до 0. Но това няма да промени нищо и по технологията ще си остане точно толкова безполезна за масите колкото е и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още