IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите се провалиха като пари. Но регулаторите могат да ги спасят

Блокчейнът може да бъде впрегнат за трансформация на традиционните фиатни пари - превръщайки ги в по-евтин и удобен вариант за използване

12:42 | 31.10.21 г. 16
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Криптовалутите до този момент не успяват да изместят издаваните от правителствата традиционни пари, нито да предизвикат революцията, която повечето им почитатели предвиждат. Но какво ако всъщност технологията в основата им може да бъде впрегната за трансформация на традиционните фиатни пари – като, например, ги направи по-лесни и евтини за използване от повече хора по света.

Тази цел може и да се окаже постижима – с помощта на правителствата, които криптоактивите трябваше да засенчат, пишат екип редактори в материал за Bloomberg.

При традиционните пари има още много какво да се желае. Повечето хора ги съхраняват в големи банки, които понякога използват уловки или дори директно измама, за да налагат такси на своите потребители – и които често се оказват притеснително уязвими по време на кризи. Движението на пари може да отнеме дни, особено ако те трябва да си проправят път през античната и лесна за хакване мрежа от кредитори, които управляват международните трансфери. А за тези, които нямат банкова сметка, нещата стават още по-зле. В същото време тегленето от банкомати, използването на карти и прехвърлянето на средства става с цената на големи такси.

Биткойнът, оригиналната криптовалута, бе създаден, за да елиминира всичко това. Всеки с интернет може да си направи анонимен акаунт, контролиран с частен ключ. Потребителите може да изпращат дигитални токени навсякъде по света и по всяко време благодарение на доброволна мрежа от компютри, които записват трансакцията чрез блокчейн.  Криптографията и децентрализирането защитават от злоупотреби и повреди.

Технологията зад криптовалутите вдъхва надежда не само за по-справедлив вид финанси, но също и за по-голяма сигурност: смъртта на една или друга голяма международна банка ще причини далеч по-малко щети, ако плащанията могат да продължат и без нея.

Биткойнът даде началото на цяло едно движение, но поне до този момент се провали като валута. Криптовалутите в най-чистата им форма са прекалено волатилни, за да бъдат полезни, освен може би за спекулации, незаконна търговия и от време на време финансиране на активисти срещу потиснически режими. Необходимата изчислителна мощ за блокчейна го прави бавен и скъп начин за извършване на по-малки трансакции, да не говорим за щетите върху природата.

Хората също така се страхуват да не загубят криптоключовете си (около една пета от всички биткойни са загубени по този начин), заключвайки средствата си в приложения за криптопротфейли или други платформи, които често биват хаквани. Повечето криптофенове се налага да използват същите видове посредници – борси, PayPal, криптомати (на същия принцип като банкоматите) – които технологията цели да замени. Засега голяма част от тези бизнеси са значително по-малко безопасни и по-скъпи от традиционните си варианти. А бързото им разпространение застрашава още повече финансовата стабилност.

Но въпреки това не всичко е загубено. Криптоиновациите може тепърва да ни представят една по-добра платежна система.

Вижте стейбълкойните. Те се борят с волатилността, обвързвайки се с фиатните пари – като на практика признават най-големия дефект на чистите криптовалути. Те биха могли да работят с по-ефективен блокчейн от този на биткойна и да имат по-малък въглероден отпечатък. В момента те се използват предимно от спекуланти, които държат в тях пари, докато решат на какво да заложат или за печалба от лихви на нерегулирани кредитни пулове. В крайна сметка инфраструктурата, която те използват, може дори да предостави инфрактруктурата, по която да се придвижват държавните дигитални пари.

Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 7 rate down comment 0
troika
преди 2 години
Удивителни манипулации, лъжи, неточности и неразбиране на криптото в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ако някой го е "бъзе" ,че етера и бития кон ходят нагоре надолу ... може да си ползва USDC/USDT има и други :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Напълно си прав :) Аз от поне 1 година използвам изцяло крипто за да си плащам нещата от ежедневието. Плащане на сметките за ток, застраховки... пазаруване в магазини всичко само с крипто :) Вземам си 5% кеш бек а през останалото време парите са ми флексибал лихва средно между 4-10% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 0
cherney
преди 2 години
Удивително глупа.ва статия. Направо е невероятно как е възможно някой да е толкова ***, за да напише подобни глупости!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 1
takiteasy
преди 2 години
Криптопарите отдавна са в успешно обръщение. По всички криптоборси се обменят бързи и елегантни крипто пари дето никой не може да разводни....и ти винаги можеш да си купиш стоки с тях през виза картата към акаунта си.....ако имаш разбира се акаунт при някоя от многото пеймънт или трейдинг аппс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
Геро от Германия
преди 2 години
Дайте конкретни цифри, г-н Балкански!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Геро от Германия
преди 2 години
Дайте конкретни цифри, г-н Балкански!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 2
Геро от Германия
преди 2 години
А, да забравихме и другият любим аргумент на манипулиторите - криминална дейност! Този аргумент ми е особено любим! Как криптото се ползвало за пране на пари, покупка на оръжие и наркотици...Учудващо на тези твърдения като излезнаха Панама и след това Пандора papers абсолютно всички мръсни операции на богатите бяха извършени в офшорки с ФИАТ и най-вече долар! Добрият стар долар е на първо място по този показател!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 11
дядя Вова
преди 2 години
Вземи да посмяташ малко бе германец! Не било вярно, неграмотника му с ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Геро от Германия
преди 2 години
Напротив! Тая гайда я надуват през цялото време! Само дето това изобщо не е вярно. Печатане на пари, транспорт, банкомат ии цялата инфраструктура на така наречената традиционна банкова система, да не се захранва от вятърни мелници? Да не говорим за злато добив и други метали. Плюс тва миньорите се опитват да ползват еко енергия и имат чисто финансов мотив да го правят, защото по този начин се увеличава печалбата. Поръчковите статии обаче все сравняват добива на Биткойн с електроенергията дето невинните малки домакинства потребляват за по-драматичен ефект. Все едно да сравняш ябълки с круши. Но неосведомените или грешно осведомените хора вярват на такива жалки манипулативни статий, което е и основната идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още