IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените мерки може да превърнат пътуването със самолет в привилегия на богатите

Производствената верига за устойчиво авиационно гориво трябва да бъде създадена почти от нулата

08:38 | 18.11.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Под огромен натиск да стане зелена, авиоиндустрията трябва да похарчи милиарди долари, за да стане по-безопасна за климата. Така се създава риск за ръст на цените, който да превърне въздушните пътувания отново в привилегия на богатите, коментира Танги Кименер от AFP.

Подобно на много страни, авиокомпаниите по целия свят са обещали нетни нулеви въглеродни емисии до 2050 г., а Европейският съюз оказва натиск върху авиационната индустрия наред с други сектори на икономиката. 27-членният блок настоява също да облага с данък керосина.

Всичко това ще доведе до безпрецедентна цена за индустрията.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), чиито 290 авиокомпании-членки съставляват 82% от световния въздушен трафик, изчислява, че екологичният преход на индустрията ще струва "около 1,55 трлн. долара", пише БГНЕС.

За да направят този преход, авиокомпаниите трябва да инвестират в най-новите самолети, по-ефективни от сегашните, които се използват масово.

Airbus, от една страна, се надява до 2035 година да бъдат разработени самолети, работещи на водород, който не замърсява околната среда при изгаряне.

Междувременно производствената верига за устойчиво авиационно гориво (SAF), чието ползване ЕС ще направи задължително в нарастващи пропорции, трябва да бъде създадена почти от нулата.

IATA се надява да постигне две трети от намаляването на емисиите си чрез използване на SAF - неконвенционални горива, получени от органични продукти, включително олио за готвене и водорасли.

В момента горивото представлява между 20 и 30% от разходите на авиокомпаниите.

Но SAF се очертават като поне три пъти по-скъпи от тези, които се произвеждат от рециклирани масла, пет пъти по-скъпи от произведените от биомаса и до десет пъти по-скъпи от синтетичните горива, според френското транспортно министерство.

Патрик Пуян, ръководител на петролния и газов гигант TotalEnergies, който произвежда SAF, предупреди по-рано тази година, че цената на тези неконвенционални горива е далеч по-висока спрямо конвенционалните.

"Енергийният и екологичен преход ще трябва да се финансират не само от авиокомпаниите или енергийните компании, но и от цялата верига, включително от крайните клиенти", каза той.

В допълнение пандемията може да доведе до изчезване на много авиокомпании, като по този начин ще се намали конкуренцията и още повече ще се повишат цените на пътуванията.

По-високите цени биха отбелязали голяма промяна за сектор, който някога е бил привилегия на богатите, но постепенно стана достъпен за повече хора, дори ако все още изключва до 95% от световното население.

През 1970 г. са извършени 310 милиона самолетни пътувания, а през 2019 г. тази цифра възлиза на 4,4 милиарда, сочат данните на Световната банка.

И въпреки пандемията IATA разчита тази цифрата да нарасне до 10 милиарда през 2050 г.

От IATA заявяват, че цената на въздушния транспорт е паднала с 96% от 1950 г. благодарение на увеличеното производство на самолети през 60-те години на миналия век, което доведе до драматичен растеж на индустрията, и дерегулацията на сектора през 1978 г. в Съединените щати.

Тази „тенденция на спад продължава поради подобрената технология и ефективност, както и силната конкуренция“.

В момента цените на полетите се понижават в много региони, тъй като интересът към самолетните пътувания се възстановява плахо и бавно от шока от пандемията от Covid-19. Авиокомпаниите не са в добра позиция, потъват в дългове и се борят да получат пазарите си обратно.

И така, как ще финансират зелен преход, който не може да бъде отложен, тъй като светът е изправен пред катастрофалните последици от изменението на климата?

"Ясно е, че устойчивостта и способността на нашата индустрия да постигне поставените цели е най-голямото предизвикателство, с което се сблъскваме", каза Паулс Калитис, оперативен директор на евтината авиокомпания airBaltic в Латвия на неотдавнашен симпозиум в Брюксел. „Принуждаването на крайните клиенти да платят може да не е лоша идея“, добави той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Ето едно изречение от статията, в което се твърди една глупост:"И така, как ще финансират зелен преход, който не може да бъде отложен, тъй като светът е изправен пред катастрофалните последици от изменението на климата?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Върнете дирижаблите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още