IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Студена зима може да доведе до енергийни блокади в Европа

Газохранилищата в Европа са пълни на около 77%, доста под обичайното ниво през този период от годината

11:12 | 25.10.21 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европа се насочва към зимата, изправена пред безпрецедентен недостиг на енергия, и политиците опитват да решат как да предотвратят риска гражданите им да останат на студено, пише Bloomberg.

Ако недостигът се задълбочи, европейските правителства може да прибегнат до ограничаване на продажбите на природен газ и енергия за другите региони. При още по-краен сценарий може да се стигне до спиране на потоците помежду им, което да доведе до политическа и икономическа криза.

„Ако стане много студено, дори в границите на Европа може да има страни, които да заявят: Имам газ на територията си и ще приема извънредна мярка за безопасност никой да не може да изнася за идните две седмици“, казва Марко Алвера, главен изпълнителен директор на италианската компания за енергийна инфраструктура Snam. „През последните 20 години съм бил заплашван в редица страни. Политическият приоритет е опазването на собствените граждани“, допълва той.

Газохранилищата в Европейския съюз са пълни на около 77%. Това е доста под обичайните нива за този период от годината и прави страните членки особено уязвими, ако зимата е много студена. Енергия Енергия

Bloomberg обобщава какво може да накара европейските политици да спрат кранчетата и кои страни са най-уязвими.

Има ли правителства, които заплашват с блокиране на износа?

Нито едно правителство в Европа все още не е заявило, че ще спре износа, но рискът това да се случи нараства с повишаването на цените на енергията.

В Норвегия, един от най-големите износители на енергия в Европа, цените са нараснали седемкратно от миналата година насам. Лидерът на Партията на центъра, която скоро може да е част от коалиционно правителство, заяви, че проучва дали е законно да се намалят продажбите за ЕС.

Сърбия може да забрани износа на ток, за да гарантира, че „хората ще имат топли домове“, заяви президентът Александър Вучич този месец. А Франция заплаши да намали електроенергията за британските Нормандски острови на фона на спор за риболовните води.

Повече от веднъж тази зима ирландският енергиен оператор спря интерконектори, пренасящи вятърна енергия за континенталната част на Великобритания. Ирландия заяви, че недостигът ѝ е толкова остър, че може да се стигне до спиране на тока.

Кои са уязвимите страни?

Външните доставки съставляват около 80% от потребявания газ от ЕС, по-голямата част от които идват от Русия, Норвегия и Алжир.

Някои от най-големите икономики в блока са сред най-изложените на риск. Германия внася 90% от необходимия ѝ газ. Страни като Великобритания, Белгия, Испания и Португалия са изправени пред допълнителен проблем с ниския си капацитет за съхраняване на газ, коментира Фабрицио Фарина, анализатор в консултантската компания Verisk Maplecroft.

Континентът има един куп газопроводи и много от тях пресичат редица граници, създавайки множество точки на блокиране. Някои от най-големите са „Ямал“, който преминава от Русия през Беларус и Полша и стига до Германия, и TAG, който пренася руски газ към Австрия и Италия.

Електропреносната мрежа на континента също е все по-взаимосвързана. Това трябваше да позволи обединяване на ресурси и изграждане на интегриран енергиен пазар, но може да направи някои страни уязвими към прекъсвания на електрозахранването.

Последна актуализация: 22:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Ся остава да обясниш пак с некой линк как твърдението ти кореспондира със дългогодишните сизифовите мъки на тебеподобните де били да прогоните Гъзпом от Европа . . . Щото ако не бехте празноглави безполови плямпачи с меки китки, а сериозни мъже като зануления и султана, с идеите, които се лансираха от средите ви, досега сички руски тръби требваше да са на скрап . . . И требваше вместо да размазвате редки екскременти в нета, да копате *** и уран, та да си сгреете зелените зад ници. А природният газ не е само топло. Природният газ е и папо. Нема газ, нема торове. Нема торове - нема леб. И така, моме . . . Ся дай некой линк от Занзибар да покажеш как карат там и без газ . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
според форумните газовици , сегашната "газова криза" била заради зелената сделка , а не предизвикана от газпром . те една графика на подаването на природен газ по години от государсвената компания . като инфото не е по бодряшките твърдения на саша милер , а от входните точки на ЕС . пък изводите всеки сам да си прави ... :))) ... https://***.reuters.com/resizer/Q1YlcNoDJGmCOc_U7w7s3JxchcU=/960x0/filters:quality(80)/cloudfront-us-east-2.images.arcpublishing.com/reuters/TWDSWNBBZJJ4JLNCFONRQD35SY.png
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Виждаш ли хипотезата, че метеорит може да те удари по главата или не дай се боже да те кaстрира??? Е и хипотезата, че Европа ще замръзне е с такава вероятност да се случи. Освен в русия и България и тук таме някой платен репортаж(пък било и Блумбърг), другаде такива материали няма. Дори в предизборния дебат в Германия темата газ изобщо не фигурираше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Invcom
преди 2 години
Аз виждам реални хипотези и рискове изказани от Изпълнителни директори на Европейски компании, бат Стоян пак Путин го гони :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Авторът не дава отговор на въпросът, а ако е топла зимата какво ще се случи. Това разбира се е сарказъм, но той си го заслужава защото 77% запълненост на хранилищата не е безпрецедентно ниско ниво. Обикновено е между 80 и 90%, но 77 е много близко до тях. през миналата година нивото бе почти 100%, но само защото газпром бе забил неговите хранилища в Европа до предела. Тази не желае да го направи, да са живи и здрави. Това обаче затвърждава факта, че газпром е несериозена фирма и на нея не може да се разчита. Тя е напълно зависима от инфантилните настроения на путин. В случаят мисля че си е направил грешно сметката, защото промишлеността намали потреблението на газ с 12% за първите две седмици на октомври. Ако ни налегнат сибирски студове като тези от сънищата на путин, може да се възобнови добива от Грьонинген. Това наистина е палеатив, но спасителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още