IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният мазохизъм на Запада

Склоността на Европа да се самонаранява в името на непостижими климатични цели е един от най-ярките актове на демократичен самосаботаж в историята, твърди WSJ

09:13 | 24.10.21 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

С бързото наближаване на зимата Европа се оказва в енергийна криза - и разчита на милостта на руския силов лидер Владимир Путин. Това е самопредзивикано бедствие, което се подготвя от години, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Цените на природния газ в Европа се повишиха повече от пет пъти в сравнение с година по-рано, тъй като потреблението в Азия се повиши и предлагането по света се сви. Русия доставя около половината от природния газ на континента, който отоплява жилищата и захранва индустрията. Макар че Москва изпълнява дългосрочните договори, тя отказва значителни спот продажби на газ.

Миналата седмица Путин каза, че страната му доставя възможно най-много газ, но шефът на Международната агенция за енергетика (МАЕ) Фатих Бирол пресметна този месец, че Русия може да увеличи износа за Европа с 15%. Няколко руски официални лица дадоха да се разбере, че политически отстъпки спрямо Москва ще облекчат кризата.

„Заменете противника с партньор и нещата ще се решат по-лесно“, каза този месец Владимир Чижов, руският посланик в Европейския съюз. "Когато ЕС намери достатъчно политическа воля да направи това, те знаят къде да ни намерят."

Други представители на Кремъл, включително Путин, намекнаха, че предоставянето на регулаторно одобрение за новия газопровод "Северен поток 2" (от Русия до Европа) ще помогне за облекчаване на кризата. Москва иска газопроводът да задълбочи енергийната зависимост на Европа от Русия, както и да лиши Украйна от доходоносните такси за транзит на газ, които събира от настоящите газопроводи.

Константин Косачев, влиятелен руски законодател, наскоро заяви пред Bloomberg, че „не можем да се притичаме на помощ, само за да компенсираме грешки, които не сме извършили“. Той заслужава похвала за бруталната откровеност.

Европейските лидери си вкараха енергиен автогол в името на зелен дневен ред, който няма да има ефект върху климата, но повишава цените на енергията, вреди на потребителите и индустрията, а сега дава и лост на агресивния Кремъл.

Великобритания и ЕС се ангажираха с нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., затваряйки въглищни централи и изливайки милиарди в слънчеви и вятърни проекти. Германия и няколко други европейски страни до голяма степен забраниха фракинга. Това превърна европейските лидери в нещо като морските изследователи от 16-ти век, молещи се за благоприятни ветрове и време, тъй като цените на енергията се покачват и спадат в зависимост от облачността и вятърните условия.

Германия също си навреди, когато канцлерът Ангела Меркел реши да елиминира ядрената енергия в прекалена реакция на аварията във Фукушима от 2011 г. Германия ще изведе от експлоатация последната си ядрена мощност догодина. Европейската комисия сега обсъжда дали да класифицира ядрената енергия като устойчив енергиен източник, което би могло да намали разходите за финансиране на ядрени проекти. Но Германия е против.

Склоността на Европа да се самонаранява в името на непостижими цели в областта на климата е един от най-ярките актове на демократичен самосаботаж в историята. Но европейските лидери са напът да увеличат своя енергиен мазохизъм на глобалната климатична среща в началото на ноември в Глазгоу. И американският президент Байдън желае да се присъедини към тях в изоставянето на енергийната сигурност. Путин сигурно е изумен от стратегическия си късмет.

Дали амбициозните екоцели са безпрецедентен шанс или рискован залог - това е една от темите, които ще бъдат обсъдени в рамките на Investor 20 - събитие, с което Investor.bg отбелязва 20-тата си годишнина. Повече за темите и събитието може да прочетете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
И само на теб ще споделя, че и указателните табели в московското метро са преведени на узбекски и таджикски език. господарят ти путин изгуби москва, Европа щял да бори. Да продължава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Е то и по холивудските филми е така: "момента престижните професии са тези, които по цял ден преливат от пусто в празно"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Да не повярваш какво са се осмелили да напишат в Wall Street Journal - лелееее - ще хвърчат тимберици утре - дума да няма. Зелев - никакво издърпване на килимче няма да има. По скоро ще има изритване на столчета под треперещите крачета на зеленаши, окачени на стълбовете с конопени вратовръзки на вратлетата. Че Саша Милър нещо се опъва и пак не резервира транзит за допълнителни обеми газчица през полша и украйна, а евробюрократите са се запънали кат` тако`а на мостът и не щат да сертифицират СП 2 - а то вече не остана време за спасяване на положението. Та затова - една по-студенка зима (няма да е изненада, зимата в Южното полукълбо бе ледена) и зеленашите - и закрилящите ги политици, ще бъдат изтребвани като вреден дивеч от гладните и премръзналите. Другото което мислех да напиша - Синеочков го е казал - няма да повтарям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Не бойте се деца за утрешният ден! Когато узбеките и таджиките вземат властта в кремъл, енергиннте проблеми(аз не ги виждам, но щом казвате) ще се оправят от самосебе си: "Московский метрополитен опубликовал на портале поиска работы Headhunter вакансию кассира со знанием узбекского или таджикского языков.Соответствующее объявление было размещено на сайте поиска работы HeadHunter. Кассирам предлагается зарплата в размере от 39 тыс. рублей. При этом соискатель должен иметь среднее образование, предпочтителен опыт работы с денежными средствами, также требуется знание таджикского или узбекского языка."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Ми може и да го построили социализма, щом 30 годин го бутате и некои твърдят, че още има за събаряне - с това си оправиха живота даже . . . ;) А 68-те вятърни турбини на Св. Никола до Камен Бряг са доста повече от твоето тролене тука, нали? Не, че аз съм ги строил, но поне ги поливахме, хем неколко пъти гиби . . . ;) :lol: Щот едно е да плямпаш и да цъкаш с мишката, друго е да работиш . . . Сподели ти какво си построил досега, моля? Поне една къща имаш ли в актива си? ;) Не се ли усещаш понекога колко си смешен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
yom
преди 2 години
Много си прав! Това, което си написал, съвсем лесно се потвърждава и от мисленето на повечето хора. В момента престижните професии са тези, които по цял ден преливат от пусто в празно, точно на тях ще им дойде като гръм от ясно небе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
колкото построихте социализъма толкова и ВЕИ-та ... :))) ... тва са ви възможностите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Знам, златен, какво се прави! Може даже и по-добре от тебе да съм запознат - не кисна в нета денонощно, но често се срещам и разговарям със сериозни хора. Някои от тях - сред най-големите в България във ВЕИ бранша. Знам им и кухнята и мотивацията - яли и пили сме още когато ги замисляха - 2004-2010. Точно това е проблемът и заради това ще страдате - прави се нещо по ночин, който ще унищожи икономически Европа. Запомни какво съм писал. Това, което в момента е факт в Европа, също предвидих преди 2-3 години - че както не искате руски газ, некой ден ще се молите за него . . . и voila . . . ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Сдобихме се с още 1 класик тъдява :) Въпреки, че здравият разум стана луксозна стока..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Да, некои ще участвате, некои ще пропуснем . . . ;) Аз съм роден през 1956 г. и отдавна съм изстрадал квот требваше. От години вече съм заслужил пенсионер - не щото съм бил комунист или антикомунист, а щото цел живот съм бил КИНТИСТ и мога да си го позволя . Този път ще гледам шоуто от балкона . . . ;) Даже не си дадох зор да прочета есето след тебе на оня зеления льохман - знам какво е написал. Латерна от 6-то поколение. Още невръстен приех за житейска истина старият лаф и тя никога не ме е подвеждала. Това се случва и в момента в света - комуноидните зелени креслювци, които решиха с декрети и директиви да правят зелена революция с печатане на пари и финансови галимации, закопаха икономиката на най-развитите държави. Енергията стана лукс, а икономика без енергия не е баш икономика. Поколението в САЩ и Европа, което се прехранва с компютърната мишка в ръка, и което стигна до властта, сега ще разбере по трудния начин некои истини за производството на индустриални стоки, без които днешната цивилизация е мъртва. Прибрах се в София за месец, за да оправям некои имотни въпроси и от младежите, на които оставих бизнеса научавам, че вече от два месеца с постоянно и постъпателно движение изчезват от складовете на търговците хартии и картони за полиграфията. В Европа вече са останали на пръсти да се броят производители, а от Китай не идват по някакви причини. Харчат си ги в Азия. Същото и с природния газ - има, но отива в Азия. И що така? Щото там е реалният живот в момента - производството на стоки. Без производство на стоки няма нищо! Преди 2-3 дни слизам в центъра по работа и тръгвам по Витошка от Съдебната палата към НДК. Часът е 14.30. Слънчево . Море от хора!!! Разхождат се, заведенията пълни - ядат, пият, разговарят, смеят се - скъпо облечени, спокойни . . . Европа! Изглежда страхотно, но денят е четвъртък, часът е 14.30 и нисой от тези хора не произвежда нищо, но живее прекрасно! И тогава въпросът следва: докога може така? Мисля, че да скоро . . . ;) :lol: Страданието ще поправи грешките . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още