IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заработи българският суперкомпютър Discoverer

Суперкомпютърът е част от мрежата от високопроизводителни машини на ЕС

19:20 | 21.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българският суперкомпютър Discoverer вече работи. Официалното въвеждане в експлоатация на Discoverer беше днес в София Тех Парк.

"С помощта на EuroHPC Discoverer България може да насърчава научните изследвания и да бъде по-добре интегрирана в паневропейските иновационни екосистеми. Това ще стимулира научните изследвания с висока степен на интензивно използване на данни в области като медицината, промишлеността или сигурността. Този нов суперкомпютър ще помогне на европейските потребители да дадат тласък на научните изследвания и иновациите, независимо от това къде се намират в Европа", каза комисарят по въпросите на иновациите и научните изследвания Мария Габриел, цитирана от пресслужбата на ЕК.

Discoverer ще може да обработва над 4,5 петафлопса (или 4,5 милиона милиарда изчисления в секунда). Машината ще спомогне за насърчаване на научните изследвания в ЕС, например чрез осигуряване на високоемисионно моделиране на молекулярни взаимодействия или провеждане на симулации за въздействието на сеизмичните вълни, както и на много други изследователски приложения в областта на здравеопазването, енергетиката или инженерството.

Discoverer е третият суперкомпютър, открит тази година от съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC). По-рано бяха открити два други суперкомпютъра с производителност от порядъка на петафлопс: Meluxina в Люксембург и Vega в Словения. В процес на разработване са още четири суперкомпютъра: Karolina в Чехия, Deucalion в Португалия, LUMI във Финландия и Leonardo в Италия.

"Суперкомпютърът е скъпо начинание. Но той не е скъпо удоволствие, а скъпа необходимост. Това е единственият начин ние да бъдем модерна нация. Защото успешни и богати са тези нации, които успяват да създадат и внедрят нови технологии. Благодарение на научните инфраструктури страната ни може отново да се върне на научната карта на Европа". Това заяви министърът на образованието и науката Николай Денков при официалното въвеждане в експлоатация на българския суперкомпютър Discoverer, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Суперкомпютърът е част от мрежата от високопроизводителни машини на ЕС. Той може да обработва огромни масиви данни, което ще намери приложение в медицината, в прогнозите на климатичните промени, в анализа на трафика и в други общественозначими дейности.

"Трябва да интегрираме медицинските знания с големите данни и със суперкомпютрите. Да вкараме мехатрониката в роботиката и в обработката на образи, да интегрираме всички области, които до неотдавна се разглеждаха като различни. Суперкомпютрите са едно от средствата за тази интеграция", каза Денков.

Научни екипи и представители на бизнеса от България и Европа вече могат да подават проектни предложения за изчислителния ресурс на българския петаскейл суперкомпютър „Discoverer“, съобщиха от пресцентъра на София Тех Парк.

„Желаещите да използват машината могат да внесат своите проектни предложения, които ще бъдат разгледани от специално сформирания за целта постоянен експертен съвет от специалисти в областта на високопроизводителните изчисления, както и от съответните научни общности“, обясни председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк и изпълнителен директор на „Петаскейл суперкомпютър България“ Петър Статев.

„Амбицията на българския екип е да създаде условия за използването на „Discoverer“ не само за научни изследвания, а като платформа за използването му от бизнеса като услуга“, допълни Статев.

Discoverer е класиран след специализирани тестове на 91-во място в световната независима експертна класация на високопроизводителни машини TOP 500. Машината е произведена и доставена от Atos, водещ европейски производител на високопроизводителни компютри и глобален лидер в дигиталната трансформация. Компютърът е базиран на мощната архитектура на Atos - BullSequana XH2000. Тя разполага с над 30 специализирани приложения, които й дават възможност да решава задачи в различни приложни области на науката. Включването на Discoverer в класацията TOP 500 вече постави страната ни на световната карта на държавите с високо производителни изчислителни ресурси и е предпоставка за превръщането й в дигитален хъб в Югоизточна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
български -друг път ... част от световната мрежа за тотален контрол ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
"Суперкомпютърът е скъпо начинание. Но той не е скъпо удоволствие, а скъпа необходимост. Това е единственият начин ние да бъдем модерна нация. Защото успешни и богати са тези нации, които успяват да създадат и внедрят нови технологии. Благодарение на научните инфраструктури страната ни може отново да се върне на научната карта на Европа". Това заяви министърът на образованието и науката Николай Денков при официалното въвеждане в експлоатация на българския суперкомпютър Discoverer, съобщиха от пресцентъра на МОН."..................ъхъ , още малко и ше повярвам ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още