IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокат: Ако една "криптобанка" пропадне, може да срине системата

Обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно, прогнозира Димитър Калдамуков

19:33 | 21.10.21 г. 3
Адвокат: Ако една "криптобанка" пропадне, може да срине системата

Според него Европейският съюз се нуждае от регулации за криптовалутите, защото това ще намали рисковете за потребителите и ще доведе до ръст на пазарите.

По думите му обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно.

"Всички емитенти и криптоборси в ЕС ще бъдат регулирани по подобие на инвестиционните посредници и регулираните пазари. Това не е забрана, а регулация – ще даде някаква сигурност и тези пазари ще растат. Регламентът ще обхване и евентуални стейбълкойни като Diem на Facebook", прогнозира Димитър Калдамуков.

Той припомни, че ЕС работи по проекта си за регулации на криптовалутите от близо две години, но развитието му беше забавено от пандемията от коронавирус.

„Криптоплатформите набраха огромни парични ресурси, но нямат почти никаква защита и парите на инвеститорите не са гарантирани както в традиционните банки и финансови институции“, обясни адвокатът.

Калдамуков предупреди, че криптопазарите показват, че не винаги регулацията означава еднакво разпределение на благата и защита на всички.

Според него новите биткойн ETF са добър пример за регулиран продукт, от който всички потребители могат да се възползват.

"Обвързването на криптовалутите с традиционните финансови пазари е неизбежно. Централните банки много трудно ще позволят конгломерати като Facebook да им отнемат печатането на пари, но светът се променя много бързо и можем да се окажем в ситуация, когато вече не ги питат", очаква адвокатът.

Той прогнозира подобни продукти да се появят и в ЕС, защото в противен случай „капиталът ще изтече към други пазари“.

В коментар за забраната на дейностите на криптоплатформата Nexo в щата Ню Йорк, Калдамуков напомни, че компанията не е "банка" по смисъла на действащите закони в България или ЕС, макар на практика действа като такава, използвайки административно разрешение от прибалтийска страна.

„Тези платформи ви дават кредити, а вие като обезпечение давате криптовалута – обикновено размерът на обезпечението е от порядъка на 150%“, поясни адвокатът.

Само липсата на разрешение ли е причина главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс да забрани работата на две платформи, предлагащи кредитни продукти от криптовалути, една от които Nexo е основана от българин? Какви са рисковете на спестовните и заемните продукти на „криптобанките“?

Вижте и коментара на Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, за това как централните банки ще контролират криптоплатформите и бъдещите регулации.

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
чист хазарт... едни в крипто, други на мачове... то има и 10 000 бетинг сайта :):)но както там, така и тук... печалбата е за казиното! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
nikiangel
преди 2 години
Факта че има 10 000 различни криптовалути към момента показва каква глупост е цялото начинание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Геро от Германия
преди 2 години
Нагла, безочлива и манипулитивна лъжа!!! Явно банките много ги е страх, след като пращат такива псевдо специалисти да се изказват. Г-н Калдамуков, 1. Ако една крипто банка,, пропападне" това няма да срине цената на актива, нито ще доведе до недоверие в цялата система! Нарича се децентрализация, сърцето на блокчейн технологията, която очевидно нито банкери, нито адвокати все още разбират. 2. Крипто общността съществува МРАЗИ сегашната банкова система и недоверието е насочено към банките! 3. Биткойн ETF бе одобрен за да могат институциите, тоест богатите да влезнат в играта, а не,, всички потребители " както казвате вие. Точно обратното! Всеки може да си купи Биткойн с кредитна карта за няма и минута. Заключение : всички регулации са насочени към защита на богатите, а се опитват да го извъртят, че било за защита на обикновените хора... Парите в банките били гарантирани... Отдавна не се бях смял така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още