IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на акции от "Смарт Органик" ще е на 11 ноември

Целта е средствата да се използват за придобиване на конкурент, заяви изпълнителният директор Яни Драгов

10:57 | 21.10.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Яни Драгов Снимка: facebook</p>

Яни Драгов Снимка: facebook

Предлагането на акции от „Смарт Органик“ АД ще е на 11 ноември 2021 г., заяви изпълнителният директор Яни Драгов по време на банково-финансовия форум "Бъдещето на парите", организирано от сп. Мениджър и излъчено във Facebook.

„Сега ни се отвори възможност да придобием наш конкурент и трябваше бързо да си осигурим средства за това придобиване, като ще вземем банково финансиране, но всяко банково финансиране иска и самоучастие със собствен капитал. Благодарение на пазара BEAM се надявам да успеем на 11 ноември да се финансираме толкова скоростно“, заяви Драгов.

„Във всеки етап на развитие дадена компания има своите нужди. Нашият път е старт от нулата, сега сме средно голяма компания. В началото се финансирахме със средства на семейството, имахме банково финансиране срещу ипотека на собственото жилище. Има етап, когато нямаш имоти за милиони, за да ги заложиш и да финансираш бизнеса си. Тогава ние се самофинансирахме (от печалбите бел. ред.), което може би малко ни забави растежа за 8-10 години. След това бяхме с добри печалби и банките бяха съгласни да ни финансират дори без обезпечение на недвижими имоти. Сега сме на етап, в който ползваме солидно банково финсиране, но в момента ни се струпаха повече проекти за финансирне, не ни стига собственият капитал и прибягваме към пазара BEAM. Всичко сработва и това е хубаво“, обобщи Драгов.

Листването на „Смарт Органик“ беше анонсирано в края на септември 2021 г., като се предвиждаше да е в края на октомври тази година.

Производителят на биохрани възнамерява да набере капитал от 3 млн. евро, което е максималната допустима за пазара BEAM сума. Приходите за 2021 г. се очаква да достигнат 30 млн. евро.

С набраните средства от емисията дружеството планира да придобие германски конкурент и да разшири производствения си капацитет с изграждането на нова фабрика. И двата проекта ще са финансирани и с банков заем. Водещ мениджър по предлагането ще е ИП „Карол“ АД.

„С набрания капитал се надяваме да ускорим експоненциалния растеж на компанията и популярността на продуктите ни както на местния, така и на международните пазари“, коментира Драгов, който е и основател на "Смарт Органик".

Компанията произвежда биохрани и сурови барчета Roobar, биокурабийки под марките Kookie Cat, Rookies и „Курабийница“, биопродукти под марката Dragon Superfoods, ядкови тахани, веган бургери под марката Reburger, солени снаксове Bett'r и основни храни под марките Био Класа и Smart Organic.

Около 70% от произведената продукция са за износ в над 60 държави, като най-големите експортни пазари са Германия, Швейцария, скандинавските държави, Белгия, Нидерландия, Люксембург, Испания, Франция, Румъния и Близкия изток.

Групата оперира и собствена верига биомагазини под бранда „Зелен“ заедно с онлайн магазина zelen.bg.

Компанията допълва, че разполага със собствен екип за развойна дейност и фокусира много усилия в разработването на нови продукти. Наскоро продуктите ѝ са станали част от асортимента на 1500 филиала на германската верига дрогерии dm.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
4850
преди 2 години
На колко би се оценила компанията при успешно записване на акции за 3 млн. евро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още