IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кискинов: Енергийната икономика е пред колапс

През януари ще се види дали ще се нормализират пазарите или ще се върви към още по-високи цени, както в България, така и на световните пазари, посочи адвокатът

22:54 | 20.10.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В следващите месеци в България може да има месечни скокове от 30% - 40% в цената на газа и има опасения от колапс на енергийната икономика. Това обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов".

„На пазарите има изключителна волатилност с разлики от 30-40 евро в цените на природния газ и електроенергията в рамките на един ден“, посочи той.

В коментар за цените на природния газ в България, Кискинов заяви, че очаква скокове в следващите месеци, тъй като те са много по-ниски от световните.

"Цените на природен газ в газов хъб "Балкан" се вдигат с между 16% и 20% в първите няколко месеца на годината, а през октомври с почти 52%. Цените традиционно се формират въз основа на регулираната цена, която изостава драстично от световните тенденции", посочи Кискинов и подчерта, че цената не отразява това, което ще се случи.

По думите му, през януари 2022 г. ще се види дали ще се нормализират пазарите или ще се върви към още по-високи цени, както в България, така и на световните пазари.

"Тогава ще има отражение и върху електроенергията, природния газ, топлинната енергия. Всичко това идва да ни каже, че енергийната икономика е пред колапс", смята експертът.

Според Кискинов, ако се следва тенденцията през последните месеци с постоянно увеличение, през ноември средната цена трябва да е около 400 лв./MwH.

Той е на мнение, че България не е в пика на световните цени. „На борсата в Унгария за доставка в сряда цените са били 263 евро за базова енергия, а за пикова - 294 евро, фючърсите са около 220 евро“, даде пример експертът.

Адвокатът съветва да се помисли освен за подкрепа за крайните клиенти за помощ и за доставчиците от последна инстанция, които ще поемат огромно количество клиенти без сключени договори. Кискинов подчерта, че в момента те  нямат пари да покрият обезпеченията си.

Цените на електроенергията бележат нови рекорди и показват, че ще продължават да се покачват. Цените за базова енергия на пазара "Ден напред" във вторник са били 481 лв./MwH, а за пикова енергия – 536 лева/MwH. Средните нива са около 411 лв., а за събота и неделя – 396 лева.

"Всички мерки, които бяха обявени през септември и октомври – предлагането на двустранни договори на определени цени, включването на ТЕЦ "Марица Изток 2" – не дадоха резултат и е нормално да не дадат резултат, защото причините за тези ценови нива са глобални, а не локални", коментира Кискинов.

Той обясни, че независимо как се произвежда енергията – чрез АЕЦ, въглища, ВЕИ – когато тя отиде на борсата получава своята борсова цена. Според него търговците не са виновни за случващото се и дори са едни от най-големите потърпевши в момента.

"До голяма степен те не желаят да снабдяват крайни клиенти в момента. Те са нямали дългосрочно покритие на доставките си, защото държавата в продължение на две години не пускаше чрез държавните производители дългосрочни договори за снабдяване на добри цени и сега целият пазар се снабдява ден напред плюс марж, разкри механизма на финансова свързаност Николай Кискинов. – Търговците трябва да снабдяват на цени около 400 - 500 лева, а те нямат финансовия ресурс да осигурят такова покритие на обезпеченията си и да платят за енергията, тъй като тя се заплаща на дневна база, а средствата от клиентите се получават на 40-дневна база."

Той даде пример с някои европейски борси, на които обезпеченията достигат милиарди евро в момента.

„Най-лошото, което може да се направи в момента, е оттегляне от пазарните отношения и опит за регулация на цената, категоричен е адвокатът. – Основните производители трябва да бъдат оставени да реализират огромните си печалби и от тях да се прави подпомагане на индустрията, но и на доставчиците от последна инстанция – чрез намаляване на ДДС и акцизи, печалбите от търговии с емисии.“

Той отбеляза, че се наблюдава все по-малко влияние на цените на емисиите на парникови газове върху електроенергията, но уточни, че това най-вероятно е временно явление.

Политизира ли се темата за цената на електроенергията? Само пазарната конюнктура ли влияе на тренда на цените? Ще има ли промяна в данъчната политика в енергетиката? Ще има ли директни помощи като мерки в подкрепа на икономиката?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
пазарът е хубаво нещо . в случая имаме олигопол , което е доста далече от нормалвн пазар и затова не е редно да се споменава думата пазар по принцип в такива материали ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Фалит на тая перачница, в която живеем от доста време, всъщност, е добра новина. Даже чудесна.На терена има нужда от фалити и преразпределение на реални активи в голям мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още