IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 21 октомври: Всички дейности на закрито само срещу зелен сертификат

За работещите в лечебни заведения за болнична помощ се въвежда изискване да работят при наличие на зелен сертификат

16:20 | 19.10.21 г. 86
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth /Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth /Bloomberg

Здравните власти въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг днес. Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък - от 00 ч. на 21 октомври.

От няколко дни здравните власти подготвят обществото за въвеждането на сертификата като ключ за достъп до редица обществени места. Днес здравният министър мотивира мярката, като посочи, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал значително.

Мярката ще продължи да действа, „докато даде резултат“, каза здравният министър. Най-краткият възможен срок за промяна на мерките е две седмици.

Предвижда се  всички дейности, които се извършват на закрито, да се извършват само при наличието на зелен сертификат и контрол на входа, каза министърът. 

Изискване за зелен сертификат ще има за: кина, театри, галерии, концерти, музеи, молове, магазини над 300 кв. м, фитнес центрове, спортни клубове, басейни, заведения за хранене, хотели. Сертификат няма да се изисква за хранителните магазини, аптеките и банковите институции. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки.

Всички обекти, които не изпълнят изискването за зелен сертификат, ще бъдат затворени.

Зелен сертификат се издава при завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR преболедуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 часа или антигенен тест до 48 часа.

Стойчо Кацаров посочи, че въвеждането на зелен сертификат е посочено като предпочитана мярка от всички специалисти в експертния съвет към здравното министерство.

За всички, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, се въвежда изискване да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

Няма изискване за зелен сертификат в образователните институции.

В обществения транспорт не се предвижда изискване за зелен сертификат.

Сертификат не се изисква и за деца под 12-годишна възраст.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в домове за социални услуги.

Ситуацията със заболеваемостта от коронавирус вече ще се разглежда по общини, а не по области. Целта е максимално да се продължи присъственият процес.

Преустановява се присъственото обучение във всички общини, в които 14-дневната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население. Ротация се въвежда в училищата, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население - половината ученици трябва да са на онлайн обучение. Присъственото обучение при ротационен режим може да бъде с продължителност 7 или 14 дни.

Всички ученици от 5-ти до 12-ти клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал, трябва да носят маски по време на престоя в училище. 

За университетите се допуска присъствено обучение само при наличие на зелен сертификат. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено, или онлайн е на всеки университет.

Ще има строг контрол върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати. Ако се установи такова нещо, ще бъде отнет лицензът на лабораториите, заяви здравният министър.

Работодателите и всички администрации трябва да организират работния процес на служителите, като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява. Препоръката на здравния министър е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

За спазване на мерките ще следят от инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. Контролирани ще бъдат и лабораториите, които правят тестове и издават сертификати.

„Нека да спазваме мерките. Призовавам хората да се ваксинират. Ако не спазваме ограниченията, не можем да постигнем задържане и намаляване на случаите. Единствената и последна мярка остава национален локдаун. Тя не може да бъде изключена като вариант. Никой не желае да се стига дотам“, каза Стойчо Кацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

66
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Solar Power, у наше село не се е одило с маски по магазините :) Колкото до ваксинацията - на сегашния етап е доброзорна. Специално за БГ(а може би и не само тук) - ако се беше създал лек недостиг на ваксини и боцването да е 'с връзки' - досега 90% от народа да е свършил това. Може и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
О забравих още малко права :) Освен правото ми на равно лечение .... заради неваксинираните все още ходим с маски по магазините. И да не мога да я махна защото ме пъдят от магазина. Искам да ходя без маска в магазина , но заради вас не мога. Освен това децата ми не ходят нормално на училище отново ги спряха. Тука бараш и техните права да не говорим ,че ако са 1-и2/ри клас губят много. Просто се ваксинирайте това е. Аз го напраих , нямам трето мъ д.о, не съм станал дарт вейдър всичко ми е шест :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Нямаше да се ходи в болниците ако изписваха ивермектин и подобните му генерици. Нямаше да се ходи ако лекарите си вършеха работата и не те плашат в ковид отделения като си с лека хрема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 1 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Тиранията с пълна сила!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
От антиваксърите се иска нещо съвсем простичко. Да освободят 90% от здравния ресурс който са заели (а може да се избегне това) и който ФУНДАМЕНТАЛНО се полага на всички по РАВНО защото всички плащаме здравни (аз дори плащам максимума) . Начини много: боцкат се всички, убеждават възрасните си родители да се боцнат (много би помогнало), при зараза остават смели (защото няма вирус) и не постъпват в болница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Моето фундаментално право на здраве, лечение и нормален живот беше нарушено още миналата година когато ми отказаха на 2 пъти лечение и прием защото всичко е ковид а според тях не съм спешен. Да се обадя отново след 2 месеца. Е аз нямам ли права според вас ? Е аз се съобразих нека ковида да имат предимство. Е 3-ти път не съм съгласен ! Ако се усложня кой ще поеме вината после или лечението ? Някой антиваксър като khao / doba ? Боцкайте се или бъдете смели ако няма вирус не ходете в болниците или здравния ресурс да се дели 50/50 както е най-правилно и всеки да си знае ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ ПРАВА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Не са никак точни :) Виж какво е свобода,свободия,анархия. Когато си в общество ще се съобразяваш с него както и то с теб разбира се ! За да бъдем конкретно по темата то най-правилно и демократично би било следното: Ако на 100 пациента нови в болница 95% са неваксинирани е 5% ваксинирани , то следва болниците да приемат 10% нови пациенти от ковид от които 5% ваксинирани и 5% неваксинирани ! Ето това би бил коректния начин ако ще си говорим за свобода и идеали :) Останалите 90% неваксинирани да се оправят. Платени са им ваксини с които да не попадат там. Няма нужда да плащаме втори път за да ги лекуваме с общите пари отново. С общите пари не съм съгласен ! Тук отново нарушаваш моите фундаментални права и свободи. Аз също внасям в системата не само антиваксъра :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Тук ама изобщо не съм съгласен с теб !!! Ако живее сам в гората ОК, но уви не е сам живеем в общество и делим нещата. Това означава, че когато заедно плащаме здравни осигуровки то имаме равни права да използваме здравния ресурс ! Нали сме демокрация ! Какво се получава обаче ? Заради про стотията на един аз не мога да ползвам здравния ресурс за който съм ПЛАТИЛ и ми се ПОЛАГА ! Не ползвайки го аз също мога да се усложня ! Така,че когато си в общество ще се съобразяваш с всички и когато това означава да си сложиш ваксина за да УМРАТ по малко хора то трябва да го направиш. Този антиваксър заемайки ресурса на системата при условие ,че може да се избегне това нарушава тотално моите ФУНДАМЕНТАЛНИ ПРАВА и СВОБОДИ ! Разбираш грешно нещата какво е свобода, свободия и анархия. В момента излизаме от свободия и отиваме към анархия. Опресни си нещата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
всичките ми постове са много точни... ае със здраве! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 2 години
khao, предпочитам добра ракия, но и водка може :) За протокола: последния ти пост за Свободата е много точен. Наздраве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още