IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 21 октомври: Всички дейности на закрито само срещу зелен сертификат

За работещите в лечебни заведения за болнична помощ се въвежда изискване да работят при наличие на зелен сертификат

16:20 | 19.10.21 г. 86
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth /Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth /Bloomberg

Здравните власти въвеждат задължителен зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг днес. Мярката влиза в сила от полунощ в сряда срещу четвъртък - от 00 ч. на 21 октомври.

От няколко дни здравните власти подготвят обществото за въвеждането на сертификата като ключ за достъп до редица обществени места. Днес здравният министър мотивира мярката, като посочи, че броят на заразените, хоспитализираните и починалите е нараснал значително.

Мярката ще продължи да действа, „докато даде резултат“, каза здравният министър. Най-краткият възможен срок за промяна на мерките е две седмици.

Предвижда се  всички дейности, които се извършват на закрито, да се извършват само при наличието на зелен сертификат и контрол на входа, каза министърът. 

Изискване за зелен сертификат ще има за: кина, театри, галерии, концерти, музеи, молове, магазини над 300 кв. м, фитнес центрове, спортни клубове, басейни, заведения за хранене, хотели. Сертификат няма да се изисква за хранителните магазини, аптеките и банковите институции. Пазарите на открито трябва да спазват всички противоепидемични мерки.

Всички обекти, които не изпълнят изискването за зелен сертификат, ще бъдат затворени.

Зелен сертификат се издава при завършен цикъл на ваксинация, установено с PCR преболедуване или тест срещу коронавирус, направен до 72 часа или антигенен тест до 48 часа.

Стойчо Кацаров посочи, че въвеждането на зелен сертификат е посочено като предпочитана мярка от всички специалисти в експертния съвет към здравното министерство.

За всички, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, се въвежда изискване да работят при наличие на зелен сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

Няма изискване за зелен сертификат в образователните институции.

В обществения транспорт не се предвижда изискване за зелен сертификат.

Сертификат не се изисква и за деца под 12-годишна възраст.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в домове за социални услуги.

Ситуацията със заболеваемостта от коронавирус вече ще се разглежда по общини, а не по области. Целта е максимално да се продължи присъственият процес.

Преустановява се присъственото обучение във всички общини, в които 14-дневната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население. Ротация се въвежда в училищата, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население - половината ученици трябва да са на онлайн обучение. Присъственото обучение при ротационен режим може да бъде с продължителност 7 или 14 дни.

Всички ученици от 5-ти до 12-ти клас, както и целият педагогически и непедагогически персонал, трябва да носят маски по време на престоя в училище. 

За университетите се допуска присъствено обучение само при наличие на зелен сертификат. Преценката за това дали обучението да се извършва присъствено, или онлайн е на всеки университет.

Ще има строг контрол върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати. Ако се установи такова нещо, ще бъде отнет лицензът на лабораториите, заяви здравният министър.

Работодателите и всички администрации трябва да организират работния процес на служителите, като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява. Препоръката на здравния министър е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

За спазване на мерките ще следят от инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. Контролирани ще бъдат и лабораториите, които правят тестове и издават сертификати.

„Нека да спазваме мерките. Призовавам хората да се ваксинират. Ако не спазваме ограниченията, не можем да постигнем задържане и намаляване на случаите. Единствената и последна мярка остава национален локдаун. Тя не може да бъде изключена като вариант. Никой не желае да се стига дотам“, каза Стойчо Кацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

76
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Ако предложиш решение на проблема аз съм ок. Не съм кон с капаци :) Отворен съм за всичко за да се върнат нещата към нормалното битие :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Ето погледни навън. Перфектно време. Децата ми вместо да са навън в училище, двора да се гонят играят, да общуват трябва да стои онлайн на накомпа. Искам това да спре. Да махнем маските и т.н. и виждам ,че най добрия вариант е ваксина. Другия е всички да го карат, но с нашета здравна система не е много удачен. Вижда се в топ 4 на милион в света сме. Гоним 2/3 място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Ами по скоро ти прочети какво е свободия и анархия :) Какво е общество и както трябва да се съобразим с теб така и ти трябва да се съобрязишнс другите. Преведени означава. Ок не си слагай ваксина , но като пипнеш ковид моля не постъпвай в болница да се лекуваш за няколко хиляди с общите пари при условие, че за 10 долара е можело да избегнеш това . Свобода не означава , че ще правя каквото си искам и никой не ме интересува. Имаш права в обществото но имаш и задължения :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 2 години
очевидно съм от 0.01% от твоя пример.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 1 rate down comment 4
cherney
преди 2 години
Фашизъм е понятие, което напоследък се използва често от хората, които се противопоставят на зеления сертификат, ограниченията и ваксинацията. 99.9% от тях изобщо не знаят какво означава това. Препоръчвам "Вечният фашизъм" на Умберто Еко - там всичко е обяснено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
отвори ми историята и ми покажи един мой пост който да е против ваксините .. чакам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
няма да коментирам глууупостите които си написал, само ще кажа че не съм антиваксър.. имам всички ваксини, и сложих всички ваксини дето ги има в календара на детето ми... по добре ти прочети какво е това свобода и какво е фашизъм, очевидно не ги знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 2 години
Solar Power - 'Не разбра ли ,че нещата са простички' - в случая не са прости, ама изобщо. Не знам от какво се лекуваш, дай Боже да ти станат нещата. А това, че чакаш не е заради '***', а поради лошата организация на здравеопазването ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
А чел ли си им листовките ? Подписа е на държавата :) За детски паралич отказ смърт е 1 на 750 000 а за трайни увреждания 1 на 100 000. В сравнение с РНК ваксините е доста по зле. Аз също не съм против антиваксърите, но както ти обясних когато имаме общ ресурс ще го ползваме общо това е :) Ако искаш не се ваксинирай няма проблеми, но при зараза си стой у вас бъди СМЕЛ до край или в краен случай нека постъпилите за ковид лечение неваксинирани в болница да бъде равен на броя постъпили ваксинирани. Нека бъде всичко по равно и демократично ! Аз няма да чакам 1 година за лечение защото разни *** иоти са суеверни. И не съм егоист ! Направих 2 пъти компромис. Миналата година си рекох.. ок има болест няма вирус ще чакам за на пролет. На пролет се случи същото ... и пак си рекох добре .. умират много има още малко ваксини ще чакам за наесен да се лекувам. Е есента същото ! Еми не съм съгласен ! Аз също мога да се усложня от чакане. Ваксини има вече ! Да не са спали цяло лято и да са си бъркали в носа..... Не разбра ли ,че нещата са простички. Няма болни/починали = няма мерки/няма маски/няма ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 0 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Solar Power, 'Някой антиваксър като khao / doba' - никога не съм казвал, че съм против ваксините. Имам за туберколоза, паралич и т.н. по списъка. НО - никъде не са ме карали да се подписвам(и мама и татко), че се отказваме от претенции след ваксинирането, както е в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още