IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският посланик: България е благоприятен терен за инвестиции

Колективна отговорност е да обясняваме още и още какво е ваксинацията, съветва Флоранс Робин

11:00 | 19.10.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Френският посланик: България е благоприятен терен за инвестиции

По думите ѝ България и Франция са изградили заедно дълга и красива история. „Това са 30 години рандеву с Франция – приятелски отношения, които ще продължим да поддържаме“, посочи Робин.

Според нея двустранните ни отношения са силни в много области – в културата, в насърчаването на фундаменталните ценности, в биотехнологиите, в образованието, в научните проекти в земеделието, но тя би желала да се засили сътрудничеството и във винопроизводството.

„Европа е изправена пред предизвикателствата на коронакризата, икономическата криза и разширяването на ЕС в посока Западни Балкани“, коментира най-важните теми на Стария континент в контекста на отношенията Франция – България френският посланик.

Здравният паспорт – инструмент за свобода

Запитана на какво според нея се дължи слабият интерес към ваксините в България, тя посочи, че е „колективна отговорност да обясняваме още и още какво е ваксинацията“.

„Това не е нещо, което сме открили миналата година. Това е открито още по времето на Пастьор. Не говорим достатъчно в тази посока, за да убеждаваме хората. 85% от французите са ваксинирани, това пази живота на нашите съграждани. Няма претоварване на болниците и няма хора, които не могат да бъдат лекувани“, каза Флоранс Робин, която по думите й е „човек на науката“ като преподавател по химия и бивш ректор.

Тя допълни, че здравният паспорт ни позволява да се пътува, да има спортни дейности, децата да ходят на училище, болниците да функционират нормално.

„Това е инструмент за свобода. Има демонстрации във Франция, но ако няма – Франция няма да е Франция. Това е израз на нашия постоянен революционен дух. Ваксинацията не е задължителна, но ако нямате ваксина - нямате достъп до много неща", посочи френският посланик.

Флоранс Робин определи някои от мерките в България като ефективни - спазване на дистанция и носене на маски. Тя подчерта, че цифрите на броя заболели в България са драматични и е неизбежно мерките да стават по-строги.

"Загрижена съм от тази ситуация, много млади хора бяха отдалечени от училище повече от година. Това ме притеснява не само заради обучението, но и заради психологическите щети. Отворените учебни заведения трябва да бъдат абсолютен приоритет - с мерки и ваксинация", съветва Флоранс Робин.

Франция поема председателството на ЕС

Що се отнася до председателството на Франция  в ЕС, посланикът съобщи, че приоритетите са икономическото възстановяване и изграждането на силна Европа.

„Кризите, които трябва да преодолеем, показват, че Европа трябва да е по-автономна, да осигурява собствената си сигурност. Трябва да се създаде чувство на европейска принадлежност около фундаменталните ценности на Европа. Нашата амбиция е всички страни да гледат в една посока“, изтъкна френският посланик.

Флоранс Робин подчерта, че ЕС и Франция силно подкрепят европейската перспектива на страните от Западните Балкани. „Много трудности още стоят по този път. За нас е важно да се преодолеят различията между България и Република Северна Македония от уважение един към друг“, смята тя.

Трябва ли България да приеме еврото

Френският посланик определи икономиката на България като стабилна, която „даде много гаранции, които ѝ позволяват да влезе в еврозоната в близко бъдеще“.

„Европейските власти продължават да искат известен брой допълнителни реформи по отношение на борбата с прането на пари, повече прозрачност и по-добро управление на предприятията", коментира пътя на страната ни към приемането на европейската валута Флоранс Робин.

Тя изказа надежда в страната ни да има стабилно правителство, което да се справи със сериозни кризи.

Какво още разказа Флоранс Робин - гледайте цялото интервю на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Франсетата коя ли не англосаксонска страна ги "ваксинира". Последно Австралия с милиарди. Сега тука ни се мазнят - аре у лево!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още