IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Държавата трябва да компенсира засегнатите фирми от високите цени на тока

"Сбърканият" пазарен модел в електроенергията е част от причините за поскъпването, твърди Васил Велев

15:14 | 18.10.21 г. 1
АИКБ: Държавата трябва да компенсира засегнатите фирми от високите цени на тока

Държавата трябва да компенсира засегнатите предприятия и учреждения от високите цени на тока. Предложените до момента мерки от правителството са ограничени и ще се забавят до следващата година, което няма да предотврати фалитите на много компании. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Ситуацията е напълно извън контрол и трябва бързи извънредни мерки. При 119 лв/MWH прогнозна цена за този регулаторен период, цените в момента са 446 лв/MWh. За целия октомври цените са три пъти над прогнозите, и четири пъти над цените от миналата година", заяви Велев. 

В понеделник ще се проведе среща между президента Румен Радев, индустрията, кметове на общини, синдикати и ръководството на енергетиката, на която трябва да се търси обща национална позиция за предстоящата срещата на ЕС на 21 октомври за високите цени на електроенергията в Европа, каза Велев.

Според него основна причина за повишението е ръстът на цените на природния газ, но и "сбърканият" пазарен модел в електроенергията. Европейската комисия заговори за нов модел на енергийния пазар на едро, напомни той.

Повече може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
За пореден път, категорично, препоръчвам: НАЕМЕТЕ СИ РЕДАКТОР С ДОБРО ПОЗНАВАНЕ НА ЕЗИКА!Вижте само заглавието на "новината"/цитирам/: "АИКБ: Държавата трябва да компенсира засегнатите фирми от високите цени на тока". Ако НЕ знаете, "фирми", следва да е НАКРАЯ. А, ако знаете но, продължавате с неграмотността, който е писал ТОВА, трябва да се върне обратно в училище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още