IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един гуверньор призова ЕЦБ да запази гъвкавостта си след COVID стимулите

Със сигурност трябва да обсъдим как да коригираме нашите програми за покупки, коменитра Игнацио Виско

22:40 | 18.10.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Игнацио Виско. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Игнацио Виско. Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка трябва да запази част от своята гъвкавост, вградена в пандемичната програма за покупка на облигации и в новите стимули след кризисните мерки. На това мнение е членът на Управителния съвет на ЕЦБ и управител на Италианската централна банка Игнацио Виско.

„Смятам, че гъвкавостта трябва да остане – със сигурност трябва да обсъдим как да коригираме нашите програми за покупки“, каза гуверньорът в интервю за Bloomberg Television. „Това ще помогне срещу непредвидени сътресения и ще помогне за избягването на фрагментиране, което може да се появи отново“, допълни той.

Коментарите на Виско са поредните в дебата за бъдещия дизайн на следкризисните политики на ЕЦБ. На фона на ускоряващия се ръст на потребителските цени до годишен темп от 3,4% - много по-бързо от целта на институцията от 2% - ръководството на банката е изправено пред трудното решение за това какви да са следващите стъпки, след като пандемичната програма за покупка на облигации приключи по график през март.

Преобладаващото мнение сред централните банкери засега е, че скорошният пик на инфлацията е до голяма степен преходен, но някои вече започнаха да правят предупреждения, че инфлацията може да се ускори, ако доведе до по-високи заплати. Това на свой ред води до разделение на мненията в Управителния съвет за това доколко подкрепяща трябва да е политиката на централната банка след края на стимулите.

Миналата седмица френският гуверньор Франсоа Вилроа дьо Гало каза, че ЕЦБ трябва да обмисли да запази част от гъвкавостта на пандемичната си програма за покупка на облигации като „условен вариант“ за бъдещи покупки на активи. Други обаче, сред които централните банкери на Белгия и Естония, изразиха сдържаност по отношение на евентуалното изменение на традиционните инструменти.

По думите на Виско една от опциите – увеличаване на дела издаден от Европейския съюз дълг, който може да бъде купен – е „нещо, което може в крайна сметка да направим“, но това все още се нуждае от обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ще печатаме, по модерному казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Още един гуверньор призова ЕЦБ да запази гъвкавостта си след COVID стимулите == Ще ви крадем бе, кьопеци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Игнацио,и децата в Европа разбраха че ЕЦБ ви крепи лихвите заради Вашите дългове.Затова в Германия вече се точат да Ви резнат крилцата.И онзи гаргамел Марио Драги ,наливаше милиарди ,само и само да не фалирате.Сега онази вещица Кристин Лагард продължава,докато супер Марио Ви стана дори премиер.На гражданите от ЕС вече им писна да работят само за вас ,и да им изпивате спестяванията.Вие съе за затвора всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още